Islanan Telefon Nasıl Kurtarılır?

25.12.2019 / Bilim / Teknoloji / Genel

Telefonunuz herhangi bir sebepten dolayı ıslandıysa doğru bir şekilde kurutularak zarar görmesini engelleyebilirsiniz.

Islanan Telefon Nasıl Kurtarılır?

Telefonlar ve diğer elektronik cihazlar su ile temas ettikleri zaman bozulurlar. Akıllı cihazınızın ıslandığını gördüğünüz anda izleyeceğiniz birkaç adım ile bozulmasını önleyebilirsiniz.

Günümüzde çıkan telefonlarda su geçirmezlik özelliği de olabiliyor. Her ne kadar yeni telefonlarda üreticiler telefonların ıslanmasına karşı önlem alsalar da eski cihazı olan milyonlarca kişi mevcut. Eğer sizin de elinizde ıslanmaya karşı korumalı bir telefon yok ise ve cihazınız ıslandıysa öncelikle yapmamanız gerekenlerden başlayalım.

ıslanan telefon nasıl kurtarılır

  • Telefonunuz kapalı olsun. Açıkken ıslandıysa hızlıca kapatın. Zaten kapalı olduğu halde ıslandıysa da bir süre açmayın.
  • Islanan cihazınızı sallamayın. Tuşlarına basmayın.
  • Telefonunuzun ıslandıysa kuruduğundan tam emin olmadan şarja takmayın.
  • Genellikle kurutma amacıyla saç kurutma makinesi kullanılır. Sakın bunu yapmayın. Sıcak rüzgâr hem devreleri yakar hem de havanın etkisi ile su yayılmaya başlar. Su değmeyen yerlere de su bulaştırmış olursunuz.

Yukarıda anlatılanları kesinlikle yapmayın. Bu adımları yaparsanız telefonunuza zarar vermiş olursunuz. Islanan telefonu daha fazla zarar görmeden kurtarmak için yapmanız gerekenler ise aşağıda listelenmiştir.

ıslanan telefon pirinç ile kurtarma

  • Telefonunuzu hemen kapatın. Ardından sim kartınızı ve varsa SD kartınızı hemen sökün.
  • Yeni cihazlarda bataryalar sabit. Fakat eski cihazlarda bataryalar çıkartılabiliyor. Böyle bir cihazınız var ise hemen bataryayı sökün.
  • Islanan telefon üzerinde görünen ıslaklıkları peçete yardımı ile alın. Temizleme esnasında fazla bastırmamaya çalışın. Peçete yerine kuru havlu da kullanabilirsiniz.
  • Her evde pirinç vardır. Hemen mutfağa koşun ve telefonunuzu pirinç torbasına atın. Telefonun her tarafının pirinç taneleri ile sarıldığından emin olun. Ortalama 3 gün telefon pirinç içerisinde kalsın. Pirinç, telefondaki tüm nemi çekecektir.

Yeteri kadar bekledikten sonra telefonunuzu açabilirsiniz. Telefon açıldıysa biraz kurcalayın. Kulaklığınızı deneyin, ekran ve tuşları kontrol edin ve bir kişi ile sesli görüşme yapın.

Elektronik cihaz kullanıyorsanız mutlaka ıslanmaması için sizin de önlem almanız gerekiyor. Her ne kadar üreticiler ıslanmaya karşı dayanıklı telefon üretseler de sizde üzerinize düşen görevleri yerine getirmekten kaçınmayın.

  • Banyo ve mutfak gibi telefonun ıslanmasına sebep olacak yerlerden telefonunuzu uzak tutun.
  • Denize ya da havuza girerken telefonunuz yanınızda olmasın.
  • Akıllı cihazlar için suya dayanıklı kılıflar üretiliyor. Bu kılıflardan temin edebilirsiniz.