Seyahat Rehberi: Singapur
Asya’nın incisi Singapur, zengin kültürü, eşsiz mutfağı ve doğayla iç içe şehir yapısıyla en çok ziyaret edilen ülkelerinden biridir.
İngiltere’deki Northumbria Üniversitesi’nin yaptığı ilginç deneyde, sakız çiğneyen onlarca kişi incelenerek hafıza durumları test edildi.
“Şekersiz fakat esktra naneli sakız çiğneyenler”, “boş ağızla sakız çiğneme hareketini taklit edenler” ve “yine boş ağızla çenelerini oynatmadan bekleyenler” olarak üç gruba ayrılan ve 75 kişiden oluşan sağlıklı gönüllü grubuna bir dizi hafıza testi yapıldı.
Deney sırasında çeşitli resimler gösterilen ve rastgele kelimeler söylenilen grup üyelerine, deney sonunda sırasıyla hatırladıkları resimler ve kelimeler soruldu. Sonuç olarak, sakız çiğneyen ilk grubun hem kısa hem de uzun vadede tüm bunları daha çok hatırladığı gözlemlendi.
Peki böyle bir şey doğru olabilir mi? Evet, bu durum henüz yüzde yüz ispatlanmamış olsa da sakız çiğnemenin kalp ritmini hızlandırdığı biliniyor. Bu da beyne daha fazla oksijen ve besin pompalanmasına sebep olarak beynin bilgiyi daha etkin ve doğru işlemesini sağlıyor. Ayrıca çiğneme esnasında vücut ensülin üretiyor ve bu hormon sayesinde beynin hafızasında önemli bir rol üstlenen hipkampusu bölgesi uyarılıyor.
Fakat ne gariptir ki deneyde en kötü performansı sergileyen grup, “sahte çiğneyiciler” olarak adlandırılan ikinci grup oldu. Araştırmacılar bunu da, doğal olmayan bir harekete fazla odaklanmanın sonucu olarak görüyor.