Tüzel Kişilerin Hak Ehliyeti
Kişi ve mal toplulukları tüzel kişilik kazanmakla birlikte hak ehliyetine de sahip olurlar.
İlaç depoları doluyken eczacılar ürün temin edemiyor. Sebebi ise 19 Şubat’ta 2019 yılının Euro kurunun sabitlenecek olması.
Türk Eczacıları Birliği (TEB), yaptığı açıklama ilaç 2019 yılında kullanılacak kur fiyatını 19 Şubat itibariyle duyuracağını belirtti. Bu açıklamanın ardından eczacılar ilaç depolarından ürün temin edemez duruma geldi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ilaç fiyatlarının belirlenmesinde %26.4’lük artışın baz alınacağını söylemesi, ilaç stokçularını harekete geçirdi. İlaçların fiyatlandırılmasında Euro değeri mevcut durumda 2.6934 TL olarak uygulanıyordu. Yeni Euro değeri 3.4 lira olarak belirlenmiş oldu. Değişiklik 19 Şubat'tan itibaren uygulamaya girecek.
Öte yandan %26.4 oranında zam alamayan işçiler ise bu durumdan oldukça şikayetçi durumda. Kadroya geçen belediye işçileri %4 zam alırken ilaç fiyatarının asgari zam oranında artması tepkilere neden oldu.
Türkiye’de ilaç fiyatları referans sistem ile belirleniyor. Yani Avrupa Birliği’nde referans alınan 5 ülkenin içerisinde en düşük fiyat, ilaçların depodan çıkış fiyatı olarak kabul ediliyor.
Dolar ve Eoru’nun 2018 yılı içerisinde artması sonucu eczacılar bazı ilaçların temininde oldukça zorluk çekti. Üretici firmalar ülkemize ilaç göndermedi. Şu sıralar döviz kurunun sabitleneceği haberlerinden dolayı yine piyasada ilaç bulunmuyor.
Diğer yandan ilaçların fiyatlarının artması, eczacıların karlılığını düşürecektir. Bu konu ile ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi.
Yapılan düzenleme ile ilaç sanayisi rahatlamış olsa da, hastaların ve eczacıların sorunları devam etmektedir. Tüm toplumun ekonomik olarak zorluk yaşadığı bir durumdan elbette eczacılar da etkilenmektedir. Eczacının kârlılığının ilaç fiyatlarına bağlı olması tek yönlü değildir. İlacın fiyatı arttıkça eczacının kârlılığı düşmekte ve giderleri artmaktadır.