Instagram Sahtekârlık Türleri

08.02.2022 / Bilim / Teknoloji / Genel

Sahtekârlık amacı taşıdığını düşündüğünüz bir şey görürseniz yanıt vermekten kaçınmalı ve Instagram'a sahtekârlığı şikâyet etmelisiniz.

Instagram Sahtekârlık Türleri

Bir fikri mülkiyet ihlalini şikâyet ettiğinizde şikâyetinizin isimsiz olarak yapıldığını unutmayın. Şikâyet ettiğiniz hesap, kendisini kimin şikâyet ettiğini görmez.

Instagram’da en çok kullanılan sahtekârlık türleri:

Romantizm Sahtekârlıkları: Romantizm sahtekârları genellikle tanımadıkları insanlara romantik mesajlar atar ve çoğunlukla boşanmış, dul kalmış veya zor bir durumdaymış gibi yaparlar. Uçuş veya vize parasına ihtiyaçları olduğunu iddia ederek internet üzerinden ilişkiler kurarlar. Amaçları önce güveninizi kazanmaktır; bu nedenle para istemeden önce sizinle sohbetlerine haftalarca devam edebilirler. Gerçek hayatta tanımadığınız kişilerle bu gibi konuşmalar yaparken dikkatli olun.

Piyango Sahtekârlıkları: Piyango sahtekârlıkları genellikle tanıdığınız birine veya bir kuruluşa (bir devlet kuruluşu veya sosyal medya platformu gibi) aitmiş gibi görünen hesaplardan gerçekleştirilir. Size gönderdikleri mesajlar, bir piyangonun kazananları arasında olduğunuzu ve ufak bir ön ödeme yaparak paranızı alabileceğinizi iddia eder. Sahtekâr, sizden ev adresiniz veya banka bilgileriniz gibi diğer yasadışı faaliyetlerde kullanabileceği kişisel bilgilerinizi isteyebilir.

Kredi Sahtekârlıkları: Kredi sahtekârları, mesaj göndererek veya gönderilere yorum yaparak ufak bir ön ödeme karşılığında düşük faizli anında kredi verdiklerini iddia ederler. İlk ödeme yapıldıktan sonra daha büyük miktarda bir kredi vermek için daha fazla para isteyebilir veya konuşmayı bitirerek yapılan ödemeyle birlikte ortadan kaybolurlar. Tanımadığınız kişilere para göndermekten kaçının.

Asılsız Yatırım Sahtekârlıkları: Sahtekârlar, düşük miktarda bir parayı daha yüksek bir miktara (ör. 100 TL = 1000 TL) dönüştürmek gibi gerçek dışı parasal kazanç vaat edebilirler. Bu asılsız yatırım getirisi vaatleri, sahtekârın ödemeyle birlikte ortadan kaybolmasıyla sonuçlanır. "Küçük yatırımla kazanç elde etme", saadet zincirleri ve "kısa süre içinde zengin olma" düzenleri dikkat edilmesi gereken bazı asılsız yatırım sahtekârlıkları arasındadır.

İş Fırsatı Sahtekârlıkları: İş fırsatı sahtekârları, yanıltıcı veya sahte iş ilanlarını kullanarak kişisel bilgilerinizi veya paranızı almaya çalışır. Gerçek olamayacak kadar iyi görünen veya ilk olarak bir ödeme yapmanızı isteyen iş ilanlarından kaçının. İş ilanlarındaki bağlantılara tıkladığınızda, orijinal iş ilanıyla alakasız gibi görünen veya hassas bilgiler isteyen (ör. Devlet kurumu tarafından verilmiş kimlik) ancak güvenli gezinme (https) kullanmayan internet sitelerine karşı dikkatli olun.

Kredi Kartı Dolandırıcılığı: Sahtekârlar, internette alışveriş yapmak veya başkalarını piyasa fiyatından çok daha ucuza ürün veya hizmet alma tuzağına düşürmek için çalıntı finansal bilgiler kullanırlar. Kredi kartınızda şüpheli hareketler fark ederseniz durumu finans kuruluşunuza veya yerel kolluk kuvvetlerine bildirmelisiniz.

Ücretli Abonelik Hizmetleri: Sahtekârlar, ücretli abonelik hizmetlerinin satışını veya tek seferlik bir ödemeyle bu ücretli abonelik hizmetlerine ömür boyu erişim teklif ederler. Sahtekârlar ürünü teslim etmeyeceği veya ürün iddia ettikleri gibi çalışmayacağı için bilinmeyen üçüncü taraflardan aboneliğe dayalı hizmetler satın almaktan kaçının.

Şifre Tuzağı Sahtekârlıkları: Şifre tuzağı, birisinin kişisel bilgilerinizi paylaşmanızı isteyen şüpheli bir mesaj veya bağlantı göndererek Instagram hesabınıza erişmeye çalışmasıdır. Bir sahtekâr hesabınıza erişirse telefon numaranız veya e-posta adresiniz gibi bilgilere de erişebilir. Ayrıca hesabınıza girmenizi engellemek için şifrenizi de değiştirebilirler.

Gerçek Olmayan Satıcılar: Gerçek olmayan veya yanıltıcı satıcılar, alıcıları kandırmak için normalden düşük fiyatlı ürünler kullanmayı deneyebilir. Bu kişiler, alıcıları hızla harekete geçirmek için bir aciliyet hissi yaratabilir, güvenli olmayan bir yöntem üzerinden ödeme talep edebilir veya gönderilerinde konumlarını yanlış beyan edebilirler.

Ayrıca Bakınız