
Mehmet Okuyan'ın Tefsirinde Şefaat Meselesi
Şefaat, cennetteki derecelerin çift olması demektir.
Ejder meyvesi olarak nam salan tropikal meyve Pitaya; görünüşü, lezzeti ve daha birçok özelliğiyle Pazar reyonlarında çoktan yerini aldı.
Biz toplum olarak damak tadına önem veririz. Coğrafi olarak da pek çok mevsimsel şarta uyumlu bir ülkede yaşıyor olmamızın avantajını mutfaklarımıza taşırız. Özellikle tropikal tatlardan olan muz, kivi ve ananas gibi meyveleri bolca tüketmeyi severiz. Maliyeti yüksek dahi olsa cebimizi sakınmayız bu lezzetlerden.
Şimdi o lezzetlere yeni katılan bir üye daha var: Pitaya. İsmi bize çok hitap etmemiş olacak ki, Uzak Doğu festivallerinde gördüğümüz Ejderha çizim ve kostümlerinde gördüğümüz pulumsu kısımlardan benzetme yapılarak Ejder Meyvesi deniyor halk arasında. Görüntü olarak oldukça ilgi çekici olan bu meyve, tat olarak da kivi, limon ve kavunu andırıyor. Aşılmaz bir kabuk tabakası olduğunu düşünseniz de, muz gibi soyulabiliyor ve kolayca kesilebiliyor. Dilerseniz ikiye bölünüp kaşık kaşık da yenilebiliyor.
Sağlık açısından da tam bir doğal ilaç özelliğinde olan Ejder Meyvesi, içerdiği yoğun C vitamini, kalsiyum, potasyum ve magnezyumla sizi dört mevsim dinç tutacak bir antioksidan kaynağı. Ayrıca düşük kalorili ve lifli yapıda olması sebebiyle diyet yapanların da gözdesi.
İşte tüm bu özelliklerinden dolayı esnaf da odağını bu hoş meyveye çevirmiş durumda. Ürünün az maliyetle ve kolay bir şekilde üretilebilmesi sebebiyle de, özellikle Antalya’daki domates ve biber seralarının yerini çoktan kapmış durumda. Ağırlığı 300 gram ile 1 kg arasında değişen meyvenin fiyatı da ortalama 15 TL’yi bulmakta.