Skolyoz Hastalığı

11.03.2021 / Sağlık / Genel

Omurgada görülen eğriliklerin her derecesi skolyoz olarak adlandırılır ve her derecenin kendine özgü bir hikayesi vardır.

Skolyoz Hastalığı

Günümüzün gerek teknoloji kullanımı, gerekse eğitim koşulları göz önünde bulundurulduğunda, genellikle genç nesilde görülen bir hastalık ismidir Skolyoz. İsmi her ne kadar tanıdık gelmese de eminim çevrenizde görüp ama fark etmediğiniz, adını koyamadığınız bir rahatsızlık. Oturuş bozukluğu, ergenlik döneminde meydana gelen ani boy uzaması ve genetik faktörlerin sebep olduğu bu hastalık erken teşhis açısından oldukça önemli.

erken teşhis

Omurgada görülen eğriliklerin her derecesi skolyoz olarak adlandırılır ve her derecenin kendine özgü bir hikayesi vardır. 40 derece altındaki hastaların genellikle egzersiz ve takiple yaşamlarını sürdürebildikleri gibi farklı rotasyonlar ve artan derecelerin cerrahi müdahalelere ihtiyacı olabiliyor.

Her hastalıkta olduğu gibi skolyozun da erken teşhis edilmesi, kısa süreli egzersiz ve ya korse kullanımı ile durdurulabildiği görülmektedir. Son yıllarda ailelerin bu konuda bilinçlenmesi çevremizdeki skolyoz vakalarını daha çok duymamıza sebep oldu. Özelikle ergenlik çağı öncesinde ve özellikle de kız çocuklarında ailelerin mutlaka bilinçli olarak çocuklarını takip etmeleri ve şu bulguları fark ettiklerinde mutlaka bir çocuk doktoruna başvurmaları gerekmektedir:

> Eğik duran bir baş

> Eşit olmayan omuzlar

> Asimetrik kürek kemikleri

> Yükseklikleri farklı kalçalar

> Yamuk gözüken bir omurga

> Nefes darlığı

> Yürürken yaşanan zorluklar

Bu belirtiler kıyafetsiz bir vücutta gözle görülebilir. Daha net bir görüntü almak isteyen aileler çocuklarının kıyafetini çıkarttırıp, iki ellerini öne uzatıp birleştirerek eğilmelerini isteyebilir ve kemiklerdeki çıkıntı veya yamukluğu rahatça görebilirler.

kemiklerde çıkıntı

Her hastanın derecesi farklı olacağından belirtilerde de farklılıklar olacaktır muhakkak ama şüphe duyulan her durumda mutlaka doktora gidip bir röntgen istemelerinde fayda var. Geç fark edilen ve derecesi ilerleyen hastalarda akciğer ve kalp problemleri oluşacağını unutmamak gerekir.

Oturuşunda, yürüyüşünde bozukluk olan, dik durduğunda ve normal oturduğunda rahatsız olan kişilerde omurga eğikliğine bağlı bir eğim oluyor. Kişi o eğikliğe karşı koymadan ona uyum sağlamaya çalıştığında skolyoz hastalığının ilerlemesine sebep oluyor. Bu nedenle yapılacak egzersizlerin büyük önemi var. Cerrahi boyuta ulaşmamış kişilerin mutlaka özelikle schroth ismi verilen egzersiz tedavisini denemeleri, yüzme ve barfiks gibi bütün vücudu çalıştıran sporları bol bol yapmaları tavsiye ediliyor.