Kronik Yorgunluk Sendromu Nedir?
Kronik yorgunluk sendromu, kişinin ne kadar dinlenirse dinlensin kendisini yorgun hissetmesidir. Kronik yorgunluk sendromunu hakkında herşey
Emniyet kemeri herkesin çok alıştığı ve kullandığı ama değeri fazla da bilinmeyen bir güvenlik sistemidir.
Otomobildeki en önemli güvenlik öğelerinden biridir. Her şeyde olduğu gibi, ancak doğru kullanıldığında en iyi şekilde çalışır. Emniyet kemerinin alt bölümü iki tarafta leğen kemiğinin üzerinden ve üstte de omuzun üzerinden geçmelidir.
Emniyet kemerinin görevini en iyi şekilde yapabilmesi için bu gereklidir. Emniyet kemeri yükseklik ayarı, emniyet kemerinin farklı boylardaki insanlara göre ayarlanabilmesini sağlar. Bir çarpışma sırasında emniyet kemerinin makarası kilitlenir ve aracın içindekilerin fazla hareket etmesini önler.
Birçok sürücü, kısa yolculuklarda emniyet kemerinin hiçbir işe yaramadığını düşünüyor, ancak emniyet kemeri kullanımını en çok gerektiren aslında kısa mesafeler oluyor. Çünkü ölümlü trafik kazalarının yüzde 80′ i sürücülerin evlerine 30-35 kilometre uzakta ve saatte 55-60 kilometre hızın altında gerçekleşiyor.
Ayrıca kazalardaki ölümlerin yüzde 35′i şehir içinde ve büyük olasılıkla günlük güzergâhlar üzerinde meydana geliyor.
Emniyet kemeri kullanılmıyorsa 30 kilometre hızla çarpıldığında bile ağır yaralanma riski çok fazla oluyor.
Araştırmalar, emniyet kemeri takmamış yaralıların yüzde 70′inin, 50 kilometreden daha düşük bir hızda yol alırken yaralandığını, 50 kilometre hızdaki bir çarpmanın, 4. kattan düşmeyle eşdeğer olduğunu ortaya koydu.
Arka Koltukta Emniyet Kemeri Takmanın Önemi:
‘’Emniyet kemeri kullanmayan insanlar ihmallerinin başkalarına zarar vermeyeceğini düşünüyor olabilir ancak durum böyle değil.’’ diye konuşan Jermakian ‘’Arka koltukta emniyet kemeri takmayan bir kişi çarpışma sırasında sert yüzeylere ve diğer insanlara yüksek hızda çarpabilir ve ciddi yaralanmalara sebep olabilir.’’ diyerek arka koltukta emniyet kemeri takmanın önemini vurguladı.
Çocuklarda Emniyet Kemeri Kullanımının Önemi:
Emniyet Kemeri Takmanın Önemi:
1. Sayısal Veriler:
Emniyet kemeri takmanın önemi konusuna girmeden önce, sizlere ülkemizdeki kazalardan bahsetmek istiyoruz. Otomobille seyahat edenlerde emniyet kemeri kullanımı, yüzde 45 oranında ağır yaralanma riskini azaltıyor. Aynı oran kamyonetlerde yüzde 60’lara kadar çıkıyor. Aynı zamanda büyük kazalarda emniyet kemeri kullanıyorsanız yüzde 25 oranında hiç zarar görmeden hayatınıza devam edebiliyorsunuz. Diğer yandan ülkemizde emniyet kemeri kullanma zorunluluğu geldiğinden beri, trafik kazalarında ciddi bir azalmanın da olduğunu hatırlatmak isteriz.
2. Çarpmanın Etkisi:
Emniyet kemeri kullanmanın önemi ile ilgili bilinmesi gereken ilk şey, çarpmanın etkisini azaltmasıdır. Bu etki ile savrulan araç, başka araçlara zarar verebileceği gibi seyir halindeki aracın içindeki insanları da yaralayabilir. Çünkü emniyet kemeri, çarpma etkisini vücudun tek bir noktasına değil tüm noktalara eşit olarak yayar ve böylelikle yalnızca bir bölgenin şiddetli darbe almasını önler. Buna paralel olarak emniyet kemeri takmanın faydalarından biri de çarpmanın neden olduğu sarsıntıların azalmasıdır. Sarsıntının azalması ile birlikte herhangi bir darbe alma ihtimali de azalacaktır.
3. Darbeler:
Trafik kazalarında, emniyet kemeri kullanmanın önemi giderek fazlalaşıyor ve bu da insanları bu konuda daha hassas olmaya itiyor. Çünkü kaza esnasında emniyet kemeri kullanan bir insanın, dışarı fırlama ihtimali de ortadan kalkıyor. Bu şekilde can kaybı olma ihtimalinin önüne geçiliyor. Bununla birlikte göğüs, baş, omurilik gibi vücudumuzun hassas bölgelerinin de darbe almasının önüne geçiliyor. Emniyet kemeri takmanın öneminin farkında olmayan insanlar, bu durumları göz ardı ederek ne yazık ki risk almaya devam ediyor.
4. Kısa Mesafelerde Emniyet Kemeri:
Her ne kadar emniyet kemeri kullanma zorunluluğundan sonra kaza oranlarında azalma görülse de yine de güvenli sürüş konusunda bilinç, olması gereken seviyede değil. Bunun nedenlerine bakıldığında ise emniyet kemeri takma ile alakalı bazı yanlış bilgilerin olduğunu görüyoruz. Bu bilgilerden bir tanesinin, kısa mesafelerde emniyet kemeri takmanın önemi ile ilgili olduğunu söyleyebiliriz. Kısa mesafe seyahatlerde insanlar, emniyet kemeri takmayı ne yazık ki gereksiz görüyor. Oysaki ölümle sonuçlanan kazalara bakıldığında yolculuğun 30. kilometresinde kazaların meydana geldiğini söyleyebiliriz.
5. Arka Koltuk:
Emniyet kemeri kullanımı ile ilgili doğru bilinen yanlışlardan biri de kemerin, kaza esnasında sıkışmaya sebep olmasıdır. Böyle bir bilginin doğru olmamasının yanı sıra buna olan yanlış inanç, emniyet kemeri takmanın önemini giderek artırmaktadır. Emniyet kemeri ile alakalı bilinen en yaygın yanlış ise arka koltuktaki insanların kemer takma zorunluluğunun olmamasıdır. Özellikle hızdan kaynaklanan trafik kazalarında, arka koltukta emniyet kemeri kullanmayan insanların araçtan fırlama olasılığının çok yüksek olduğunu akıldan çıkarmamamız gerekiyor.
6. Kemerin Kenarları:
Son olarak emniyet kemerinin kenarları hakkında yanlış bir bilgi olduğunu hatırlatmak isteriz. Bazen boyun ya da üst vücudumuza sürtünme sebebiyle rahatsızlık verebilir. Ancak bu rahatsızlığı koltuk ayarından kolaylıkla çözebileceğiniz gibi emniyet kemeri kılıfları ile farklı bir çözüm yoluna da gidebilirsiniz.