
Bir Sanatçının 20 Yılı: Daniel Arsham
Sanatçı Daniel Arsham ve Fransız galerici Emmanuel Perrotin, işbirliklerinin yirminci yılını ikili bir sergiyle kutluyor.
Hayırsever cerrah Dr. Subodh Kumar Singh, yarık dudak ve damaktan muzdarip binlerce çocuğun hayatını değiştirmeye yardımcı oluyor.
Çocukluğunda dezavantajlarının üstesinden gelerek daha sonra doktor olan ve kendi hastanesini kuran Dr. Subodh Kumar Singh, Hindistan’da binlerce çocuğun hayatını değiştirmeye yardımcı olan ve hayat kurtaran plastik ameliyatlarıyla ünlendi.
Henüz 13 yaşında tıbbi yetersizliklerden dolayı babasının kaybetmesinin ardından, ağabeyleri ile çalışarak ailesine destek olmaya çalışan Singh, bir yaştan sonra zaten kariyer hayalleri kaybolmuş olan kardeşleri tarafından desteklenerek okul hayatını devam ettirdi.
Bu süreci iyi değerlendiren Singh, aldığı maddi destekler sonucunda tıp okumayı başardı ve plastik cerrahi ihtisası ile genel cerrahi eğitimini tamamladıktan sonra, babasının anısına küçük bir hastane kurmaya karar verdi. Bu kuruluşun ardından da, yarık dudakla doğan bebekleri olan ailelere yardım etmek için her yıl, babasının ölüm yıldönümüne denk gelen haftada ücretsiz tıbbi kamplar sunmaya başladı.
Bana gelen her çocukta, babasını henüz 13 yaşındayken kaybeden o küçük Subodh'u hayal ettim. Babam ve annem bana fakirlere yardım etmeyi öğretti. Tanrı'nın beni ilahi bir amaca hizmet etmek için bir iş adamı değil, bir plastik cerrah yaptığını hissediyorum.
Serbest yarık dudak ve yarık damak ameliyatları yapmaya başladıktan sonra, çabaları dünyanın en büyük yarık damak ameliyatı yardım kuruluşu olan Smile Train'in dikkatini çekti ve 2004 yılından bu yana cerrah, bu projenin bir parçası oldu. 2008'den bu yana girişim kapsamında hastanesinde, her yıl 4.000'den fazla ücretsiz yarık ameliyatı gerçekleştirmeye devam etti.
Aynı zamanda Smile Train için küresel bir eğitmen ve konuşmacı da olan Dr. Singh ve hastanesi, dünyanın dört bir yanından gelen cerrahların yarık dudak ve damak ameliyatlarında eğitim almaları için önemli bir merkez haline geldi. Rehabilitasyon çabalarının bir parçası olarak ilham veren cerrah, ailelerinin her çocuğun sağlığını ve beslenmesini izlemelerine yardımcı olmaya devam etmek için yarık damak tedavisi gören çocukları izleyen bir sosyal yardım programı da geliştirdi.
Çabalarıyla, ücretsiz damak yarığı ameliyatlarıyla 37 bin çocuğun gülümsemesine yardımcı oldu. Hatta tedavi ettiği binlerce çocuktan biri olan Pinki adlı genç bir kızın hayatını konu alan Akademi Ödüllü bir belgesele ilham verdi.
Çığır açan çalışması, yalnızca çocukların tıbbi olarak iyileşmesine yardımcı olmakla kalmıyor, aynı zamanda, durumu çevreleyen damgalama nedeniyle daha önce onlara kapalı olan fırsatlar dünyasının kapılarını açarak hayatlarını tamamen değiştiriyor.
Yarık sosyal bir rahatsızlıktır; sadece bir kişiyi değil, tüm aileyi etkiler. Ve bunun bir lanet değil bir hastalık olduğunu ve bizimki gibi hastanelerde ücretsiz olarak tedavi ettirilebileceğini toplumun anlamasını sağlamak önemlidir.