Çocuklarda Diş Sağlığının Önemi Nedir?

20.02.2023 / Sağlık / Genel

Diş sağlığı tarih boyunca insanların en çok ilgilendiği ve üzerinde durduğu konuların başında gelmiştir. Dünyada en çok karşılaşılan problemlerin başında yer alan diş hastalıkları pek çok insanın korkulu rüyasıdır. Peki, dişlerin sağlıklı kalabilmesi ve korunabilmesi için neler yapılmalı? Dişlerin sağlığı ne zaman dikkate alınmalı? işte detaylar...

Çocuklarda Diş Sağlığının Önemi Nedir?

Çocuklarda diş sağlığının önemi nedir?

Diş sağlığı insanların en çok üzerinde durduğu ve genellikle de sıkıntı yaşadığı bir konudur. Bu sıkıntıların oluşmasında pek çok faktörün etkili olduğu görülmektedir. Özellikle beslenme konusunda insanların pek çoğu büyük bir yanlışın içerisinde yer almaktadırlar. Bunun en büyük göstergesi de hiç kuşkusuz diş sağlığının bozulmasıyla ortaya çıkmaktadır. Son zamanlarda medyanın ve diğer uyaranların etkisiyle çocukların da düzensiz beslenmeye başladığı tespit edilmiştir. Bu düzensiz beslenme başta ağız ve diş sağlığı olmak üzere pek çok çocuk için hiç istenmeyen problemlere yol açmaktadır. Bu problemler daha çok erken yaşlarda görülmeye başlandığı için ileriki yaşlarda (ergenlik, yetişkinlik, orta yetişkinlik ve yaşlılık) pek çok sıkıntının ortaya çıkmasına zemin hazırlamaktadır.

Çocuklarda diş sağlığı çoğu toplumda çok fazla önemsenen bir konu haline gelememiştir. Bunun birden fazla nedeni bulunmaktadır. Ancak bu durum bazı zamanlar geri dönüşü olmayan problemlere yol açabilmektedir. Diş sağlığının sadece yetişkinler için gerekli olduğunu düşünen ebeveynler çoğu zaman çocuklarının ağız ve diş sağlığını ihmal ettikleri için diş çekme, diş çürümeleri, dişlerde çarpık görünüm ve daha pek çok problem kaçınılmaz olmaktadır. Özellikle çocukların süt dişleri hakkında ailelerin doğru bildiği pek çok yanlış olduğundan bu durum genellikle göz ardı edilmektedir.

süt dişlerinin çocuklar için önemi

Süt dişlerinin çocuklar için önemi nedir?

Süt dişleri çocukların dünyaya geldikten sonra yaşamsal fonksiyonları yerine getirmek için ilk çıkan dişlerdir. Bu dişlerin önemi ise oldukça fazladır. En temel özellikleri hiç kuşkusuz beslenmedir. Çünkü beslenme ihtiyacı giderilmeden diğer ihtiyaçların karşılanması mümkün değildir. Ayrıca süt dişleri çocukların ileriki süreçlerde çıkacak olan ana dişlerine rehberlik yapması açısından son derece önem arz etmektedir. Dişlerin doğru ve düzgün bir şekilde ortaya çıkması için süt dişleri son derece önemlidir. Süt dişlerinin en az ana dişler kadar titizlikle bakıma ihtiyacı vardır. Süt dişlerinde meydana gelebilecek çürükler zamanla ana dişlerin de sağlığını bozduğundan dişlerin görünümünde pek çok probleme kapı aralamaktadırlar. Özellikle çok yaygın olarak görülen çarpık dişler ağız sağlığını da tehdit eder duruma gelebilmektedir. Nitekim son zamanlarda yapılan istatistiksel verilere bakıldığında bu problem yüzünden hastanelere müracaat eden çocuk sayısının çok arttığı tespit edilmiştir. Onun için süt dişlerine gereken önem ve hassasiyet mutlaka verilmelidir. Diş sağlığının bozulmasında etkili olan faktörler nelerdir? Çocuklarda diş sağlığının önemi aslında doğum gerçekleştikten sonra başlamaktadır. İlk aylar çocuk için problemsiz geçebilmektedir. Zira çocukların dişleri daha çıkmadığından bu durumdan olumsuz bir şekilde etkilenmeleri olanaksızdır. Ancak süt dişlerinin ortaya çıkmasıyla beraber pek çok çocukta belli başlı problemler gözlemlenmektedir. Bu problemlerin pek çok nedeni bulunmaktadır:

  •  Aşırı süt tüketmek
  •  Dişleri fırçalamamak
  •  Gazlı ve asitli içecekler içmek
  •  Yapay meyve suları ve türevlerini içmek

Çocuklarda meydana gelen bu ve buna benzer durumlar erken yaşta diş çürüklerine yol açmaktadır. Özellikle toplumumuzda biberon çürükleri olarak adlandırılan bu problemler pek çok çocuğun diş doktorlarına karşı ön yargılı olmalarını ve korkmalarını da sağlamaktadır. Oluşan bu korku sürekli hale geldiğinde çocukta çok ciddi derecede kaygı ve strese neden olduğundan çocuk ruh sağlığı da olumsuz bir şekilde etkilenmektedir.

Çocuk ve diş doktoru ne zaman tanışmalıdır?

Çocukların çok büyük bir kesiminde görülen diş doktoru korkusu bazı durumlarda çok büyük psikolojik problemlere yol açabilmektedir. Bu olumsuz tabloyu tersine çevirmek ve problemleri bertaraf etmenin en güzel yolu çocukların erken yaşta diş doktorlarıyla tanışmalarıdır. Çocuklarda oluşan bu kaygıyı azaltmak için diş doktorundan randevu alınarak diş polikliniği ziyaret edilebilir ve bununla alakalı geziler düzenlenebilir. Aynı zamanda diş sağlığıyla alakalı pek çok aktivite yapılarak çocuklarda görülen bu korku aşamalı bir şekilde azaltılabilir.

pedodonti nedir

Pedodonti nedir ve ne işe yarar?

Pedodonti 0-12 (bazı kaynaklara göre 0-13) yaş aralığındaki çocukların dişlerinde meydana gelen problemlerle (çürükler, kırılmalar, zedelenmeler vs.) ilgilenen ve bu problemleri ortadan kaldırmak için çalışan bir bilim dalıdır. Pedodonti, çocukların ilk yıllarından itibaren onları gözlemleyen ve oluşabilecek problemler karşısında tedbirler alan bir bilimdir. Çocuklarda oluşan problemlerin kaynağına inerek nedenleri araştırmakta ve bu elde ettiği verileri ebeveynlerle paylaşmaktadır. Özellikle ailelerin bebek diş sağlığı konusunda bilinçlenmelerini sağlamaktadır. Bebekler dünyaya geldiklerinden sonra etraftaki pek çok uyarıcı madde ile karşılaşmaktadırlar. Yaşamın ilk yılları bebekler için kritik bir öneme sahip olduğu için bu dönemlerin sağlıklı bir şekilde atlatılması gerekmektedir. Bebek diş sağlığı da bu kapsamda çok fazla önem arz etmektedir. Özellikle oral dönemdeki bebeklerin buldukları her nesneyi direkt olarak ağız bölgesine aldıkları için diş sağlığı en çok olumsuz etkilenen bölge konumundadır. Bu konularda gerekli hassasiyetler ve önlemler, çevre düzenlemeleri aileler tarafından yapılmalıdır. Aileler bu konularda ne kadar fazla bilinçlenirlerse çocuklarına gereken desteği daha bilinçli bir şekilde vereceklerdir. Bebek diş sağlığı diğer tüm kademelerin ön koşulu olduğu için bu dönemin sağlıklı ve olumlu bir şekilde geçirilmesi çok fazla önemlidir.