Müşteri İlişkileri Yönetimi’nin Kapsamı
Müşteri odaklı stratejiler geliştiren, müşteri verilerini toplayıp analiz ederek işletme süreçlerini optimize eden geniş bir kapsam sunar.
İnternet tabanlı her cihazın bir adı vardır. Bu isimler sayesinde ağda dolaşım yapılır ve bilgi alışverişi gerçekleşmiş olur.
Internet Protocol Address yani IP adres, interneti ya da TCP/IP protokolünü kullanan diğer paket anahtarlamalı ağlara bağlı cihazların, ağ üzerinden birbirleri ile veri alışverişi yapmak için kullandıkları adrestir.
Evinizdeki bilgisayar ile internete bağlanmak istediğiniz zaman bir servis sağlayıcısı ile anlaşırsınız. Modeminiz aracılığı ile de internete bağlanmak için servis sağlayıcınız size özel bir IP tanımlaması gerçekleştirir.
IP adresleri şu anda yaygın kullanımda olan IPv4 için 32 bit boyunda olup, noktalarla ayrılmış 4 adet 8 bitlik sayıyla gösterilir. Örneğin; 192.168.1.2
İnternette araştırma yaparken ulaştığınız sitelerin görünen adına DNS denir. Bu DNS adresleri olmasaydı bağlandığınız her sitenin adres çubuğundaki adını rakamsal görebilecektiniz.
İnternet Protokolü bir veya daha fazla IP ağındaki bir kaynaktan bir hedefe datagramların (paketlerin) yönlendirilmesinden sorumludur. Bu amaçla, İnternet Protokolü paketleme biçimini tanımlar ve iki işlevi olan adresleme sistemi sağlar. Her datagramın iki bileşeni vardır. Bir başlık ve bir yük. IP başlık rota için gerekli kaynak IP adresi, hedef IP adresi ve diğer meta ile etiketlenir ve datagram teslim edilir. Yük ise taşınan veridir.
IP adresler iki şekilde kullanılabilir. Çoğu kullanıcı Dinamik IP adresi kullanır. Hizmet aldığınız servis sağlayıcınız, siz internete bağlandığınız zaman o an elinde olan boş IP adreslerinden bir tanesini size verir. Bu sebeple her internete bağlandığınız da farklı IP adresi ile bağlanmış olursunuz.
Bir de hiç değişmeyen IP adresleri vardır. Bu tarz IP adresleri Statik IP olarak bilinirler. Statik IP adresleri, internete her çıkıldığında IP adresin değişmemesi gerektiği durumlarda kullanılır. Çoğunlukla Server tabanlı bilgisayarlar için tercih edilir.
Aşağıda yer alan üç IP adres bloğu yerel alan ağlarında kullanılmak üzere ayrılmıştır.
Bu IP adres blokları yerel alan ağlarında kullanılmak üzere tahsis edilmiştir. Dünya üzerinde tekil değildirler ve geniş alan ağlarında internet servis sağlayıcılar tarafından yönlendirilmezler. Bu nedenle bu IP ağlarından internete çıkarken gerçek IP adreslerine NAT yapılır.
NAT yani Network Address Translation, TCP/IP ağındaki bir bilgisayarın yönlendirme cihazı ile başka bir ağa çıkarken adres uzayındaki bir IP ile yeniden haritalandırma yaparak IP paket başlığındaki ağ adres bilgisini değiştirme sürecidir.
IPv4’ün adres uzayı, IPv6’ya göre daha dardır. IPv6 ile daha çok sayıda IP adresi kullanılabilir. IPv4’te 32 bit olan adresler IPv6’da 128 bite çıkartılmıştır. Ayrıca IPv4 başlık formatı, IPv6 formatına göre daha basit yapıdadır. Çünkü IPv4 başlık boyutu 20 oktetden oluşurken IPv6 başlık boyutu sabit olarak 40 oktetdir.
IPv4 başlığının 12 alanının 6’sı IPv6 da yoktur. Bu alanların kaldırılması, IPv6’nın daha kolay işlenmesini sağlamıştır. Ayrıca IPv6 üzerindeki otomatik konfigürasyon özelleği İnternet üzerindeki adres yönetimini kolaylaştırır.
IPv6’da NAT’a duyulan ihtiyaç azalmıştır. Adres sayısının artması, NAT uygulamalarında sağlanan çok sayıda adresin IP adresine dönüştürülmesi ihtiyacını ortadan kaldırır. Bu sayede NAT yüzünden oluşan sorunlarda ortadan kalkmış olur. IPv4’te IPsec kullanımı isteğe bağlıyken IPv6’da zorunludur.
Kullandığınız bilgisayarınızın IP adresini öğrenmek istiyorsanız en hızlı yöntem olarak aşağıdaki yolu izleyebilirsiniz.
Kullandığınız bilgisayarınızın IP adresini değiştirmek istiyorsanız en hızlı yolu modeminizi 15 saniye kadar kapatıp ardından tekrar açmaktan geçer. Eğer modeme ulaşamıyorsanız CMD ekranından bu işlemi yapabilirsiniz.
İlk önce “ipconfig” yazıp o an kullandığınız IP adresini sorgulayın. Ardından “ipconfig/flushdns” yazıp Enter tuşuna basın. Tekrar aynı pencerede “ipconfig/renew” yazarak yeni IP adresinizi alabilirsiniz.