2023 Süper Kupa Olayları

30.12.2023 / Spor / Tarih

Galatasaray ile Fenerbahçe’nin Suudi Arabistan'da oynayacağı 50. Süper Kupa müsabakası, yaşanan olaylar nedeniyle ertelendi.

2023 Süper Kupa Olayları

2023 Türkiye Süper Kupası ya da Turkcell Süper Kupa 2023, 2022-23 Süper Lig şampiyonu Galatasaray ile 2022-23 Türkiye Kupası şampiyonu Fenerbahçe arasında 29 Aralık 2023'te Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da bulunan Kral Suud Üniversitesi Stadyumu'nda oynanması planlanan ancak ileri bir tarihe ertelenen 50. Süper Kupa maçıdır.

Peki, neler yaşandı da bu karşılaşma ertelendi. Adım adım olanları sizler için derledik..

Öğlen saatlerinde Türkiye Futbol Federasyonu şu açıklamayı yapmıştı.

Süper Kupa Maçı Türk Bayrağımız huzurunda, 100. Yıl Kutlama Etkinlikleriyle, Şehitlerimiz için saygı duruşuyla ve sanatçı Norm Ender’in okuyacağı İstiklal Marşımız ile başlayacaktır.

Fakat o maç bir türlü başlayamadı. Çünkü Suudi yetkiler bazı konularda futbol takımlarına izin vermiyordu.

Süper Kupa öncesinde Arap organizasyonu Riyad'da dört istek üzerine izin vermedi.

  • Atatürk posterleri
  • Yurtta Sulh, Cihanda Sulh pankartı
  • Atatürk tişörtleri
  • İstiklal Marşı

Bu şartları duyan Galatasaray ve Fenerbahçe kafilesi, otelden ayrılmama kararı aldı. Her iki kulüp yöneticileri de bu kararlardan dönülmezse maça çıkılmayacağı konusunda duyuruda bulundu.

Kısa süre sonrasında Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu Başkanı Uğur Dündar, konu ile ilgili açıklama yaptı.

Suudi Arabistan'da oynanacak Süper Kupa Finali için Kulübümüzün ve Galatasaray'ın ortak duruşları ve TFF'nin girişimi sonucu maç öncesindeki seromonide İstiklâl Marşımız okunacak ve karşılaşma öyle başlayacak.

Bu açıklamanın beraberinde İletişim Başkanlığı:

Süper Kupa maçı öncesinde şehitlerimiz için saygı duruşunda bulunulacak ve Türk Bayrağı açılarak İstiklal Marşı okunacaktır.

2023 süper kupa karşılaşması

Tüm bu gelişmeler yaşanırken Galatasaray ve Fenerbahçe taraftarları Kral Suud Üniversitesi Stadyumu'nu doldurmuş ve “Cumhuriyetin Feneri Aydınlatıyor Bizleri” ile “Cumhuriyeti Kurduk Onu Yaşatacak ve Yüceltecek Olan Sizlersiniz” yazılı pankartlarla açmışlardı.

Akşam saatlerinde stadyuma gelen Galatasaray kafilesi, Atatürk tişörtleriyle ısınmaya çıkmak istediklerinde izin verilmedi. Galatasaray kafilesi, bu olayın ardından stattan ayrılarak otele geri dönme kararı aldı.

GalatasarayNe mutlu Türküm Diyene” ve Fenerbahçe de “Yurtta Sulh Cihanda Sulh” afişlerinin açılmasını isteseler de Suudi yetkililerden bir türlü izin alınamadı.

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, Fenerbahçe Başkanı Ali Koç ve Galatasaray Başkanı Dursun Özbek arasındaki toplantı yapıldı. Bu toplantı sonucunda ortak bir açıklama yapıldı.

Ya istediklerimiz kabul edilecek ya da İstanbul'a dönüyoruz.

Maç saati yaklaşmasına rağmen ne Suudi yetkilerden bir açıklama geldi ne de iki takımın ilk 11’leri açıklandı.

Yaşanan olayların etkisi bitmeden Suudi polisler, soyunma odalarının etrafında nöbet tutmaya başladı. Eğer belirtilen pankartlar açılacaksa müdahale edilecekti.

Bu olayın ardından Galatasaray, futbolcularına maçın oynanmayacağını tebliğ etti. Kısa süre içerisinde de Fenerbahçe ve Galatasaray’dan yine ortak bir bildiri geldi.

Pazarlık falan yok. Geri Dönüyoruz.

Saatler 20.30 olduğunda resmi olarak Süper Kupa mücadelesinin ertelendiği duyurusu yapıldı. Takımlar stada gelmezken Galatasaray’ın malzemecileri de stadı terk etmeye başladı.

Gazeteci Toygun Atilla:

Tüm stadyum İstiklal Marşı söyledi. Ancak Suudi yönetimi İstiklal Marşı'nı durdurmak için müzik yayınına başladı.

 

Ali Koç:

Atatürk yoksa Türkiye de yok, biz de yokuz, maç da yok.

2023 süper kupa karşılaşması

Fenerbahçeli futbolcu Lincoln Henrique'nin eşi stadyumda Türk Bayrağı açtığı anları sosyal medya hesabında paylaştı. Bununla birlikte birçok futbolcu ve ünlü isim sosyal medyalarında Türk Bayrağı ve Atatürk paylaşarak iki kulübe de destek verdi.

TFF, Fenerbahçe ve Galatasaray'dan ortak açıklama:

Kamuoyuna duyurulur,

Cumhuriyetimizin ve Türkiye Futbol Federasyonu’nun 100. Yılını yurtdışında da kutlamak amacıyla, Türk Futbolunun marka değerine ve kulüplerimize katkı sağlayacak şekilde kulüplerimizle organize ettiğimiz, 29 Aralık 2023 Cuma günü saat 20.45’te oynanması planlanan 2023 Süper Kupa müsabakası organizasyondaki bazı aksaklıklar nedeniyle Kulüplerimizle birlikte aldığımız ortak karar neticesinde ileri bir tarihe ertelenmiştir. 

Ev sahibi ülkenin Futbol Federasyonu, ilgili kurum ve kuruluşlarına şu ana kadar Süper Kupa’nın organizasyonu için göstermiş oldukları çaba nedeniyle teşekkür ederiz.

Gündeme bomba gibi düşen bir diğer olay ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin istifasını istemesi oldu. Bu iddiayı ortaya Oda TV attı.

Olaylar daha da ileri gitti ve beIN Sports, Fenerbahçe ile Galatasaray muhabirlerinin görevine son verdi. Bu haberin ardından Exxen ve TV8,5 kanalları da Suudi Arabistan Pro Lig maçlarını yayın akışından kaldırdı.

Güney Koreli Gazeteci Hanshin Lee:

Suudiler, Hiç yenilmeyen bir adamı yenebileceklerini zannettiler. Onun mirası halkında devam ediyor.

Miami Belediye Başkanı Francis Suarez:

Süper Kupa Finali Inter Miami Stadında Oynansın.

Hollanda’nın Başbakanı Geert Wilders:

Atatürk 10 - 0 Suudi Arabistan

Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat ise “Suudi Arabistan Büyükelçiliği'nin bulunduğu Akasyalı Sokak'ın adı Fahreddin Paşa Sokağı olarak değiştirilecek.” şeklinde bir açıklama paylaştı.

Birçok futbol kulübü Galatasaray ve Fenerbahçe’yi kendi stadyumlarına davet ederek kupaya ev sahibi yapabileceklerini açıkladı.

Bu açıklama ile eş zamanlı olarak Suudi Laverne firması, Hande Erçel'in Atatürk paylaşımı üzerine oyuncu ile olan reklam sözleşmesini feshettiğini açıkladı.

Konuya çok farklı yaklaşan Doğu Perinçek ise:

Galatasaray ve Fenerbahçe yönetimlerini Türkiye'de Atatürkçü mevziilerde görmüyoruz. Suudi Arabistan'da birden Atatürkçü kesildiler. Onları yönlendiren var.

şeklinde bir açıklamaya imza attı..

Süper Kupa maçının organizatörü olan Riyadh Season'dan açıklama:

Öncelikle, kardeş Türkiye Cumhuriyeti ile çeşitli alanlardaki yakın ilişkilerimizden duyduğumuz gururu vurgulamak istiyoruz.

Maçın, kapsamı dışında herhangi bir slogan olmaksızın yapılmasını gerektiren yönetmelik ve düzenlemelerin zamanında yapılmasını bekliyorduk; bu konu önceki toplantılarda özellikle TFF ile görüşülmüştü.

Türkiye Cumhuriyeti'nin milli marşının çalınması ve Türkiye Cumhuriyeti'nin sahip olduğu statünün tanınması için stadyum içinde ve tribünlerde Türk bayraklarının sergilenmesi konusunda anlaşmaya varmıştık.

Bu anlaşmaya rağmen, iki takımın da anlaşmaya uymaması üzücü oldu ve bu da maçın yapılamamasına yol açtı.

Rusen Press:

Suudi Arabistanlı yetkililere göre Ali Koç, devamlı yeni şartlar öne sürerek bu maçın oynanmaması için gayret gösterdi. Mesele Atatürk değildi ama onu kullanarak Arapları sorumlu göstermek istedi.

Al-Riyadh News:

Ali Koç ricalar üzerine toplantıya geldi ve ‘Ne demek Atatürk yok?  Atatürk yoksa Türkiye yok, biz de yokuz, maç da yok’ diye sinirlenerek odayı terk etti.

2023 süper kupa karşılaşması

Olayların ardından Beşiktaş’ta bulunan Suudi Arabistan Baş Konsolosluğu önü Atatürk ve Türk Bayrakları ile donatıldı.

Süper Kupa finalinin ertelenmesi sonrasında sosyal medya hesaplarından provokasyon içerikli ve suç teşkil eden paylaşımlarda bulunanlar hakkında soruşturma başlatıldı.

Neden Suudi Arabistan

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Süper Kupa finali için Fenerbahçe ve Galatasaray kulüplerine ek gelir sağlama önerisinde bulunmuş ve bir teklif hazırlamıştı. Bu teklif neticesinde İki kulüp başkanı, Ağustos 2023 tarihinde Süper Kupa finali için TFF'ye vekâlet vermişti.

2023 Turkcell Süper Kupa müsabakasının en iyi teklifi veren Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da oynanması, tamamen kulüpler ve TFF tarafından ortak bir kararla belirlenmiş ve organize edilmişti.

Ortak kararın ardından maçın 29 Aralık 2023 TSİ 20.45'te oynanması planlanmıştı.

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi Bu Konuda Ne Dedi?

Maç organizasyonun öncesinde TFF ile Suudi Arabistanlı yetkililer arasında sahada ve tribünlerde uyulacak kurallara ve esaslara ilişkin 20 Ekim 2023’te bir protokol üzerinde mutabakata varılmıştır.

Sözleşmede FIFA, AFC, UEFA ve diğer uluslararası futbol düzenleyici ve yönetici kuruluşların kurallarının geçerli olacağı belirtilmiştir.

TFF ve Suudi Arabistan yetkilileri, söz konusu müsabakanın bir milli maç olmamasına rağmen Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı olması dolayısıyla İstiklal Marşı okunması ve Türk Bayraklarının kullanılmasına yönelik uzlaşıya varmışlardır.

Kulüpler, maçın hemen öncesinde takımların sahaya ısınmak için Mustafa Kemal Atatürk tişörtleriyle çıkma ve üzerlerinde Mustafa Kemal Atatürk'ün sözlerinin yazılı olduğu pankartlarla çıkma taleplerinin TFF ile Suudi yetkililer arasında daha önceden yapılan protokole eklenmesini talep etmişlerdir.

Suudi Arabistanlı yetkililer, daha önce TFF ile yaptıkları anlaşmayla uluslararası yönetmelikler ve düzenlemeleri gerekçe göstererek maçın hemen öncesinde bu talepleri mevcut protokole eklemeyi kabul etmemiştir.