Tüzel Kişilerin Hak Ehliyeti
Kişi ve mal toplulukları tüzel kişilik kazanmakla birlikte hak ehliyetine de sahip olurlar.
Denizlerin en sevimli canlıları denince akla ilk gelen yunuslar, aynı zamanda hayvanlar âleminin en zeki hayvanları olarak da bilinirler.
Uzmanlara göre yunuslar, zekâlarını zevkleri için de kullanıyorlar. Bir belgesel için çekilen görüntülerde genç yunusların, kışkırtılmaları durumunda sinir gazı salan kirpi balıklarını dikkatli bir şekilde manipüle ettiklerini görülüyor.
Kirpi balıklarının sinir gazı aslında ölümcül olarak biliniyor. Çok az bir dozda alındığı takdirde narkotik etkisi oluşturuyor. Yunus balıkları öyle bir yol bulmuşlar ki, yaptıkları kışkırtma sonucunda kirpi balıkları tam da narkotik etkisi yaratacak kadar gaz salıyorlar.
Kirpi balıklarını birbirlerine atarak ya da dikkatlice, onlara zarar vermeden çiğnemeleri durumunda salınan gaz ile yunuslar transa geçiyorlar.
Ödüllü belgesel yapımcısı olan John Downer’ın BBC One için yaptığı “Yunuslar: Sürüdeki Casuslar” belgeselinde bu durum kanıtlanmış gibi duruyor. Bu belgeseldeki diğer bir yapımcı olan Zoolojist Rob Pilley Sunday Times’a şöyle dedi:
Bu durum, genç yunusların bizim uyuşturucu olduğunu bildiğimiz bir şeyi bilerek denediklerini gösterdi. Kirpi balığını dikkatlice çiğneyip diğerleriyle de paylaşan yunuslar, alışılmışın dışında davranmaya başlıyorlar. Sanki kendi yansımalarından büyülenmiş gibi burunları yüzeyde geziniyorlar. Bu olay bize bir kaç yıl önce yaşanan başka bir çılgınlığı hatırlattı; insanların kafayı bulmak için kurbağa yalamalarını, özellikle daha sonra kendilerinden geçmiş olarak orada öyle durmaları. Bunu görmek çok olağanüstü bir şeydi.
Belgesel için görüntü almak isteyen yapımcıları sahte kaplumbağalar, balıklar ve mürekkep balıklarına saklanmış gizli kameralar kullanarak yunusların doğal ortamlarında 900 saatlik görüntü aldılar. Kirpi balıkları ile ilgili olan kısımlar ise belgeselin ikinci kısmında yayımlandı.