Dünyanın En Tehlikeli Okyanus Canavarı

16.06.2022 / Çevre / Genel

Yılanlardan korkar mısınız? Dünyadaki en tehlikeli canlılarının ormanlarda gezen zehirli yılanlar olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.

Dünyanın En Tehlikeli Okyanus Canavarı

Deniz yılanları için genellikle avını ısırıp zehrini enjekte etmesi az rastlanan bir durum olsa da böyle bir olay, okyanusta görebileceğiniz en korkunç görüntülerden bir tanesi olacatır. Deniz yılanı bir insanı ısırdığında, az bir miktarda zehir enjekte edilir.Zehrin etkisi ilk başta kendisini göstermese de bir saat içinde baş ağrısı, dilde şişme ve kusma etkileri görülmeye başlanır. Ardından ise zehir çok şiddetli bir şekilde vücuda saldırmaya başlar ve ileri derecede bir felç meydana gelir.

Deniz yılanları arasında kobra ailesinden ( Elapidae ) 60 deniz yılanı türü bulunur . Bu sürüngenler iki gruba ayrılır: gerçek deniz yılanları ( Hydrophiinae alt ailesi ) ve deniz kraitleri ( Laticaudinae alt ailesi ). Gerçek deniz yılanları en çok Avustralya kobralarıyla, kramitler ise Asya kobralarıyla ilişkilidir. Karasal akrabaları gibi deniz yılanları da oldukça zehirlidir. Karasal kobraların aksine, çoğu deniz yılanı saldırgan değildir (istisnalar hariç), küçük dişleri vardır ve ısırdıklarında zehir vermekten kaçınırlar. Birçok yönden kobralara benzese de, deniz yılanları denizdeki yaşama mükemmel bir şekilde uyarlanmış büyüleyici, eşsiz yaratıklardır.

dünyanın en tehlikeli okyanus canavarı

  • Bilimsel Adı: Alt Aileler Hydrophiinae ve Laticaudinae
  • Yaygın İsimler: Deniz yılanı, mercan kayalığı yılanı
  • Temel Hayvan Grubu: Sürüngen
  • Boyut: 3-5 feet
  • Ağırlık: 1.7-2.9 lira
  • Ömrü: Tahmini 10 yıl
  • Diyet: Etobur

Habitat ve Dağıtım

Deniz yılanları, Hint ve Pasifik okyanuslarının kıyı sularında bulunur.  Kızıldeniz'e, Atlantik Okyanusu, Karayip Denizi bulundukları bazı yerlerdir . Çoğu deniz yılanı, nefes almak için yüzeye ihtiyaç duydukları, ancak avlarını deniz tabanının yakınında aramak zorunda oldukları için 30 metreden (100 feet) derin olmayan sığ suda yaşamak zorundadırlar Bununla birlikte, sarı karınlı deniz yılanı ( Pelamis platurus ) açık okyanusta bulunabilir.

California deniz yılanı Pelamis platurus, diğer deniz yılanları gibi soğuk suda yaşayamaz. Belli bir sıcaklığın altında, besinlerini sindiremez.

Denizde hem gerçek deniz yılanlarını hem de kramitleri bulabilirsiniz, ancak karada sadece deniz kramitleri verimli bir şekilde sürünür. Bir deniz kraitinin düzleştirilmiş bir kuyruğu vardır, ancak silindirik bir gövdeye, yanal burun deliklerine ve karasal bir yılan gibi genişlemiş göbek ölçeklerine sahiptir. Tipik bir krait renk deseni, beyaz, mavi veya gri bantlarla dönüşümlü olarak siyahtır. Deniz kraterleri gerçek deniz yılanlarından biraz daha kısadır. Ortalama bir yetişkin krait yaklaşık 1 metre uzunluğundadır, ancak bazı örnekler 1.5 metreye ulaşabilmektedir.

Yıllardır dalgıçlar deniz yılanları tarafından gerçekleştirilen sebepsiz saldırıları rapor etti. Bu davranış bilim insanlarını şaşırtmıştı. Çünkü kara yılanları insanlarla yüzleşmek yerine kaçarken, denizdekiler farklı bir davranış gösteriyordu. Yapılan yeni bir araştırma ise söz konusu kafa karışıklığını ortadan kaldıracak gibi görünüyor: Buna göre zehirli deniz yılanları üreme mevsimi boyunca dalgıçları potansiyel çiftleşme partnerleri sanıyor.

dünyanın en tehlikeli okyanus canavarı

Hakkında

DNA'sını analiz etmenin yanı sıra, bir deniz yılanını tanımlamanın en iyi yolu kuyruğudur. İki tür deniz yılanı çok farklı görünümlere sahiptir, çünkü farklı su da yaşamak için evrimleşmişlerdir.

Gerçek deniz yılanları, kürek kuyruklu düzleştirilmiş, şerit benzeri gövdelere sahiptir. Burun delikleri burunlarının üstündedir, bu da yüzeye çıktıklarında nefes almalarını kolaylaştırır. Küçük vücut ölçekleri vardır ve tamamen göbek ölçeklerinden yoksun olabilirler. Gerçek deniz yılanı yetişkinleri 1 ila 1.5 metre (3.3 ila 5 feet) arasında değişir, ancak 3 metre uzunluğa ulaşmaları mümkündür. Bu yılanlar karada garip bir şekilde sürünürler ve saldırgan olabilirler, bun un sebebi karada daha savunmasız olmanın verdiği gerginliktir.

Avustralya Büyük Set Resifi gibi yerlerde dalış yapan çok sayıda Dalgıç, zehirli deniz yılanlarının, özellikle de 1 metreyi aşkın uzunlukta olanların dalgıçlara saldırılarda bulunduğunu bildirdi. Dalgıçlar, hava soluyan ancak tüm yaşamlarını okyanusta geçiren yılanların bazen saklandıkları yerlerden fırlayarak ve hızlı zikzaklar çizerek doğrudan kişinin üzerine geldiğini söylüyor. Bu karşılaşmalar genelde dalgıçların ısırılmasıyla sonuçlandı.

dünyanın en tehlikeli okyanus canavarı

Diyet ve Davranış

Gerçek deniz yılanları küçük balık, balık yumurtası ve yavru ahtapot yiyen yırtıcılardır. Gerçek deniz yılanları gündüz veya gece aktif olabilir. Deniz kraterleri, diyetlerini yengeçler, kalamar ve balıklarla beslemeyi tercih eden gece avcılarıdır. Karada beslendikleri gözlemlenmese de, kraitler avı sindirmek için karaya geri döner.

Deniz yılanlarının düşmanları, yılan balığı, köpekbalığı, büyük balıklar, deniz kartalları ve timsahlar tarafından avlanır.

Diğer yılanlar gibi deniz yılanlarının da hava soluması gerekir. Kraitler düzenli olarak havaya çıkarken, gerçek deniz yılanları yaklaşık 8 saat sualtında kalabilir. Bu yılanlar cildinden nefes alabilir, ihtiyaç duyulan oksijenin yüzde 33'üne kadar emebilir ve atık karbondioksiti yüzde 90'a kadar çıkarabilir yine bu yolla. Gerçek bir deniz yılanının sol akciğeri büyütülür ve vücut uzunluğunun çoğunu kaplar. Akciğer hayvanın kaldırma kuvvetini etkiler ve su altında kalma zamanını arttırır. Gerçek bir deniz yılanının burun delikleri, hayvan sualtındayken kapanır.

Okyanuslarda yaşarken, deniz yılanları tuzlu denizden tatlı suya geçmezler. Kraitler karadan veya deniz yüzeyinden su içebilir. Gerçek deniz yılanları yağmur beklemelidir, böylece deniz yüzeyinde yüzen nispeten tatlı suyu içebilirler. Deniz yılanları susuzluktan ölebilir.

Üreme ve Çocuk

Gerçek deniz yılanları yumurta (yumurta bırakma) veya ovoviviparous (dişi vücudunda tutulan döllenmiş yumurtalardan canlı doğum) yapar. Sürüngenlerin çiftleşme davranışı bilinmemektedir.  Suda doğan yılanlar neredeyse yetişkinler kadar büyük olabilir. Laticauda cinsi gerçek deniz yılanlarının tek yumurtlayan grubudur. Bu yılanlar yumurtalarını karaya bırakırlar.

Tüm deniz kraterleri karada çiftleşir ve yumurtalarını (yumurtlayan) kaya çatlaklarına ve kıyıdaki mağaralara bırakır. Dişi bir krait suya dönmeden önce 1 ila 10 yumurta bırakabilir.

dünyanın en tehlikeli okyanus canavarı deniz yılanı

Deniz Yılanı Duyuları

Diğer yılanlar gibi deniz yılanları da çevreleri hakkında kimyasal ve termal bilgi edinmek için dillerini kullanırlar. Deniz yılanı dilleri normal yılanlardan daha kısadır, çünkü suda molekülleri suda tatmak daha kolaydır.

Deniz yılanları tuz ihtiyaçlarını avlarından alır, bu nedenle hayvanın dilinin altında fazla tuzu kanından çıkarmasına ve bir dil hareketi ile atmasına izin veren özel dilaltı bezleri vardır.

Bilim adamları deniz yılanı vizyonu hakkında çok şey bilmeselerde diğer yılanlara benzer davranışları olduğunu bilmekte ve tahmin etmektedirler deniz yılanlarının titreşim ve hareketi hissetmelerine yardımcı olan özel mekanik alıcıları vardır. Bazı yılanlar eşleri tanımlamak için feromonlara tepki verirler. Zeytin deniz yılanı ( Aipysurus laevis ) kuyruğunda ışığı algılamasını sağlayan fotoreseptörlere sahiptir. Deniz yılanları elektromanyetik alanları ve basıncı tespit edebilir, ancak bu duyulardan sorumlu hücreler henüz tespit edilememiştir.

Deniz Yılanı Zehiri

Çoğu deniz yılanı oldukça zehirlidir. Bazıları kobralardan daha zehirlidir! Zehir, nörotoksin ve miyotoksinlerin ölümcül bir karışımıdır. Bununla birlikte, insanlar nadiren ısırılırlar ve yılanlar nadiren zehir verir. Envenomasyon (zehir enjeksiyonu) meydana geldiğinde bile, ısırık ağrısız olabilir ve başlangıçta hiçbir belirti vermez. Yılanın bazı küçük dişlerinin yarada kalması meşhurdur, bunun sebebi dişlerinin çok kırılgan oluşudur.

Deniz yılanı zehirlenmesi belirtileri 30 dakika ila birkaç saat içinde ortaya çıkar. Vücutta baş ağrısı, sertlik ve kas ağrısı içerir. Susuzluk, terleme, kusma ve kalın bir dil şişmesi ortaya çıkabilir. Rabdomiyoliz (kas bozulması) ve felç meydana gelir. Yutma ve solunumla ilgili kaslar etkilenirse ölüm meydana gelir.

dünyanın en tehlikeli okyanus canavarı deniz yılanı

Isırıklar çok nadir olduğundan, antivenin elde edilmesi imkânsızdır. Avustralya'da, belirli bir deniz yılanı antivenin vardır, ayrıca avusturalya kaplan yılanı için antivenin yerine kullanılabilir. Başka yerlerde, şanssızsınız. Yılanlar, kendileri veya yuvaları tehdit edilmedikçe saldırgan değildir, ancak onları yalnız bırakmak en iyisidir.

Deniz yılanlarının özel diyetleri ve habitat gereksinimleri nedeniyle esaret altında tutulması zordur.

Deniz yılanlarına benzeyen birkaç hayvan var. Bazıları nispeten zararsızken, diğerleri suda yaşayan kuzenlerinden daha zehirli ve daha agresiftir.

Yılan balıkları genellikle deniz yılanlarıyla karıştırılır, çünkü suda yaşarlar, serpantin bir görünüme sahiptirler ve hava solurlar. Bazı yılan balığı türleri fena ısırırlar. Birkaçı zehirlidir. Bazı türler elektrik çarpmasına neden olabilir.

Deniz yılanının "kuzeni" kobradır. Kobralar ölümcül bir ısırık verebilen mükemmel yüzücülerdir. Çoğu zaman tatlı suda yüzerken bulunurken, tuzlu suda da rahat davranabilirler

Hem karada hem de suda bulunan diğer yılanlar, deniz yılanları ile karıştırılabilir. Gerçek deniz yılanları düzleştirilmiş gövdeleri ve kürek biçimli kuyrukları ile tanınabilirken, deniz kraitlerini diğer yılanlardan ayıran tek görünür özellik biraz düzleştirilmiş bir kuyruktur.