Mondros Ateşkes Antlaşması

25.06.2020 / Eğitim / Genel

I. Dünya Savaşı’nın ardından Modros Ateşkes Antlaşması’nı imzalamak için Rauf Orbay önderliğinde Limni Adası’na gidildi.

Mondros Ateşkes Antlaşması

Mondros Ateşkes Antlaşması’nı imzalamak için İtilaf devletlerini temsilen Amiral Calthorpe gelir ve Rauf Orbay ile masaya oturur. Yaklaşık 35 maddeden oluşan Mondros Ateşkes Antlaşması, 30 Ekim 1918 yılında Limni Adası’nın Mondros Limanı’nda Agemenmon Zırhlı Gemisi’nde imzalanır.

Modros Ateşkes Antlaşması’nı imzalamak için Padişah Vahdettin, kız kardeşi ile evli olan Damat Ferit’i göndermek istese de hükümetin başında bulunan Ahmet İzzet Paşa, buna karşı çıkarak Rauf Orbay’ı göndermiştir.

Mondros Ateşkes Antlaşması imzalandığında Osmanlı Devleti fiilen sona erse de imzayı atan ve geri dönen Rauf Orbay, “Mevcudiyetimiz ve istikbalimiz korunacak, Türklüğü ve İslamiyet’i ayakaltına alan hiçbir davranışta bulunulamayacak.” diyerek halka kazançlı bir antlaşma yapıldığını aktarmıştır.

Mondros Ateşkes Antlaşması

  • İtilaf Devletleri güvenliklerini tehdit eden herhangi bir sancağı işgal edebilecek. (Mondros Ateşken Antlaşması’nın 7. maddesi)
  • Altı vilayette (Vilayet-i Sitte: Bitlis, Erzurum, Sivas, Van, Elâzığ, Diyarbakır) bir karışıklık çıkarsa İtilaf Devletleri buraları işgal edecek. (Mondros Ateşken Antlaşması’nın 24. madde) (Büyük Ermenistan’ın kurulması amaçlanmıştır.)
  • Boğazlar İtilaf Devletlerinin denetimi altına girecek.
  • Toros Tünelleri, İtilaf Devletleri tarafından işgal edilecek.
  • Haberleşme ve ulaşım araçları İtilaf Devlerinin denetiminde olacak.
  • Osmanlı Devleti askeri birlikleri dağıtılacak. Mühimmatlar, İtilaf Devletlerine teslim edilecek.
  • İtilaf Devletleri enerji ihtiyaçlarını Osmanlı Devleti’nden karşılayacak. Osmanlı Devleti de bu enerji hammaddelerini başka ülkelere satamayacak.
  • Osmanlı Devleti sınırları içerisinde yaşayan Avusturya – Macaristan ve Almanya vatandaşları ile diplomatları sınır dışı edilecek.

Mondros Ateşkes Antlaşması’ndan Sonra Başlayan İşgaller

Mondros Ateşkes Antlaşması imzalandıktan kısa süre sonra Osmanlı Devleti, Musul’da bulunan askeri birliklerini çeker çekmez İngilizler, Musul’u işgal etti. Musul, Osmanlı Devleti’nin antlaşma sonucunda ilk işgale uğrayan toprağı oldu.

Musul’un İngilizler tarafından işgal edilmesinin ardından Fransa, Hatay’ın Dörtyol ilçesini işgal etmek için giriş yaptı. Bu giriş sonrasında Osmanlı Devleti ilk direnişini Dörtyol’da yaptı. İlk direnişte ilk kurşunu atan Kara Mehmet Çavuş, direniş açısından milli mücadeleyi başlattı. Osmanlı Devleti’nin Anadolu’da ilk işgale uğrayan toprağı da Hatay oldu.

Kaynak: Benim Hocam Yayınları