Seyahat Rehberi: Singapur
Asya’nın incisi Singapur, zengin kültürü, eşsiz mutfağı ve doğayla iç içe şehir yapısıyla en çok ziyaret edilen ülkelerinden biridir.
Döllenmenin bel kemiği ve ekosistemin önemli bir temeli olan tozlayıcıların (polinatörlerin) azalan popülasyonları büyük endişe kaynağı.
Finlandiya'daki Tampere Üniversitesi'nden bilim insanlarından oluşan bir ekibin ise bu konuyla ilgili olası bir çözümü var. Işığa tepki veren ve aynı zamanda hafif uyaranlara odaklanan duyarlı polimerler üzerinde yoğunlaşan grup, minik robotların yürümesini, yüzmesini ve zıplamasını sağlamak için kullanılan duyarlı polimerleri farklı bir amaç için yeniden tasarladı.
FAIRY veya Işığa Duyarlı Malzeme Montajına dayalı Uçan Aero-robotlar adlı projeleri için doğanın en iyi tozlayıcılarından biri olan karahindibadan ilham alan ekip, rüzgârla uçabilir ve ışıkla kontrol edilebilen bir montaj polimer üretti. Bu minik robotlar yüksek gözenekliliğe sahip ve inanılmaz derecede hafif; ki bu da havada kolayca süzülmelerini sağlıyor.
Peri robotlar adıyla da anılmaya başlayan bu taşıyıcılar, lazer ışını veya LED gibi bir ışık kaynağı tarafından çalıştırılabiliyor ve kontrol edilebiliyor. Işık robota çarptığında şeklini değiştiriyor, dönen hava üretiyor ve zahmetsizce uçmak için rüzgârı yakalıyor. Bir ışık huzmesi, robotun nasıl kalktığını ve indiğini de kontrol edebiliyor. Polimer, karanlık ve bulutlu günlerde ışığa duyarlı olduğundan, yolculuğuna başlamak için hareketsiz kalıyor ve optimum ışık koşullarının oluşmasını bekliyor.
Araştırmacılar bundan sonra gözlerini tasarımı geliştirmeye ve inanılmaz faydalar elde edecek şekilde ölçeklendirmeye dikecekler. Mikro robotların gün ışığında kontrol edilebilmesi için polimerin hassasiyeti üzerinde çalışacaklar. Ayrıca GPS ve sensörler gibi küçük elektronik cihazları ve kimyasal bileşikleri taşımanın yollarını da bulacaklar. Kulağa bilim kurgu gibi gelse de araştırmaya dahil edilen kavram kanıtı deneyleri, geliştirilen robotun yapay tozlaşmaya uygun gerçekçi uygulamalara doğru önemli bir adım sağladığını gösteriyor.
FAIRY projesi bir yılı aşkın bir süredir devam ediyor ve bitiş tarihi Ağustos 2026. Üstesinden gelinmesi gereken birçok zorluk ve cevaplanması gereken sorular var. Küresel ısınma nedeniyle tozlayıcıların kaybı, biyolojik çeşitlilik ve gıda üretimi için ciddi bir tehdit haline geldiğinden, bunun küresel olarak tarım üzerinde büyük bir etkisi olacağı kesin.