Sabah Kahvaltısının Önemi

20.06.2022 / Yiyecek / İçecek / Sağlık

Günlük öğünler içerisinde en önemlisi sabah kahvaltısıdır. Çünkü vücudun gün boyu ihtiyaç duyacağı besinleri almasına olanak sağlar.

Sabah Kahvaltısının Önemi

ABD’de yapılan bir araştırma diyabet ile kahvaltı ilişkisine dair önemli bir sonuç ortaya çıkardı. Buna göre kahvaltı yerine akşam yemeğini tercih edenlerde kalp damar hastalıklarına bağlı yaşam kaybı riski yüzde 69, diyabete bağlı ölüm riski ise 2 kat artıyor.

Konu ile ilgili olarak Endokrinolog Prof. Dr. Hasan Aydın, “Sağlıklı beslenme dediğimizde Türk tipi kahvaltıyı örnek verebiliriz. Bizim kahvaltımızın içerisindeki zeytin, zeytinyağı, yeşillikler içeren, domates, salatalık olan kahvaltı tipi, sağlık için gerekli olan besin öğelerinin bir bileşiminden oluşuyor” dedi.

sabah kahvaltısının önemi

Kahvaltı yapanlar ve yapmayanlar kıyaslandığında, kahvaltı yapmayıp günlük alınması gereken kaloriyi alanların da aynı oranda zayıfladığı gözlendi. Ancak kahvaltı, zayıflamanın çok ötesinde bir konu. Çünkü kahvaltı gün içerisinde sergileyeceğimiz bilişsel performansın kalitesini belirliyor. Yani iyi hissetmek, güne adapte olmak ve zihinsel işleri kolaylıkla halledebilmenin yolu kahvaltıdan geçiyor.

Sabah kahvaltı yapılmazsa beynin kullanacağı enerjide azalma olur. Bu durumda yorgunluk baş ağrısı dikkat ve algılama azlığı gibi sıkıntılar yaşanır. Çocuklarda okul başarısı düşer. Yeterli ve dengeli bir kahvaltı menüsü güne istekli başlamada ve elverişli bir biçimde sürdürmede oldukça önemlidir.

Kahvaltı Yapmanın Önemi Ve Faydaları?

1. Kilo kontrolünün daha iyi sağlanmasına için önemlidir. Kahvaltı öğünün atlayanların daha kolay kilo aldığı ve daha şişman oldukları ortaya çıkmıştır.

2. Araştırmalara göre düzenli kahvaltı yapan çocukların sınıf içerisinde daha başarılı olduğu kavramada ve problem çözmede daha yetenekli olduğu ortaya çıkmıştır.

3. Düzenli kahvaltı sayesinde kan şekeri dengelenir.

4. Sinir sisteminin çalışması için faydalıdır.

sabah kahvaltısının önemi

Kahvaltıda tüketilmesi gereken besinler nelerdir?

1. Kalsiyum kaynağı olan süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi yararlıdır. Kahvaltıda sadece ekmek tüketmek yanlıştır. Ekmek kan şekerini birden yükseltir ve birden düşürür.

2. Mevsim sebzeleri kahvaltılık için yararlı bir alternatiftir. Domates, salatalık, biber gibi yiyecekler kahvaltıda çiğ olarak tüketilebilir. Yine bu sebzelerle yapılan tostlar ve omletler de tüketilebilir.

3. Yumurta kahvaltının en önemli besinidir. Gün içerisinde tok tutar ve protein kaynağıdır.

4. Zaman sıkıntısı olanlar içinse kahvaltılık gevrekler kurtarıcı olabilir. Lezzetli ve pratik olmasının yanında lif oranı yüksek olduğu için oldukça yararlıdır. Süt veya yoğurtla tüketilen kahvaltılık gevrekler gerekli protein ve mineralin alınmasını sağlar.

Kahvaltının Vücuttaki Etkileri

İnsan vücudu uyurken bile çalışmaya devam eder. Ancak metabolizmanız biraz yavaşlar. Sabah uyandığınızda enerjinizi geri kazanmak istiyorsanız mutlaka kahvaltı yapmalısınız. Aksi takdirde tüm gün,yorgunluk, dikkat dağınıklığı, baş ağrısı gibi problemler yaşayabilirsiniz. Özellikle kilo vermek isteyenler için kahvaltının önemi büyüktür. Sabah uyanınca yapılan sağlıklı bir kahvaltı metabolizmanızı hızlandırır. Eğer kahvaltı öğününü atlarsanız bir sonraki öğününüzde yedikleriniz sizin için faydalı olmayacaktır.

Özellikle çocuklarda çok önemli olan kahvaltı, gelişim sürecinde olan çocuklar için yağ, karbonhidrat, protein ve vitaminlerin düzenli olarak alınmasını sağlar. Sabahları kahvaltı yapılmadığında, çocuklarda öğrenmede, kas koordinasyonunda azalma görülür. Özetle kahvaltı, vücudun gün boyu çalışma “start”ını vermesinde gerekli olan enerji için gereklidir.