Fotoğrafçılıkta Işığın Önemi

12.12.2020 / Eğitim / Bilim / Teknoloji

Kaynağından çıktıktan sonra bütün yönlere dağılan ışık, maddenin fiziksel yapısındaki atomik etkileşim sonucu meydana gelir.

Fotoğrafçılıkta Işığın Önemi

Herhangi bir objenin görülebilmesi için ya kendisinin bir ışık kaynağı olması ya da üzerine düşen herhangi bir ışığı yansıtması gerekir. Işık kaynağı olmayan cisimler özelliklerine göre kendi üzerlerine düşen ışınların bir kısmını az veya çok yansıtır. İki tip ışık vardır: doğal ve yapay ışık olmak üzere iki tip ışık vardır.

fotoğrafçılıkta ışığın önemi

Görme, ışıkla başlar. Işık, görsel nesnelerin bize yansımasını, dolayısıyla onları görmemizi sağlar. Çizimi istenen biçimin bir yüzeyde gerçekleşmesi, yansıtmış olduğu ışık değerlerinin doğru görülmesi ve doğru yerleştirilmesiyle olasıdır.

fotoğrafçılıkta ışığın önemi

Işık, tüm görsel sanatların temelidir ve fotoğraf da ışıktır. Fotoğraf yapmanın ilk adımı olan ışık, fotoğraftaki görselliğin nedenidir. Nasıl resim boya ile çiziliyorsa fotoğraf da ışıkla çizilir.

Bir çekimde fotoğraf makinesinin ayarları ışığa göre yapılır; çünkü fotoğrafın kaynağı şıktır (Photo Yunanca ışık anlamına gelir.). Bir ölçüde fotoğrafın başarısı ışığa bağlıdır yani ışıklandırmayı doğru yapmak gerekir. Işığın en önemli işlevi fotoğrafın çekilmesini sağlamaktır.

fotoğrafçılıkta ışığın önemi

Işığın olduğu yerde gölge de vardır. Işığın şiddeti gölgenin keskinliğini de beraberinde getirir; soft ışık ise yumuşak gölgenin oluşum nedenidir. Eğer fotoğrafın bir bölümüne ışık yeterli gitmezse siyah çıkacaktır. Aşırı ışık alan kısmı da beyaza kaçacaktır. Öğle ışığında çekilen bir fotoğrafta her şey çok sert ve daha kontrast olacaktır.

fotoğrafçılıkta ışığın önemi

Sonuç olarak gerek yapay ışık kaynağı gerekse doğal ışık olsun doğru kullanılması önemlidir; çünkü ışık, fotoğrafın temel taşıdır. Bu nedenle ışığı iyi bilmek ve buna göre de iyi değerlendirmek gerekir. Çekim sonrası karanlık odada yapılan işlemler de, ışıklamaya dayanır yani fotoğraf ışıkla başlar, ışıkla biter.

Kaynak: MEGEP