Dom Katedrali'nde Kılınan Bayram Namazı

05.02.2024 / Tarih / Genel

Almanya’ya işçi olarak gidip inançlarını ve kültürlerini korumak isteyen Türkler, 1965 yılında Dom Katedrali’nde bayram namazı kıldı.

Dom Katedrali'nde Kılınan Bayram Namazı

1960'lı yıllarda Almanya, fabrikalarını çalıştıracak işgücüne sahip olmadığı için İtalya, Türkiye, İspanya ve Yunanistan gibi ülkelerden göçmen işçi talep etti. Bu nedenle, büyük bir Türk işçi nüfusu daha iyi kazançlar elde etmek için Almanya'ya göç etti.

Birçoğu, biraz para biriktirdikten sonra birkaç yıl içinde yanlarına döneceklerini düşünerek ailelerini geride bıraktı. Fakat bu kısa süreli plan içinde bile dindarlıklarını ve ulusal kimliklerini korumak için ellerinden geleni yaptılar. Bu, 1965 kışında Köln Katedrali'nde nasıl dua ettiklerinin ve sevdiklerinden uzakta göçmen topluluğu olarak Ramazan Bayramı'nı birlikte nasıl kutladıklarının hikayesidir.

1965'in başında Almanya'daki Türk işçileri bayram namazı için geniş bir kapalı alan bulma telaşına girdi. Düşünürken her gün önünden geçtikleri tarihi Dom Katedrali (Köln Katedrali) akıllarına geldi. 'Katedralin yeterince büyük olduğuna ve teknik olarak bir ibadet yeri olduğuna' karar vererek, bu görevi üstlenmek üzere Türk işçiler tarafından bir komite oluşturuldu. Bu komite Katolik Hıristiyanlar için önemli bir dini merkez olan Köln Katedrali'nin sorumlularına ulaşmaya başladı.

Dom Katedraline bayram namazı kılmaya gelen Türk işçiler

Taleplerini bir şekilde Kardinal Frings Denkmal'e ulaştıran heyet, aslında bunun Hristiyan dünyası için oldukça cüretkâr olduğunun farkındaydı. Bu talebin fazlasıyla dikkat çekici olması nedeniyle Katedral yönetimi içinde de birçok tartışma yaşandı. Hatta Köln'deki Türk işçiler bile bunun iyi bir fikir olup olmadığı konusunda kararsız kalmışlardı.

Fakat şaşırtıcı bir şekilde, katedral yönetimi bayram namazının 1965 yılının 3 Şubat günü katedralde kılınmasına izin verdi. Bu duruma oldukça sevinen Türk Komitesi içinse henüz her şey bitmiş değildi. Şimdi zor bir görevleri daha vardı; Köln'deki 15.000 Türk'e bayram namazının 2 hafta sonra Köln Katedrali'nde kılınacağını bildirmeleri gerekmekteydi.

Koordinasyon Komitesi’nin başında yer alan Yusuf Topçu ve İbrahim Toparslan, duyuruları elleriyle hazırlayarak bisikletleriyle birkaç gün içinde bütün Köln'ü dolaşarak Türk göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı yurt ve fabrikaların duvarlarına astılar. Duyuru şu şekildeydi:

Değerli kardeşlerimin dikkatine,

3 Şubat'ta mübarek Ramazan ayının sonunda bayram namazı için Dom Kilisesi'nde (Köln Katedrali’nde) bir araya geleceğiz. Lütfen seccadelerinizi ve gazetelerinizi yanınızda getiriniz. Sizlerden yüce dinimiz İslam'a ve milletimize yakışır şekilde, taşkınlık yapmadan hareket etmenizi rica ediyoruz. Ayrıca bu planımızdan cemaatlerinizi de haberdar etmenizi rica ediyoruz.

Saygılarımla,

Koordinasyon Komitesi:

Hikmet Uygun, Yusuf Topcu ve İbrahim Toparslan

Uzun zamandır beklenen gün geldi çattı. Köln'de güzel bir Çarşamba sabahıydı. Türk işçilerin hepsi bayram namazı için en iyi takım elbiselerini giymişlerdi. Katedrale vardıklarında yanlarında getirdikleri gazete kağıtlarıyla içerideki heykellerin üzerini örttüler.

O gün Dom Katedrali'nde yaklaşık 700 kişi namaz kılarak ibadet etti. İbadet edenlerin dışında etrafta bu tarihi anı izleyen çok sayıda Alman ve gazeteci de vardı. Bayram namazı bitti, herkes birbiriyle selamlaştı ve ikramlar dağıtıldı.

Birkaç gün içinde Kölnische Rundschau bu haberi birinci sayfasında "Tarihi bir gündü" başlığıyla yayınladı. Die Zeit, "Bir zamanlar Haçlıları uğurladığımız Dom Katedrali'nde ezan okundu" diye yazdı ve haberin devamında, Türk işçilerin ayrılmadan önce bağış kutularına bir miktar para bıraktıklarından bahsetti.

Dom Katedraline 700 Türk işçi bayram namazı kıldı

Dom Katedralinde kılınan bayram namazı haber küpürü