Twitter'da Resmi Etiket Dönemi

18.02.2022 / Bilim / Teknoloji / Genel

Belirli resmî devlet temsilcileri, devlete bağlı medya kuruluşları ve bu kuruluşlarla yakından ilişkili kişilere verilen özel etiketlerdir.

Twitter'da Resmi Etiket Dönemi

Bu etiketler, ilgili Twitter hesabının profil sayfasında ve bu hesaplardan gönderilip paylaşılan Tweetlerde görünür. Bu etiketlerde ilgili hesabın bağlı olduğu ülke ve bu hesabın bir devlet temsilcisi veya devlete bağlı medya kuruluşu tarafından işletilip işletilmediği hakkında bilgiler bulunur.

Ek olarak bu etiketler, ilgili hesabın resmî bir hesap olduğunu belirten küçük bir bayrak simgesini ve devlete bağlı medya platformunun küçük amblemini içerir.

Resmî Hesapları Tanımlama

Özellikle dışişleri bakanları, kurumsal yapılar, büyükelçiler, resmî sözcüler ve önemli diplomatik liderlerin de içinde bulunduğu önemli devlet yetkililerinin hesapları başta olmak üzere devletlerin diğer ülkelerdeki resmî sesi olan üst düzey görevlilere ve kurumlara odaklanıyoruz. Hesapların yalnızca şahsi olarak kullanıldığı ve jeopolitik veya resmî devlet iletişim kanalı rolü taşımadığı yerlerde hesabı işaretlemeyiz.

Devlete Bağlı Medya Hesaplarını Tanımlama

Devlete bağlı medya; finansal kaynaklar, doğrudan veya dolaylı siyasi baskılar ve/veya üretim ve dağıtım üzerinde denetim aracılığıyla editoryal içerik üzerinde devletin kontrol sağladığı organlar olarak tanımlanır. Devlete bağlı medya kuruluşlarına, bu kuruluşların baş editörlerine ve/veya üst düzey çalışanlarına ait hesaplar işaretlenebilir.

Örneğin Birleşik Krallık'ta BBC ve ABD'de NPR gibi editoryal bağımsızlığa sahip devlet destekli medya kuruluşları, bu politikanın amaçlarına hitap eden devlete bağlı medya olarak tanımlanmamaktadır.

Şu Anda Hangi Hesaplar Etikete Sahip?

Şu anda bu etiketler Çin, Fransa, Rusya, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Almanya, İtalya, Japonya, Küba, Ekvador, Mısır, Honduras, Endonezya, İran, Suudi Arabistan, Sırbistan, İspanya, Tayland, Türkiye ve BAE ülkelerine ait olup aşağıdaki özellikleri taşıyan Twitter hesaplarında görünmektedir:

  • Ağırlıklı olarak jeopolitik ve diplomasi ile uğraşan resmî hesaplar
  • Devlete bağlı medya kuruluşları
  • Devlete bağlı medya kuruluşları ile ilişkili editörler veya üst düzey gazeteciler gibi kişiler

Bu politika, ilerleyen zamanlarda başka ülkeleri de kapsayacak şekilde genişletilecektir.

Ayrıca bu etiketler, bireysel resmî hesaplarla kurumsal resmî hesaplar arasında farklılık gösterecektir.

Bu Etiketler İşlevleri Sınırlandırıyor mu?

Devlete bağlı medya kuruluşları için Twitter, kullanıcılara bu etiketlerin bulunduğu hesapları veya bu hesapların Tweetlerini önermez veya öne çıkarmaz.

Ayrıca Bakınız