
Kısıtlı Modu Kapatmak
Yeni bir hat aldınız telefonunuza takıp kullanmaya başladıktan sonra mobil veri açıkken youtube’da kısıtlamalar mı yaşıyorsunuz?
Akşam saatlerinde ortaya çıkan, ağlama ve bacağı gösterme şeklinde seyreden zaman zaman yürümesini engelleyen bir ağrı şeklidir.
Yaklaşık 2 yaşından sonra başlayıp çocuğun gelişim düzeyine göre sona erdiği ve genel olarak 12-13 yaşlarında tamamen bittiği uzmanlarca söylenmektedir.
Günün yorgunluğundan kaynaklandığını da düşündürebilen bu ağrılar çoğu zaman hastaneye gitmeyi gerektirmezken, şiddeti arttığı zamanlarda ebeveynleri tedirgin edebilir. Kimi zaman saatlerce ağrırken kimi zaman çok kısa sürede bitmektedir. Uykudan uyandıracak dereceye gelebildiği de bilinmektedir.
Bu bulguların şiddeti ve sürekliliği elbette bir doktora başvurmayı gerektirebilir. Biz üç sene önce doktora başvurduğumuzda yapılan tetkikler sonucunda büyüme ağrısı teşhisi konuldu ve herhangi bir tedavisi olmadığı için masaj ve dinlendirmeyle geçeceği söylendi.
Her zaman bacağın belli bölgesinin ağrıması ya da şişlik, ateş, kızarıklık, iştahsızlık gibi durumların eşlik etmesi büyüme ağrısı olmadığını ve mutlaka bir pediatri uzmanının teşhisine ihtiyaç olduğunu göstermektedir.
Büyük kızım sekiz yaşında olmasına rağmen ara ara ağrı yaşayabiliyor, küçük kızımda ise yeni yeni başlıyor. Her çocuğun dayanma gücü ve ağrı eşiği farklı olduğundan hepsinin ağlama şiddeti farklı olabiliyor.
Kimi zaman ağrı kesici özelliği olan bazı yağlarla (karanfilli zeytinyağı, sarı kantaron yağı) kimi zaman ise ılık suyla masaj yaparak sakinleştirebiliyoruz. Günü olabildiğince az yorucu geçirmesi için dikkat etmeye çalışıyoruz fakat pek mümkün olduğu söylenemez. Gelişim dönemlerinde beslenme alışkanlıkları da bu durumun bir parçası elbette. Uykusunu yeterince alması, dengeli beslenmesi ve günü en hafif şekilde geçirmesi bu ağrıların belli düzeyde seyretmesine yardımcı olmaktadır.