Bit Nasıl Temizlenir?

27.07.2022 / Sağlık / Genel

İnsandan insana rahatça geçen ve hayatına yeni bir başlangıç yapan bitler, saç derisinde çılgın bir kaşıntıya neden olur.

Bit Nasıl Temizlenir?

Genellikle insan saçlarında yaşarlar ve yumurtalarını saçlara bırakarak ürerler. Gri renkteki asalak böcek türüne dahil bitler, kan emerek beslendikleri için kaşıntıya ve rahatsızlığa neden olurlar.

Saç Bitine Ne Sebep Olur?

Bitler kendi kendine kirlilik nedenli oluşan varlıklar değillerdir. Bulaş yolu kafadan kafaya geçmesiyle oluşur. Kafanızda yaklaşık olarak maksimum 24 saat hayatta kalabilirler ve bundan dolayı istilaların çoğu direkt olarak kafanıza olan temastan kaynaklanır. Yakın temas bu noktada önemli bir anahtardır. Yakın vücut teması ve paylaşılan giysi, şapka, saç fırçaları ve taraklar gibi kişisel eşyalar aracılığıyla kişiden kişiye bulaşabilirler.

saç biti

Bit Saldırısında Ev Temizliği

Saç derinize yerleşen bitlerden sonsuza kadar kurtulmak istiyorsanız, saçlarınızla beraber eviniz için de bazı çözümler düşünmeniz gerekiyor. İşte bit saldırılarından sonra evinizi temizlemek için bazı öneriler:

  • Yataklar: Çarşaflar, battaniyeler, yastık kılıfları 30-40 dakika boyunda yüksek ısıda kurutucuya atılmalıdır.
  • Kanepe & Koltuklar: Elektrik süpürgesi ile süpürüp, 2-3 günlüğüne üzerini bir battaniye veya örtü ile örtün.
  • Yerler & Halılar: Tekrar elektrik süpürgesinden yardım alın ve 2-3 boyunca yerden kaldırın.
  • Saç Aksesuarları: Çamaşır suyu ile yıkayabilir; 4 saat buzlukta bekletebilir veya hiç dokunmadan 2-3 gün bekleyebilirsiniz.
  • Kıyafetler: Bitlenme yaşadıktan sonra giydiğiniz kıyafetleri, 30-40 dakika boyunca yüksek ısıda kurutucuda bırakın.
  • Araba Koltukları: Elektrik süpürgesi ile süpürüp kontrol edin. Oyuncaklar: 2-3 gün boyunca plastik torbalarda bekletin.

Saç Biti Neden Kaşındırır?

Saç bitlenmesinin olmazsa olmazı kaşıntıdır. Kaşıntının oluşmasının birden fazla sebebi vardır. Başlıca sebepleri aşağıda belirtilmiştir:

  • Bitin kafadaki hareketleri ve kan emmesi
  • Bitin kimyasal çıkartılarının oluşturduğu alerjik hassasiyet
  • Komplikasyon olarak oluşan sekonder (ikincil) egzama
  • Komplikasyon olarak oluşan sekonder (ikincil) enfeksiyon

saç biti

Sirke ile Saç Kepeği Nasıl Ayırt Edilir?

Sirkeler (bit yumurtaları) saçlı derinin kepekleri ile karıştırılabilir. Kepek fiske ile vurulduğunda saçtan rahatça uzaklaşır. Sirkeler oval şekilli ve saça yapışıktır. Vurmakla saçtan uzaklaşmazlar. İki parmak arasında saçın ucuna kadar çekilerek temizlenebilir. Canlı bitler çekildikten sonra iki parmak arasında sıkıştırıldığında ‘çıt’ diye bir ses çıkarır.

Saç Biti Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi, hastanın semptomlarına, yaşına, genel sağlık durumuna ve durumun şiddetine bağlı olarak planlanacaktır.

Bit varlığı tedavi edilebilir bir durumdur. Tedavi, çocuğunuzun saçına ilaçlı krem veya şampuan uygulamayı içermektedir. Birçok saç biti ilacı reçetesiz olarak satılmaktadır. Reçetesiz ilaçların hastada işe yaramadığı durumlarda, doktorunuz reçeteli bir ilaç yazabilir.

Çocuğunuz için hangi krem veya şampuanın en iyisi olacağı konusunda doktorunuzla konuşun. Aynı anda iki farklı tedavi yöntemi kullanmayın. Bir tedavinin işe yaramadığı durumda, farklı bir tedaviyi kullanmaya başlayın veya tavsiye için doktorunuzla görüşün.

İlaçlı krem veya şampuanın yanı sıra tedavi ve tavsiyeler şunları içermektedir:

  • İnce dişli bir tarakla ıslak saçtan bit yavrularını çıkarmak.
  • Tarakları ve fırçaları en az 15 dakika şampuanla birlikte sıcak suda bekletmek.
  • Başka birinin bit için tedavi edilmesi gerekip gerekmediğini görmek için diğer tüm hane halkı üyelerini yakından kontrol etmek.
  • Tüm yatak takımlarını ve giysileri sıcak suda (60 ° C) yıkamak veya yıkanamayan öğeleri 2 hafta boyunca plastik bir poşet içinde kapalı tutmak.

Çocuklar saç biti için gerçekleştirilecek ilk tedavilerinin ertesi günü okula veya kreşe geri dönebilirler.

saç biti

Saç Biti Tekrarlayabilir mi?

Etkili ve kişiye uygun bir tedavi gerçekleştirilir ise baş biti tedavisi genellikle başarı ile neticelenir. Ancak bazen çeşitli sebeplerle bitlenmenin tekrarlaması ile karşı karşıya kalınabilir. Bu sebepler aşağıda belirtilmiştir;

  • İlaçlar bit ya da yumurtalarına yeterince etki etmeyebilir
  • Saçta canlı yumurtalar kalmış olabilir
  • Tedavi ajanına karşı direnç gelişebilir
  • Saç biti olan diğer kişilerle temas devam ettiği için parazit tekrar bulaşabilir (Reenfestasyon)

Böyle durumlarda gerekirse farklı ajan kullanılarak 7-10 gün sonra tedavi tekrarlanır. Ayrıca yukarıda belirtildiği şekilde en az iki hafta süreyle ıslak tarama ve sirkelerin temizlenmesi dikkatle uygulanır. Mümkün olan kişilerde saçlar dibinden ya da olabildiğince kısaltılarak kesilir.

Görüldüğü üzere saç bitlenmesi, özellikle küçük çocuklarda rastlanan önemli sağlık sorunlarından biridir. Bulaşıcılığı sebebiyle toplumsal yaşantıyı da olumsuz etkileyebilir. Ancak bazı basit kurallara uymak ve dikkatli davranmak hem bitlenmenin ilerleyerek komplikasyonlar oluşturmasını engelleyecek hem de tedaviyi kolaylaştıracaktır.

Anne-babaların ve öğretmenlerin düzenli aralıklarla çocukların saçlarını iyi bir ışık altında incelemeleri erken teşhis için önerilebilecek basit bir yöntemdir. Böylece yukarıda anlatılan ve tedaviyi zorlaştırarak profesyonel yardım gerektiren komplikasyonlar oluşmadan saç biti tespit edilebilir.

Ancak her şeye rağmen hangi aşamada tespit edilirse edilsin saç biti ve komplikasyonları dermatoloji hekimleri tarafından tamamen tedavi edilebilir ve hastalar eski cilt sağlıklarına kavuşabilir.