Gelidonya Feneri

01.10.2020 / Seyahat / Genel

Akdeniz'in önemli fenerlerinden biri olan Gelidonya, Antalya Kumluca’da 1934 yılında Fransızlar tarafından inşa edilmiş.

Gelidonya Feneri

İsmini, Likya dilinde kırlangıç anlamına gelen "kaledonya" kelimesinden alan Gelidonya Feneri, bu isme göç eden kırlangıçlar neticesinde sahip olmuş. Fener, Gelidonya Burnu ya da Taşlıkburnu olarak anılan bir burun üzerinde yer alıyor. 227 km yükseklikte inşa edilmiş olan yapı, ülkemizin en yüksek deniz feneri olma özelliği taşıyor.  Aynı zamanda 2007 yılında Türkiye’nin en güzel manzarasına sahip fener olarak seçiliyor.

gelidonya feneri kısa bilgi,gelidonya deniz feneri,gelidonya deniz feneri nerede

Fenerin bulunduğu bölgeye araçla erişim sağlanamadığından elektrik de ulaştırılamamış ve 2000'li yıllara kadar elle çalıştırılmış. Günümüzde ise güneş enerjisi sistemi ile çalışıyor.

Antik Dönem’den itibaren pek çok deniz kazasının gerçekleştiği bir noktada yer alan Gelidonya Feneri, denizciler tarafından "Beş Adalar" olarak isimlendiriliyor. İlk çağ kaynaklarından Hiera Akra (Kutsal Burun) olarak söz edilen burun, Piri Reis tarafından Şilden Burnu olarak anılıyor.

gelidonya feneri manzarası,gelidonya feneri ulaşım,gelidonya feneri antalya nasıl gidilir,gelidonya feneri bilgi

Karaöz, Adrasan ve Kumluca arasında bulunan Gelidonya Feneri, Adrasan'ın merkezine ve Karaöz'e 7 km mesafede yer alıyor.

Sonsuz Akdeniz’in Türkiye’nin güney sınırına gizlendiği Gelidonya Feneri, Beydağları Sahil Millî Parkı sınırları içerisinde yer alıyor. Gelidonya Burnu’ndan başlayıp 80 kilometre boyunca uzayan Beydağları buradan başlıyor.

Gelidonya Burnu önündeki adaların Likya coğrafyasında ve denizcilik tarihinde ters akıntılarından dolayı Pamfilya Denizi’nin (Antalya Körfezi) en tehlikeli yeri. Antik dönemde burayı geçmek çok zormuş. Eski gemicilerin korkulu rüyası burnun önündeki derinlikler, çok sayıda batıkla dolu.

1960’da yapılan ilk bilimsel sualtı araştırmasında, 30 metre derinlikte batık bulunmuş. Bakır ve bronz külçeler taşıyan gemi Gelidonya Burnu önündeki kayalıklara çarptıktan sonra batmış. MÖ 12. yüzyıl yani geç bronz devrine ait olan Suriye ticaret gemisinden çıkarılan arkeolojik antik gemi kalıntıları şu an Bodrum Sualtı Müzesi’nde sergileniyor.

gelidonya feneri hakkında,gelidonya feneri kaç km,gelidonya feneri kim yaptı,adrasan gelidonya feneri likya yolu

Gelidonya Feneri’ne Nasıl Gidilir?

Antalya Körfezi’nin en batı noktasındaki burunda yer alan fener, Likya Yolu‘nun da üzerinde bulunuyor. Araçla ulaşım imkânı bulunmayan Gelidonya Feneri’ne gitmek için yolun bir kısmını yürümek şart. İki ayrı güzergâh üzerinden ulaşılabilen fenere ilk yol Likya Yolu ve Adrasan üzerinden. Tamamı patikalardan oluşan bu yol güzergâhı 12 km uzunluğa sahip.

Gelidonya Feneri‘ne ulaşmak için ikinci alternatif güzergâh ise Karaöz Mahallesi üzerinden gitmek. 7 km uzunluktaki bu yolun 5 km’si araçla gidilebiliyor. Her iki güzergâhta da herhangi bir çeşme ya da ihtiyaçları karşılayabilecek bir market bulunmuyor. Yola çıkacaklar dikkat… :)

gelidonya feneri nerede,gelidonya feneri Antalya,gelidonya fenerine nasıl gidilir