Emniyet Kemerinin Faydaları

18.07.2022 / Genel / Sağlık

Emniyet kemeri herkesin çok alıştığı ve kullandığı ama değeri fazla da bilinmeyen bir güvenlik sistemidir.

Emniyet Kemerinin Faydaları

Otomobildeki en önemli güvenlik öğelerinden biridir. Her şeyde olduğu gibi, ancak doğru kullanıldığında en iyi şekilde çalışır. Emniyet kemerinin alt bölümü iki tarafta leğen kemiğinin üzerinden ve üstte de omuzun üzerinden geçmelidir.

Emniyet kemerinin görevini en iyi şekilde yapabilmesi için bu gereklidir. Emniyet kemeri yükseklik ayarı, emniyet kemerinin farklı boylardaki insanlara göre ayarlanabilmesini sağlar. Bir çarpışma sırasında emniyet kemerinin makarası kilitlenir ve aracın içindekilerin fazla hareket etmesini önler.

Birçok sürücü, kısa yolculuklarda emniyet kemerinin hiçbir işe yaramadığını düşünüyor, ancak emniyet kemeri kullanımını en çok gerektiren aslında kısa mesafeler oluyor. Çünkü ölümlü trafik kazalarının yüzde 80′ i sürücülerin evlerine 30-35 kilometre uzakta ve saatte 55-60 kilometre hızın altında gerçekleşiyor.

Ayrıca kazalardaki ölümlerin yüzde 35′i şehir içinde ve büyük olasılıkla günlük güzergâhlar üzerinde meydana geliyor.

Emniyet kemeri kullanılmıyorsa 30 kilometre hızla çarpıldığında bile ağır yaralanma riski çok fazla oluyor.

Araştırmalar, emniyet kemeri takmamış yaralıların yüzde 70′inin, 50 kilometreden daha düşük bir hızda yol alırken yaralandığını, 50 kilometre hızdaki bir çarpmanın, 4. kattan düşmeyle eşdeğer olduğunu ortaya koydu.

Arka Koltukta Emniyet Kemeri Takmanın Önemi:

  • Yetkililer uzun zamandır arka koltukta yolculuk eden kişilerin de emniyet kemerlerini takması konusunda uyarılarda bulunuyor ancak tüm bu uyarılara rağmen arka koltukta emniyet kemeri takma oranı oldukça düşük. Ortaya konan son çalışmalar ise arka koltukta emniyet kemeri takmamanın ölümcül sonuçlarını gözler önüne seriyor.
  • Amerikalı kaza testi şirketi IIHS’nin yaptığı araştırmalara göre arka koltukta seyahat eden 5 kişiden 4’ü emniyet kemeri kullanmıyor. IIHS üst düzey araştırma mühendisi Jessica Jermakian ‘’Çoğu yetişkin için, arka koltukta seyahat etmek ön koltukta seyahat etmek kadar güvenli, tabi eğer emniyet kemerinizi takıyorsanız. ‘’ ifadelerini kullanarak arka koltukta seyahat ederken emniyet kemeri kullanmamanın ne kadar kötü sonuçlara neden olabileceğini vurguladı.
  • IIHS, geçtiğimiz Haziran ve Ağustos ayları arasında 18 yaş ve üstünde olan 1.172 yetişkin katılımcı ile yaptığı testler sonucunda, ön koltukta emniyet kemeri kullanımının %91 oranında olduğunu ancak arka koltukta ise bu rakamın %72 seviyelerine düştüğünü belirledi.
  • Birçok insanın göz ardı ettiği bir mesele var ki, eğer arka koltukta seyahat ederken emniyet kemeri takmazsanız kendi hayatınız kadar ön tarafta yolculuk edenlerin hayatını da riske atmış oluyorsunuz. Yapılan çarpışma testlerinde görüldüğü gibi arka bölümde yer alan test mankenleri sürücüyü koltuk ve hava yastığı arasında sıkıştırarak ölümcül yaralanmalara yol açabiliyor.

‘’Emniyet kemeri kullanmayan insanlar ihmallerinin başkalarına zarar vermeyeceğini düşünüyor olabilir ancak durum böyle değil.’’ diye konuşan Jermakian ‘’Arka koltukta emniyet kemeri takmayan bir kişi çarpışma sırasında sert yüzeylere ve diğer insanlara yüksek hızda çarpabilir ve ciddi yaralanmalara sebep olabilir.’’ diyerek arka koltukta emniyet kemeri takmanın önemini vurguladı.

Çocuklarda Emniyet Kemeri Kullanımının Önemi:

  • Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre; 2001 yılında tüm kazalar içinde ölümlü ve yaralanmalı kazalara karışan 0-15 yaş arası çocukların toplam sayısı 7413'tür. Bu sayı ölümlü ve yaralamalı kazaya karışan toplam yolcuların (sürücüler hariç) %16.03'ünü oluşturmaktadır. Bu çocukların %32.23'ü 0-5 yaş arasındadır.
  • Emniyet Genel Müdürlüğüne ait bu istatistik verisinden seyahat esnasında bebek ve çocuk oto koltuklarının kullanımının ne kadar önemli olduğu da gözler önüne serilmektedir.
  • Bebek ve çocuk oto koltukları; çarpma etkisini vücudun belli bir kısmına yönlendirmeyip, bu etkiyi vücudun daha güçlü bölgelerine (kalça kemiği, sırt ve omuz) dağıtarak çarpma etkisini azaltma işlevini görmektedir.
  • Çocuk koruma sistemleri belli bir kesim tarafından karmaşık bulunsa ve çocukları rahatsız ettiği düşünülse de, bu sistemler basit, çocukların hoşlanacağı şekilde ve en önemlisi de maksimum korumayı sağlayacak nitelikte tasarlanmıştır.
  • Tüm çocuklar için, araç içerisinde oto koltuğu ya da yükseltici aparata ihtiyaç duymadan yolculuk yapabilecek şekilde gelişimini tamamlayana kadar ilgili ekipmanların kullanılması ve sonrasında ise mutlaka emniyet kemeri kullanılarak yolculuk yapılması sağlanmalıdır.
  • Kendinizi ve sevdiklerinizi araç içerisinde korumanın en önemli yolu; şehir içi ya da şehir dışı, yakın veya uzak mesafe ayırt etmeden emniyet kemerini takarak yolculuk yapmaktan geçiyor. Bu nedenle ön koltuk ya da arka koltuk fark etmeksizin mutlaka emniyet kemerinizi takmanız kendinizi olası bir çarpma ya da çarpışmanın etkisinden korumak için önemli bir önlemdir.

Emniyet Kemeri Takmanın Önemi:

1. Sayısal Veriler:

Emniyet kemeri takmanın önemi konusuna girmeden önce, sizlere ülkemizdeki kazalardan bahsetmek istiyoruz. Otomobille seyahat edenlerde emniyet kemeri kullanımı, yüzde 45 oranında ağır yaralanma riskini azaltıyor. Aynı oran kamyonetlerde yüzde 60’lara kadar çıkıyor. Aynı zamanda büyük kazalarda emniyet kemeri kullanıyorsanız yüzde 25 oranında hiç zarar görmeden hayatınıza devam edebiliyorsunuz. Diğer yandan ülkemizde emniyet kemeri kullanma zorunluluğu geldiğinden beri, trafik kazalarında ciddi bir azalmanın da olduğunu hatırlatmak isteriz.

2. Çarpmanın Etkisi:

Emniyet kemeri kullanmanın önemi ile ilgili bilinmesi gereken ilk şey, çarpmanın etkisini azaltmasıdır. Bu etki ile savrulan araç, başka araçlara zarar verebileceği gibi seyir halindeki aracın içindeki insanları da yaralayabilir. Çünkü emniyet kemeri, çarpma etkisini vücudun tek bir noktasına değil tüm noktalara eşit olarak yayar ve böylelikle yalnızca bir bölgenin şiddetli darbe almasını önler. Buna paralel olarak emniyet kemeri takmanın faydalarından biri de çarpmanın neden olduğu sarsıntıların azalmasıdır. Sarsıntının azalması ile birlikte herhangi bir darbe alma ihtimali de azalacaktır.

3. Darbeler:

Trafik kazalarında, emniyet kemeri kullanmanın önemi giderek fazlalaşıyor ve bu da insanları bu konuda daha hassas olmaya itiyor. Çünkü kaza esnasında emniyet kemeri kullanan bir insanın, dışarı fırlama ihtimali de ortadan kalkıyor. Bu şekilde can kaybı olma ihtimalinin önüne geçiliyor. Bununla birlikte göğüs, baş, omurilik gibi vücudumuzun hassas bölgelerinin de darbe almasının önüne geçiliyor. Emniyet kemeri takmanın öneminin farkında olmayan insanlar, bu durumları göz ardı ederek ne yazık ki risk almaya devam ediyor.

4. Kısa Mesafelerde Emniyet Kemeri:

Her ne kadar emniyet kemeri kullanma zorunluluğundan sonra kaza oranlarında azalma görülse de yine de güvenli sürüş konusunda bilinç, olması gereken seviyede değil. Bunun nedenlerine bakıldığında ise emniyet kemeri takma ile alakalı bazı yanlış bilgilerin olduğunu görüyoruz. Bu bilgilerden bir tanesinin, kısa mesafelerde emniyet kemeri takmanın önemi ile ilgili olduğunu söyleyebiliriz. Kısa mesafe seyahatlerde insanlar, emniyet kemeri takmayı ne yazık ki gereksiz görüyor. Oysaki ölümle sonuçlanan kazalara bakıldığında yolculuğun 30. kilometresinde kazaların meydana geldiğini söyleyebiliriz.

5. Arka Koltuk:

Emniyet kemeri kullanımı ile ilgili doğru bilinen yanlışlardan biri de kemerin, kaza esnasında sıkışmaya sebep olmasıdır. Böyle bir bilginin doğru olmamasının yanı sıra buna olan yanlış inanç, emniyet kemeri takmanın önemini giderek artırmaktadır. Emniyet kemeri ile alakalı bilinen en yaygın yanlış ise arka koltuktaki insanların kemer takma zorunluluğunun olmamasıdır. Özellikle hızdan kaynaklanan trafik kazalarında, arka koltukta emniyet kemeri kullanmayan insanların araçtan fırlama olasılığının çok yüksek olduğunu akıldan çıkarmamamız gerekiyor.

6. Kemerin Kenarları:

Son olarak emniyet kemerinin kenarları hakkında yanlış bir bilgi olduğunu hatırlatmak isteriz. Bazen boyun ya da üst vücudumuza sürtünme sebebiyle rahatsızlık verebilir. Ancak bu rahatsızlığı koltuk ayarından kolaylıkla çözebileceğiniz gibi emniyet kemeri kılıfları ile farklı bir çözüm yoluna da gidebilirsiniz.