Yastıksız Uyumanın 6 Faydası
Geceleri yastıksız uyumanın faydalarını duyunca çok şaşıracaksınız. Şaşırtıcı ama gerçek olan bu bilgileri sizler için derledim.
Günlük yaşamda, yoğun bedensel aktivitenin sonucunda kas ve eklem ağrıları gelişmesi normal kabul edilir. Peki, Kol ağrısı nedenleri neler?
Bazı durumlarda belirli hastalıkların seyrinde de vücudun çeşitli yerlerinde kas ve eklem ağrıları meydana gelebilir. Bunun yanında, kol ve bacak gibi uzuvlarda hissedilen ağrılar her zaman kas veya eklem kaynaklı olmayabilir. Özellikle tek bir uzuvda izlenen ağrılarda, soruna bütüncül ve doğru yaklaşmak başarılı bir tedavi için gereklidir.
Kol Ağrısı Nedir?
Kol ağrısı, kolda bulunan kemiklerin, kasların ve eklemlerin, iltihaplanması veya zarar görmesi nedeniyle meydana gelir. Bazı ağır sporlar, kolların sürekli çalıştırılması ve ağır yüklerin kol gücüyle kaldırılması, kol ağrılarına neden olabilir.
Kol Ağrısı Nedenleri Nelerdir?
Kol ayrısı nedenleri boyun fıtığı, omuz patolojileri, kas yırtıkları, dirsekte tenisçi dirseği (lateral epikondilit), ulnar oluk sendromu, bilek eklemindeki patolojilerdir. Kalp hastalıklarında da özellikle kalp krizinde ağrı sol kola veya nadiren de olsa sağ kola vurabilir.
Boyun fıtığı servikal omurgada intervertebral diskin omuriliğe doğru taşması ve sinirlere bası sonucu oluşur. Fıtığın hangi mesafeden çıktığına bağlı olarak sağ veya sol kolda bazen dirseğe, bazen el bileğine, bazen parmak uçlarına kadar yayılan ağrı oluşur. Eş zamanlı olarak boyunda ya da kürek kemiğinin arasında ağrı, kolda his ve / veya kuvvet kaybı ya da uyuşukluk izlenebilir.
Omuz ekleminin donuk omuz, impingement sendromu, bursit gibi hastalıklarında da kol ağrısı görülebilir. Bu ağrı genellikle üst kola kadar yayılır, omuz eklem hareketleri ağrılıdır ve ağrı hareketle ortaya çıkar. Hareket kısıtlaması kuvvet kaybı olarak algılabilmekle birlikte sinirsel bir hasara bağlı kuvvet kaybı yoktur.
Lateral epikondilit (tenisçi dirseği) hastalığı da en sık görülen kol ağrısı sebeplerinden biridir. Ekstensör karpi radialis brevis tendonunun dirseğin dış kısmında bulunan lateral epikondile bağlandığı noktada bir zayıflık söz konusudur. Ağrı genellikle dirsek bölgesinde olup üst kola ya da bileğe doğru yayılmaz. Genellikle dirseği aşırı kullanıma bağlı olarak gelişir.
Tuzak nöropatiler olarak adlandırılan ulnar oluk ve karpal tünel sendromunda da kol ağrısı görülebilir. Bu iki sendromun özelliği ağrıdan ziyade parmaklarda uyuşuklukla karakterize olmalarıdır. Karpal tünel sendromunda median sinir el bileğinde sıkışır ve genellikle baş ve orta parmakları kapsayan bir uyuşma söz konusudur. Ulnar oluk sendromunda ise ulnar sinir dirsekte sıkışır ve uyuşma dirsekten başlayıp yüzük ve serçe parmağını kapsar.
Kol Ağrısı Çeşitleri Nelerdir?
Kol ağrısı çeşitleri farklılık gösterir. Her kişide farklı tarzlarda ortaya çıkabilmektedir. Bazı kişiler de batıcı, bazı kişilerde yanıcı kimi insanlar da noktasal veya yayılmalı şekilde ortaya çıkabilir. Bu ağrı hareket ile artıp veya azalabilir. Veya dinlenme halinde azalıp ya da artabilmektedir. Bu ağrının çeşidi birey de oluşum biçimine göre değişmektedir. Kişinin hastalığına göre de değişebilmektedir.
Gece Kol Ağrısı Neyin Belirtisidir?
Gece gelen kol ağrılarının nedenleri çeşitlilik göstermektedir. Gece kol ağrısı yaşanmasının sebebi bir hastalık sonucu olabilmektedir. Boyun fıtığı, boyun tutulması, kalp ile ilgili bir sorun, diyabet ve benzeri hastalık kaynaklı nedenler ile gece kol ağrısı yaşanabilmektedir. Bunun yanı sıra gün içinde fazla yazı yazma, ağır işler yapma, ağır yük taşıma, darbe alması, bir kaza sonucu çarpma, üstüne ağır bir şeyin düşmesi gibi nedenler ile gece kol ağrısı bireyler de görülebilmektedir. Bu şekilde gece artan ağrıların tıbbi olarak başka nedenleri de bulunabilmektedir. Bu nedenleri araştırmak amaçlı sağlık kurumuna başvurulmalı ve tıbbi olarak nedeni araştırılmalıdır.
Kol Ağrısı Tedavisinde Neler Yapılır?
Kol ağrısı durumunda tedavinin başarılı olabilmesi için öncelikli olarak altta yatan nedenin doğru bir şekilde tespit edilmesi gerekir. Bu doğrultuda, uzman bir hekim tarafından yapılan değerlendirme ışığında yürütülen radyolojik görüntüleme yöntemleri ve klinik testler oldukça değerli veriler sunabilir.Kas-iskelet sisteminde çeşitli nedenlerle ortaya çıkan hasarlardan kaynaklı kol ağrılarında, ilaç tedavisi ile birlikte belirli yaşam tarzı değişiklikleri ve fizik tedavi yöntemleri ağrının giderilmesinde etkilidir. İlaç tedavisi olarak genellikle antienflamatuvar ağrı kesiciler reçete edilir. Olası yan etkiler nedeniyle, ağrı kesicilerin hekim gözetimi olmadan kontrolsüz kullanılması sakıncalıdır.İlaç tedavisinin yanı sıra ağrılı kolun istirahat ettirilmesi, gerekli durumlarda atel veya ortez gibi yardımcı ekipmanlarla kolun sabit hale getirilmesi, ağrı bölgesine sıcak veya soğuk uygulama yapılması, manuel terapi veya traksiyon gibi fiziksel tedavi yöntemlerinin uygulanması ağrı şikayetinin giderilmesinde etkili olabilir. Şiddetli vakalarda ise altta yatan nedene bağlı olarak cerrahi müdahale yapılması gündeme gelebilir.