Kronik Yorgunluk Sendromu Nedir?
Kronik yorgunluk sendromu, kişinin ne kadar dinlenirse dinlensin kendisini yorgun hissetmesidir. Kronik yorgunluk sendromunu hakkında herşey
Erken uyumak sadece sağlıklı tutmakla kalmayıp aynı zamanda mutlu da eder.
Uyku, günlük rutinlerimizin önemli bir parçasıdır. Ancak uzun düzensiz çalışma saatleri, fiziksel aktivite eksikliği, kafein tüketimi ve güneş ışığı eksikliği gibi yaşam tarzı faktörleri iyi uykuyu bozar ve her türlü sağlık sorununa yol açar. Hepimiz bir insanın her gün en az sekiz saat uyuması gerektiğini biliyoruz, ancak çoğumuz bunu yapmakta yetersiz kalıyoruz.
Uyku esnasında vücudunuz yaşlı hücreleri taze ve yeni hücrelerle değiştirir, böylelikle teniniz daha parlak ve sağlıklı görünür. Uyku eksikliği bilişsel sağlığınızı değiştirebilir ve sinirlilik, zayıf karar verme, düşük problem çözme becerileri, depresyon, hafıza kaybı gibi davranışsal sorunlara yol açabilir. Sağlıklı bir uyku programı takip etmek ve sağlıklı bir ritim sürdürmek çok önemlidir. İsveç’te yapılmış bir zamanştırma az uyku uyumanın dış görünüş üzerinde negatif etkisi meydana geldiğini doğruladı.
Açıkçası, insanlar giderek sağlıkları konusunda endişelenmekte ve uyku ile sağlık arasındaki bağlantıyı anlamış durumdadır.
Erken Uyumanın Faydaları
1. Endişeleriniz Ve Olumsuz Düşünceleriniz Azalabilir:
Araştırma sonuçlarına göre gece uykusunun bölünmesi de karamsar düşüncelerin gelişimine yol açıyor. Psikologlar iyi bir uyku düzeninin yardımcı olabileceğini söylüyor. İyi bir uyku çekmek var olan problemleri çözmese bile, olaylara objektif bakabilmeyi sağlayabilir.
2. Sağlıklı Bir Kiloda Kalmanız Kolaylaşabilir:
Bir araştırmaya göre, ne kadar az uyursanız aşırı kilolu olma ihtimaliniz o kadar artıyor. Nasıl mı? Düzenli olarak uykusuz kalınca, egzersiz ve sağlıklı yemek seçimleri yapmak için daha az enerjiniz oluyor.
3. Daha Çekici Görünürsünüz:
İsveç’te yapılmış bir araştırma az uyku uyumanın dış görünüş üzerinde negatif etkisi olduğunu doğruladı. Araştırmaya katılanlar kendilerine gösterilen fotoğraflar arasında yeterince uyumamış insanların fotoğraflarını daha az çekici, daha sağlıksız ve daha üzgün buldular.
4. Uyku Sırasında Vücudunuz Yaşlı Hücreleri Taze Ve Yeni Hücrelerle Değiştirir:
böylece teniniz daha parlak ve sağlıklı görünür. Uykusuzluğa bağlı şişmiş göz kapakları, kızarmış gözler ve solgun bir cilt cazibenize darbe vuruyor olabilir!
5. İnsanlarla Daha İyi Geçinebilirsiniz:
Son zamanlarda kolayca sinirlenip insanlarla tartışmaya mı başladınız? Yeterince uyumamak sizi stresli ve çabuk sinirlenen biri yapabilir ve normalde umurunuzda olmayacak küçük şeyler şalterlerinizin atmasına sebep olabilir.
6. Kışın Kolay Hastalanmayan İnsanlardan Olabilirsiniz:
Ellerinizi yıkamanın yanı sıra yeterince uyumak da grip ve soğuk algınlığından korunmak için etkili bir yöntem. Yeterli uyku bağışıklık sisteminizi güçlü tutar, böylece maruz kaldığınız hastalık ne olursa olsun, size bulaşma ihtimali düşer. Ve eğer hastalanırsanız da, daha çabuk iyileşirsiniz.
7. Ciddi Hastalıklara Yakalanma İhtimalinizi Düşürebilirsiniz:
Kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları, yüksek kan basıncı ve diyabet gibi kronik rahatsızlıklara yakalanma ihtimalinizi düşürmek için, doğru beslenme ve egzersizin yanı sıra, yeterince uyuduğunuzdan da emin olun.
8. Uyurken, Vücudunuz Kalbinizde, Damarlarınızda, Beyninizde Ve Diğer Dokulardaki Hasarları Onarır:
Eğer yeterince uyumazsanız, bu onarım süreci zarar görür. Zamanla organlarınız yıpranır ve ciddi hastalıkların yolu açılır.
9. İşinizde Daha Üretken Olabilirsiniz:
Hepimiz geç uyuduğumuz bir gecenin sabahında işe gidip öğlene kadar bitmiş olması gereken bir rapora boş boş bakıp odaklanamamanın yarattığı can sıkıntısını yaşamışızdır. Uykusuz kalmak konsantre olma ve hatırlama gibi işlevlerimizi etkiler.
10. Trafikte Daha Güvende Olursunuz:
Çok önemli olmadığını düşünebilirsiniz, ancak uykusuz bir halde trafiğe çıkmanın getirdiği riskler küçümsenmeyecek kadar fazla. Amerikan Otomobil Birliği'nin açıkladığı istatistiklere göre, 6 - 7 saat uyumuş bir insanın kaza geçirme riski, 8 saat uyumuş bir insanınkine kıyasla iki katı. 5 saatten az uyumak ise bu riski 5 katına çıkarıyor. 24 saat uyumamış bir insanın sürüş becerisi, yasal olarak alkollü sayılan bir insanınkine denk.
11. Sabahları Alarmınızı Üç Kez Erteleme İhtiyacı Duymazsınız:
Eğer sıcacık yatağınızdan çıkmaya katlanamıyorsanız, ne kadar uyursanız uyuyun sabahları yataklarından fırlayan insanlardan olamazsınız. Ama düzenli bir şekilde uyumaya başladığınızda sabahları yataktan kalkmak çok daha kolay olabilir.
12. Yenilenmiş Hissederken Sabahla Başa Çıkmak Çok Daha Kolay Olur, Hatta Vücudunuz Yeterince Dinlenirse Alarm Kurmaya Bile İhtiyacınız Olmayabilir:
Eğer akşamları erken yatmak sizin için kolay değilse, ılık bir duş almayı deneyin. Kendinize bir uyku öncesi rutini yaratmak ve elektronik cihazları kapatıp odayı serin tutmak vücudunuzu uyku moduna sokmaya yardımcı olabilir.
13. Ayrıca, Ne Kadar Uyanık Kalırsanız, Bir Şeyler Yeme Olasılığınız O Kadar Artıyor:
Vücudumuzun biyolojik saati akşam sekizden sonra bizi daha tuzlu ve yağlı yiyeceklere yöneltiyor. Bu, geç saatlere kadar oturan insanların erken yatan insanlara kıyasla günde 550 kalori daha almalarına sebep oluyor.