Dünyanın En Eski İbranice İncili Satıldı

18.05.2023 / Kültür / Sanat / Genel

Sotheby's Müzayede Evi, dünyanın en eski ve en eksiksiz İbranice İncil'inin 38.1 milyon dolarlık fiyata satıldığını açıkladı.

Dünyanın En Eski İbranice İncili Satıldı

1100 yıllık bir el yazması olan ve "Codex Sassoon" olarak bilinen İncil'e en yüksek teklifi veren isim ABD'nin eski Romanya büyükelçisi ve Amerikan Yahudi Komitesi Başkanı Alfred H. Moses oldu.

İncil'in İsrail'deki ANU Yahudi Halkı Müzesi'nin ABD'deki destekçileri adına satın alındığı ve aynı müzeye bağışlandığı söylenirken, verilen teklifin ise şimdiye dek bir kitap veya belge için verilen en yüksek rakamlardan biri olduğu öğrenildi.

Sotheby's Müzayede Evi, fiyatın Leonardo da Vinci'nin Codex Leicester el yazması için 1994'te ödenen 30.8 milyon doları aştığına dikkat çekti. Buna rağmen verilen rakam Şubat ayında yapılan 50 milyon dolarlık tahmin ve 2021'de herhangi bir kitap veya belge için ödenen en yüksek rakam olan ve ABD Anayasası’nın ilk baskısı için verilen 43.2 milyon doların altında kaldı.

Codex Sassoon, antik Mezopotamya'dan günümüze ulaşan önemli bir el yazmasıdır. Aslında bir dizi kil tabletten oluşan bu koleksiyon, Sümer ve Akad dönemlerine tarihlenen metinleri içermektedir. Codex Sassoon, İngiliz koleksiyoner ve filantropist David Solomon Sassoon tarafından toplanmış ve ismini ondan almıştır.

Codex Sassoon'daki metinler arasında şiirler, büyüler, dini metinler, tıbbi tarifler ve astrolojik içerikler bulunmaktadır. Bu el yazmaları, Mezopotamya'nın kültürel ve dini yaşamıyla ilgili önemli bir kaynak olarak kabul edilir.

Codex Sassoon, araştırmacılar ve uzmanlar için Mezopotamya'nın yazılı kültürü hakkında önemli bilgiler sağlamaktadır. Bu eser, Mezopotamya medeniyetinin anlaşılması ve çözülmesi gereken dilbilimsel, tarihsel ve kültürel zorluklarla karşılaşan araştırmacılara önemli bir kaynak sunmaktadır.

Kitabın Yahudi sözlü geleneği ile modern İbranice İncil arasında bir köprü görevi görmesi nedeniyle önem taşıdığı ifade ediliyor.

Codex Sassoon'un ayrıca İbranice İncil'in ciltli bir el yazması olan "Halep Codex" ve İbranice İncil'in en eski eksiksiz el yazmalarından biri olan "Leningrad Codex'ten" daha eski olduğu biliniyor.

Codex Sassoon Ne Zaman ve Nerede Bulundu?

Codex Sassoon, 1880'lerde Ninova (günümüzde Irak'ın kuzeyindeki Musul yakınlarında) antik kentindeki arkeolojik kazılar sırasında bulundu. Bu el yazmaları, Ninova'da bulunan kütüphanelerden birine ait olduğu düşünülen kil tabletlerden oluşan bir koleksiyondu. Codex Sassoon, İngiliz koleksiyoner ve filantropist David Solomon Sassoon tarafından satın alındı ve koleksiyonunun bir parçası haline geldi.