Hollanda Ankara Anlaşması
Hollanda’ya yerleşerek hem çalışmak hem de vatandaşlık almak gibi bir hayaliniz varsa Hollanda Ankara Anlaşması ile mümkün olabilir.
Hollanda’ya yerleşmek ve Hollanda’da yaşamak için başvurulan bu vize tipinde, tıpkı her vize başvurularında olduğu gibi uyulması gereken birkaç kural ve unsur bulunuyor.
Hollanda’da çalışmak için Hollanda Ankara Anlaşması’na başvururken dikkat etmeniz gerekenler, Ankara Antlaşması ile Hollanda’ya Gitmek için izlenilmesi gereken yollar ve Hollanda oturum izni için yapılması gerekenler gibi merak ettiğiniz soruları cevaplama çalışacağım.
Hollanda esas olarak Batı Avrupa'da ve kısmen Karayipler'de bulunan bir ülkedir. Hollanda Krallığı'nı meydana getiren dört ülkeden en büyüğüdür. Hollanda, Avrupa'da doğuda Almanya'ya, güneyde Belçika'ya ve kuzeybatıda Kuzey Denizi'ne komşu olan on iki vilayetten ve Karayipler'de Bonaire, Sint Eustatius ve Saba adaları olmak üzere üç özel belediyeden oluşur.
Resmi dili Flemekçe olan Hollanda meşruti monarşi ile yönetilen bir Avrupa ülkesidir. Hollanda nüfus yoğunluğu fazla olan bir ülkedir. Ülke topraklarının çoğunluğu deniz seviyesinin altındadır. Hollanda Avrupa Birliği, NATO ve OECD üyesidir. Hollanda aynı zamanda Schengen Bölgesi ve Benelüks topluluğunun bir parçasıdır. Belçika ve Lüksemburg ile birlikte Benelüks ülkelerini oluşturan 3 ülkeden biridir. Ayrıca Kyoto Sözleşmesi'ni imzalamıştır. Ülke Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne, Uluslararası Adalet Divanı'na Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne ve Europol'e ev sahipliği yapmaktadır.
Ankara Anlaşması ile Hollanda’ya Gitmek İçin Gerekenler
-
İngiltere çalışma izni için Ankara Anlaşması bitmiş olsa da Hollanda’da yaşamak ve Hollanda’da çalışmak için Hollanda Ankara Anlaşması devam ediyor. Tabii ki bu vize türüne başvurmak için de belirli şartları yerine getirmek gerekiyor. İşte Hollanda’ya yerleşmek ve orada çalışmak için yapacağınız başvuruda aranan şartlar;
-
Öncelikle 18 yaşından büyük olmak gerekir. Fakat 18 yaş, kanuni yaş sınırıdır. 2-4 yıl iş tecrübesi ya da eğitim hesaba katılınca 22 yaş ve üstü adaylar çok daha avantajlıdır.
-
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Pasaportuna sahip olmak gerekir.
-
Lise, Üniversite ya da MEB (Milli Eğitim Bakanlığı) onaylı ustalık – uzmanlık belgesine sahip olmak gerekir.
-
Başvurulacak meslekler ile ilgili son 2-3 sene boyunca iş yeri sahibi olmak ya da maaşlı olarak çalışıyor olmak gerekir. Geçmişte 3 – 5 – 8 –10 yıl SGK’lı olup son 2-3 senedir SGK’lı olmayanlar, nedenler ve niçinlere mantıklı cevap verebilirlerse, sorunsuz bir şekilde başvuru yapabilirler.
-
Kurulacak iş ile ilgili sağlam bir iş planına sahip olmak gerekir.
-
Yine kurulacak iş için yeterli bir sermayeye ve birikime sahip olmak gerekir.
-
Kendiniz ve aileniz için uzun süre yeterli olacak finansal güce sahip olmanız gerekir. Bu sayede Hollanda’da hiçbir devlet yardımına ihtiyacınız olmadığını; kira, gıda ve fatura gibi giderleri kendiniz karşılayabileceğinizi kanıtlarsınız.
-
Daha önce Hollanda’da yasa dışı yollarla bulunmamış olmak gerekir.
-
Sabıkalı olmamanız gerekir.
-
Daha önce yapılan başvurularda yalan beyanda bulunmamak ya da önemli bilgileri gizlememiş olmak gerekir.
-
Bu şartları karşılıyorsanız, hemen işe koyulup Hollanda çalışma vizesi için Ankara Anlaşması Hollanda vizesine başvurabilirsiniz.
Hollanda Ankara Anlaşması’nın Avantajları
-
Bu anlaşmaya başvuran kişiler, eşlerini ve 21 yaş altı çocuklarını Hollanda’ya götürebilirler. Ayrıca anne – baba ya da büyük anne – büyük baba gibi 1. derece yakınlarını da Hollanda’ya götürebilirler.
-
Başvuran kişi haricinde onunla beraber Hollanda’ya giden her kişi, Hollanda’da serbest işçi olarak çalışabilir ve (varsa) eğitim hayatlarına orada devam edebilirler.
-
Hollanda Ankara Anlaşması’nda dil şartı yoktur.
-
Başvuran kişi 3 sene boyunca kendi iş yerini işlettikten sonra, serbest işçi olarak çalışabilir.
-
5 yılın sonunda Hollanda vatandaşlığı için başvuru yapılabilir.
-
Bu vize sayesinde bütün Avrupa Birliği ülkelerinde vizesiz dolaşım özgürlüğü elde edilir.
-
Eğer siz de Ankara Anlaşması Hollanda vizesine başvurmayı düşünüyorsanız, bir an önce çalışmalara başlayabilirsiniz. Yeterli birikiminiz ile beraber sağlam bir iş planı sunmayı unutmamanız gerekmektedir. Bu vize tipi ile Hollanda oturum izni, 3 yılın sonunda Hollanda’da çalışmak için serbest işçi izni ve 5 yılın sonunda vatandaşlık için başvurabilir, Hollanda vatandaşı olabilirsiniz.