Kronik Yorgunluk Sendromu Nedir?
Kronik yorgunluk sendromu, kişinin ne kadar dinlenirse dinlensin kendisini yorgun hissetmesidir. Kronik yorgunluk sendromunu hakkında herşey
Bir migren, genellikle başın bir tarafında şiddetli zonklama ağrılarına veya nabız atma hissine neden olabilir.
Migren yirmili yaşlardan itibaren özellikle kadınlarda sıkça karşımıza çıkan bir sağlık sorunudur. Migren, başağrısı dendiğinde ilk akla gelen olsa da aslında ikinci sıklıkta olandır. Migren çoğunlukla ataklar şeklinde gelen bir başağrısı çeşididir. Ataklar 4-72 saat arasında değişen uzunlukta, genellikle 20-40 yaş arasında başlar. En sık görülen ise gerilim tipi dediğimiz daha çok stres ve yorgunluğun sonucu olan başağrısıdır.
Migren en az altı aydır, ayda bir yâda daha fazla olan, tek taraflı olabilen, zonklayıcı özellikte, bazen bulantı, kusma, ışık ve sesten rahatsız olma gibi bulguları olan bir ağrıdır. Yiyecek ve içeceklerde bulunan bazı maddeler damarları direkt etkileyerek onları genişletir ve ağrıyı başlatabilir, bazı maddeler de reflex yolla dolaylı yollardan başlatabilir. Alkol, kafein, nikotin, mayalı yiyecekler, peynir, çikolata, yoğun kokular, yorgunluk ve uykusuzluk ağrıyı başlatabilir. Ağrı kesici ilaçlara iyi yanıt vermez. Gerilim tipi başağrısı ise genellikle başın tamamını saran sıkışma tarzı künt bir ağrı ile karakterize olup, bulantı, kusma beklenmez ve ağrı kesicilere daha iyi yanıt verir.
Migren Belirtileri Nelerdir?
Migren Ağrısına Ne İyi Gelir?
Migren Tedavisi nasıl olur?
Migren ağrısı, kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen bir hastalıktır. Ağrılar, orta şiddette ya da şiddetli olabilir. Basit krizlerde ilaç almadan karanlık ve sessiz bir ortamda ağrının geçmesi beklenirken; şiddetli krizlerde hekim müdahalesi ve etkili bir tedavi programı uygulanması gerekir. Son yıllarda üretilen migrene özgü ağrıları dindiren ilaçların yanında, krize karşı koruyucu ilaçlar da verilebilir. İyi bir hasta-hekim diyalogu, her tedavide önemli ancak migren hastalığında çok daha önemlidir.
Akupunktur, migrende etkili bir tedavi yöntemidir.
Hastalar herhangi bir yan etkiyle karşılaşmazlar. Akupunkturda, beynin kendi üretmiş olduğu ağrı kesiciler aktif hale gelir. Böylece çok sayıda ilaç kullanmadan tedavi gerçekleşir. Migren krizinde akupunktur tedavisi, ağrıya karşı adeta bir aşılamadır. Nasıl aşı ile bağışıklık sistemi aktif hale getirilerek hastalıklara karşı direnç kazanıyorsak, akupunktur ile de ağrıya karşı direnç kazanmış oluyoruz. Migren ağrısı ne kadar şiddetli seyrederse etsin, felce sebep olmaz ve ölümcül değildir. Bu yönüyle migren krizi şiddetli bir nisan yağmuruna benzetilebilir. Ağrı geçtikten sonra, hasta yaşamını önceden olduğu gibi sürdürür.
Migren Aşısı Var Mı?
Türkiye’de toplumun yüzde 16.4’ünün hayat kalitesini düşüren migren için iki yeni aşı devreye girdi. Dünyada yaklaşık üç yıldır kullanılan aşılara Sağlık Bakanlığı geçtiğimiz aylarda onay vermişti