Tüzel Kişilerin Hak Ehliyeti
Kişi ve mal toplulukları tüzel kişilik kazanmakla birlikte hak ehliyetine de sahip olurlar.
Sigara yasağı için ek düzenleme meclise sunuldu. Kanun kabul edilirse sosyal medya hesaplarınızda artık sigaralı fotoğraf paylaşamayacaksınız.
Meclise sunulan yeni kanun ile sigara ya da alkol resimlerini sosyal medya hesaplarında paylaşan kişilere ceza uygulanacak. Bu kanun kabul edildiği takdirde sigaranın yasak olduğu alanlar arasına sosyal medya da dâhil olacak.
Daha önceden kapalı alanlarda sigara içilmesi yasaklanmıştı. Ardından otobüs durakları da bu yasaklı alana dâhil oldu. Sigara ve alkolün yasaklandığı bir diğer alan ise sosyal medya olarak açıklandı.
Bazı ülkeler senelerdir tütün ürünlerine karşı savaşıyor. Tütün ürünleri ile ilk savaşan ülkerin başında ise ABD geliyor. Amerika Birleşik Devletleri tütün içerikleri reklamları yasaklayarak ilk adımı atmış oldu. Ardından Fransa da tütün kullanımı ile alakalı reklamları yasaklama kararı aldı. Ülkemizde ise 2009 yılı itibari ile kapalı alanlarda sigara içilmesi yasaklanmış durumda. Kapalı alanda sigara içilmesine izin vermeyen ülkeler arasında Arnavutluk'da bulunuyor.
Avrupa Birliği üyeleri arasında en çok sigara tüketiminin yapıldığı ülke olan Yunanistan'da kapalı alanlar haricinde toplu taşıma, taksi, restoran ve gece kulüplerinde de sigara tüketimi yasaklanmış durumda. Arjantin'de ise sigara yasağı sadece başkent Buenos Aires'i kapsıyor. Ülkemizde olduğu gibi Almanya'da da tüm kapalı alanlarda sigara içmek yasak.
Bosna Hersek ise sigarayı halka açık olan her yerde yasaklamış durumda. Kapalı alanlarda sigara içmeyi yasaklayan Brazilya, sigara üzerinde "Light" ya da "Mild" gibi aldatıcı reklamların yer almasına da izin vermeyen ilk ülke olmuştur.
Bulgaristan, Kanada, Hırvatistan ve daha bir çok ülkede sigara içmek yasak. Dünya genelinde en çok sigara kullanımının yapıldığı Çin'de bile kapalı alanlarda sigara içemiyorsunuz.
Bu yasaklardan bunalan sigara üreticileri de gözlerini sosyal medyaya çevirdi. Özellikle sosyal medya fenomenleri ile reklam yapmayı hedefliyorlardı. Fenomen bir kişi elinde sigara ile fotoğraf paylaşırsa, o kişiyi örnek alan kullanıcılar da sigaraya başlayacak. Üstelik o sigaranın markası gözükürse sigaraya başlamış ya da başlayacak olan kişiler o sigaraya yönelecekti.
Umarız ki bu tasarı kabul edilir ve sosyal medya hesaplarında elinde alkol ağzında sigara olan kişileri artık görmeyiz.