Seyahat Rehberi: Singapur
Asya’nın incisi Singapur, zengin kültürü, eşsiz mutfağı ve doğayla iç içe şehir yapısıyla en çok ziyaret edilen ülkelerinden biridir.
1.Dünya Savaşı, değişen dünya düzeninden dolayı tüm insanlığın savaşın acı gerçeğiyle yüzleşmesine sebep olmuşsa da, o günün toplumunu, günümüzü renklendirecek bazı değişimlere de gebe bırakmıştır.
Savaşın gidişatı sebebiyle, 1915 yılında Futbol Federasyonu, profesyonel erkek sporcuların oynadığı futbolu süresiz olarak dağıtmak zorunda kalmıştı. Gerek sportif gerekse motivasyon dolu bir oyun olan futbolun, dönemin zorlu koşullarında dahi toplum tarafından aranan bir faaliyet olması, kurumu alternatif arayışlara yönlendirmiş ve profesyonel ligin yerine, iki yeni lig kurulmuştu.
Bunlardan ilki amatör erkeklerin oynayacağı Kombinasyon Ligi olarak belirlenmişti. Fakat bu lig, hem sayıların az olmasından kaynaklı hem de bölgesel olarak her yere ulaşamaması sebebiyle rekabetten uzak kalmış ve ilgi odağı olamamıştı. İkincisi ise Munitions'ın İşçi Ligi olmuş ve bu lig, genelde fabrikalarda çalışan kadınların, kendi fabrikaları adına oynadıkları takımlardan oluşturulmuştu. Başlangıçta fabrika çalışanları tarafından uyum sağlama aracı olarak oynanan kadın futbolu, savaş boyunca bir dizi farklı rol oynamıştı. Ve bu lig, kadınların, özellikle Sanayi Devrimi’nden sonra yer aldığı sosyal hayat ve statüsel konumlarının da katkısıyla, çok kısa sürede erkek futbolunun popülaritesini aşmıştı.
Özellikle 1917-18 yıllarında, Doğu ve Güney Doğu Londra Mühimmatlar Birliği’nin ulusal alanda kazandığı başarılar, bir anda ülkenin gündemine oturmuş ve herkesçe konuşulur hale gelmişti. Dönemin önemli yayın kuruluşlarından olan Ilford Recorder, 1918 yılının Şubat ayında yer verdiği bir haberde, futbol oynayan kadınlarla ilgili şu sözleri yazmıştı:
Bu kadınlar, erkekler savaştan dönene kadar bayrağımızı gururla dalgalandırmaya devam edecek muhteşem ‘Britanya Kadınları’dır.
Bu popülarite, kısa bir zaman sonra kadınların basketbol, kriket ve hokey gibi diğer sporlarda da yer almalarının önünü açmıştı. Kadınların birbirleriyle sosyalleşmesini ve yoğun iş temposunda motive olmalarını sağlayan spor faaliyetleri, aynı zamanda fiziksel olarak zinde kalabilecekleri bir egzersiz olanağı da sağlıyordu. (Bir antrenmandan kesit seyretmek için tıklayınız.)
Tüm bunların yanında, hemen hemen yapılan tüm müsabakalarda, içinde bulunulan savaş için para toplanması ve kadınların bu konudaki hassasiyeti ve hayırseverlikleri, duygusal anlamda da insanların, kadınların içinde bulunduğu spor faaliyetlerine bağlanması için ayrıca sebep oluşturuyordu.
Fakat, kadın futbolunun popülaritesi artıran tüm bu sebepler, erkek futbolunu ve Futbol Federasyonu’nun disiplinel muhafazakârlığını tehlikeye soktuğu gerekçesiyle, 1921'de futbolun kadınlar için uygun olmadığı kararının alınmasına sebep oldu. Bu tarihten sonra, ta ki 1970’lere kadar, kadınların, Futbol Federasyonu’na ait olan herhangi bir kulüpte oynamalarına izin verilmedi. Çoğu kadın, futbol hayatına, artık geri planda kalmış fabrika kulüplerinde amatör olarak devam etmek zorunda kaldı.