Yavru Köpek Bakımı Nasıl Yapılır

27.01.2023 / Genel

Gelin yavru köpek bakımı nedir ve dikkat edilmesi gerekenler nelerdir, birlikte bir göz atalım!

Yavru Köpek Bakımı Nasıl Yapılır

Yavru köpek dostlarımız için en önemli şey kesinlikle eğitimdir. Bunun sebebi bu sevimli dostlar ile aynı evin paylaşılacak olmasıdır. Bundan dolayı bu çeşitli kurallar onlar öğretilmeli ve temel eğitimler verilerek, düzen sağlayacak alışkanlıklar kazandırılmalıdır.

Sadece köpek ırkları için değil tüm canlılarda eğitim verilmesi için en uygun dönem bebeklik dönemidir, yani köpekler için yavruluk dönemi olarak adlandırılan dönemdir. Bu dönemde öğrenme hızları daha yüksek ve taklit etme yetileri daha iyi çalışmaktadır.

Köpeklerin sergilediği davranışlarda sahibine benzetilmesi de tamamen bu taklit etme durumundan kaynaklıdır. Yavru köpekler için mutlaka verilmesi gereken bu eğitimlerden birkaçını sizler için derledik, gelin birlikte bir göz atalım!

1 Aydan Küçük Yavru Köpek Bakımı Nasıl Olur?

2 yaşının altında, özellikle 1 aya kadar olan yavru köpekler için bakım çok daha hassastır. Örneğin bu yavru köpeklerin ilk 2 ay anne sütü ile beslenmesi, kardeşleri ile uyuması ve onlarla zaman geçirmesi önemlidir. Ancak köpek, annesinden ayrı kalmışsa bakımını sizin yapmanız gerekir. Bu bakımları şöyle açıklayalım:

  • Beslenme: 1 aydan küçük yavru köpekleri günde en az 5-6 öğün düzenli olarak sıvı mamayla beslemeniz gerekir. Bunun için başlangıç köpek maması ile anne sütünün eş değeri olan tozları karıştırın ve kuru mamanın yumuşamasını bekleyin. Böylece yavru köpek dostunuz mamayı çiğneyebilir ve sindirebilir. Bu süt tozlarını internetten veya pet shop’lardan satın alabilirsiniz.
  • Gezdirme: Günlük rutin geziler hem enerjilerini atmaları hem de tuvalet ihtiyaçlarını giderebilmeleri için köpeklerin temel ihtiyaçlarının başında gelir. Ancak bu durumun yavru köpekler için farklı olduğunu söyleyebiliriz. Yavru köpeklerin dışarıda yetişkin köpekler gibi gezinti yapabilmesi için bebeklik dönemi aşılarının tamamlanmış olması önemlidir. Bu nedenle sahiplendiğiniz patili dostunuzu yaklaşık 16 hafta dışarıda gezdirmemeli, mümkün olduğunda ev içerisinde enerjisini atmasına yardımcı olmalısınız. Bu noktada köpekler için özel üretilen oyuncaklar en büyük yardımcınız olacaktır!
  • Oyun oynama: 2. ve 3. haftalardan sonra yavru köpeklerde oyun oynama gibi bazı sosyal davranışlar gelişmeye başlar. Bu dönemlerde oynadıkları oyunlar onların kas ve kemik gelişimi için oldukça önemlidir. Yavru köpekler ısırarak, atlayarak ve koşarak oyun oynamayı severler. Ayrıca bu oyunları bir oyuncakla da yapabilirler. Veteriner ya da pet shop’lardan alacağınız peluş oyuncaklar, toplar, özel lastikler patili dostunuzla tut-getir oyunlarını oynamanıza yardımcı olur. Ek olarak bu oyuncaklarla ısırmalı oyunlar da oynayabilirsiniz. Bu sayede hem ısırma ihtiyaçlarını giderebilir hem de yavruluk dönemini daha keyifli geçirebilirler.

1 Aydan Büyük Yavru Köpeklerin Bakımı

Yavru köpeklerin 4 haftadan sonra çene ve diş kuvveti gelişim gösterir. Ancak hala hastalıklara karşı bağışıklıkları zayıftır. Bu nedenle onları beslerken, gezdirirken, eğitirken çok dikkatli olmak gerekir.

1. Yavru Köpeklerin Beslenme Alışkanlığı

Yavru köpeklerin dişleri gelişmediği ve sindirim sistemleri yetişkin köpekler gibi olmadığı için onları beslerken dikkatli olmak gerekir. Sahiplendiğiniz yavru köpeğe başlangıç maması verebilirsiniz. Bu sayede yavrunun mamayı çiğnemesi daha kolay olur ve onu daha kolay sindirebilir. Ayrıca evinizde bu mamalardan yoksa ona su ile karıştırılmış inek sütü içirebilirsiniz ya da haşlanmış sebze yedirebilirsiniz.

Yavru köpeklerin, kaç aylık olduklarına göre günde tüketmesi gereken öğün sayısını şöyle sıralayalım:

  • 2 aylıkken 4 öğün
  • 4 aylıkken 3 öğün
  • 6 aylıkken 2 öğün

Mama miktarı konusunu, yavru köpeğinizin büyüklüğüne göre günlük alması gereken besin miktarını bir veteriner hekimden öğrenmeniz iyi olur. Mesela yavru köpeğinizin günde 150 gram mama yemesi gerekiyorsa bunu eşit parçalarda öğünlere bölebilirsiniz.

Sokakta yaşayan patili dostunuz için de durum bu şekildedir. Ancak öncelikle annesinin yanında olmadığından emin olmanız gerekiyor. Çünkü annesi onu kendi sütüyle daha sağlıklı bir şekilde besleyebilir. Annesinden ayrıysa yavru köpeğe inek veya keçi sütü içirebilirsiniz. Ancak bu sütler yavru köpeklere göre fazla laktozludur ve onlar için sindirmesi zordur. Bu yüzden laktozsuz sütü su ile karıştırıp yavru köpeğe vermeniz gerekir. Ayrıca köpek 1 aylıktan büyükse ona şu besinleri haşlayarak verebilirsiniz:

  • Havuç
  • Kereviz
  • Yeşil fasulye
  • Ispanak
  • Kabak
  • Tatlı patates
  • Balkabağı

2. Yavru Köpeklerde Tuvalet Eğitimi

Yavru köpekler, büyük köpekler gibi idrar tutamayabilir ve sıvı ağırlıklı beslendikleri için bu dönemde daha sık idrar yapabilirler. Bu nedenle yavru köpekler sık sık tuvalete gitme ihtiyacı hissederler. Belki gün içerisinde 7-8 kere idrar yapabilirler. Onlara tuvalet eğitimi vermek için öncelikle yavru köpeklerin ne zaman tuvalete gitmek isteyeceklerini bilmek gerekiyor. Mesela yemekten sonra, oyun oynarken ya da oyun oynadıktan sonra yavru köpekler tuvalete gitmek ister.

Ek olarak özellikle sahiplenilen yavru köpeklerin tuvaletini kolay yapabilmesi için özel pedler kullanılabilir ve idrarın pedlere yapılabilmesi için ödül mamalarından destek alınabilir. Tabii sokağınızdaki sahipsiz bir köpeğe bakıyorsanız ya da köpeğiniz bahçenizde yaşıyorsa böyle bir tuvalet yönlendirmesine ihtiyacınız yok.

3. Yavru Köpekler İçin İdeal Ortam

Yavru patili dostunuza bahçenizde veya evinizde bakıyorsanız ona öncelikle baktığınız yerde bir alan belirlemeniz önemli. Bu ortamın onları sakinleştirmesi, onlara aile ortamı sunması ve uygun sıcaklıklarda olması gerekir. Mesela köpeklerin uyuması için hava sıcaklığının 10 derece ve üzerinde olması önemlidir.

Bunun için özellikle soğuk havalarda ona, içine girebileceği ve sıcak bir alan inşa etmeniz gerekir. Çünkü kışın yavru köpek bakımında soğuk hava, en büyük tehdit olabilir. Bunun nedeni köpek yavrularının bağışıklık sisteminin yetişkin köpeklere göre daha zayıf olmasıdır.

Yazın yavru köpek bakımı konusunda ise onlara inşa ettiğiniz yaşam alanının içine su koymanız şart. Suyu gün içinde mümkün olduğunca tazelemenizi öneririz.

Eğer evinizde yaşayan bir yavru köpeğiniz varsa onun alanını odada bir minderle sınırlayabilirsiniz. Yavru köpek dostunuz için sınırladığınız alana yumuşak bir zemin hazırlayabilirsiniz. Bu alana yavrunun annesinin ya da kardeşlerinin kalp ritimlerini taklit edecek bir saat ve ona kardeşlerini anımsatacak bir peluş oyuncak koyabilirsiniz. Bu sayede yavru, kendini evinde ve huzurlu hissedebilir

4. Yavru Köpeklerin Temizliği

Özellikle uzun tüylü yavru köpekleri temizlerken köpekler için temizleyici ya da tüy tarayıcı spreyler kullanabilirsiniz. Alternatif olarak bir bezi ıslatıp bitkisel bir sabun yardımıyla köpeğinizin patisini ve tüylerini silebilirsiniz. Ardından temiz bir ıslak bezle patili dostunuzu durulayabilir ve düşük dereceli saç kurutma makinesini uzaktan tutarak onu kurutabilirsiniz.

Yavru köpeğinizi sütten kesilir kesilmez ve doğduğu yere çok alışmadan almanız en doğrusudur. Yavru köpeğinizi evinize getirmenin en ideal zamanı 6-7 haftalık olduğundadır. 6 haftalık bir köpek, kuru mama yiyebilecek kadar büyük, sizinle dostluk kurabilecek kadar da küçüktür. Yavru köpeğinize isim vermekte gecikmemelisiniz. Onu ismiyle çağırmaya başlayın. İsmini öğrenmesi ve çağırdığınızda yanınıza gelmesi kolaylaşacaktır. Aşağıda detaylı bir şekilde yavru köpeğinizin ihtiyaç duyacağı malzemeler açıklanmaktadır.

Yavru köpeğinizin ihtiyaç duyacağı malzemeler:

Mama ve Su Kabı:

Temizlenmesi kolay ve ters dönmeyecek kadar ağır olmalıdır. İri ırk köpeklerde yerden yükseğe konabilecek yemek kapları seçilmelidir.

Tarama Araçları ve Banyo:

Köpekler yılda 2 kez tüy değiştirler. Tarama ve fırçalama köpeğinizin deri ve tüy sağlığı için büyük öneme sahiptir. Uzun tüylü köpekler için tel fırçalar, kısa tüylü köpekler için eldiven fırçalar yararlı olabilir.

Köpeğinizi yıkamak için kullanacağınız şampuanın önemi büyüktür. Yanlış seçim ile birlikte köpeğinizin tüy ve deri sağlığı bozulabilir. Köpekler için özel üretilmiş köpek şampuanı kullanmalısınız. Yıkama sıklığınız en fazla 3-4 haftada bir olmalıdır. Köpeğiniz sık yıkandığında deri PH’sı bozulur, aslında koruyucu olan yağ tabakası kaybolur. Köpeğiniz mantar, uyuz gibi hastalıklara karşı daha duyarlı hale gelebilir.

Boyun Tasması ve Gezdirme Kayışları:

Yavru köpeğinizin ilk aşı programı bittikten sonra düzenli egzersiz ve yürüyüşler yapmanız gerekecektir. Köpeğinizin büyüklüğüne ve kilosuna uygun olarak tasma ve gezdirme kayışı seçimi yapılmalıdır.

Oyuncak:

Yavru köpekler günlük egzersiz ve düzenli oyun zamanlarına ihtiyaç duyarlar. Oyun siz ve yavru köpeğiniz arasındaki önemli bir etkileşimdir. Oyuncak seçiminde dikkat edeceğiniz nokta; oyuncak köpeğiniz tarafından ısırılıp kemirilebilir ancak parçalayıp yutamayacağı nitelikte olmalıdır. Git-getir, kovalamaca, saklanma-bulma, takip etme gibi oyunlar yavru köpeğiniz için eğlencelidir.

Diş Bakımı Ve Diş Değişim Dönemi:

Yavru köpeğiniz 4-6 aylığa kadar süt dişlerini döker. Yerine hayat boyu kalıcı olan ana dişler çıkar. Bu dönemde diş kaşıntısı çok fazla olacağından her şeyi kemirecektir. Kalın halat şeklinde düğümlenmiş, uçları püsküllü olan diş ve oyun ipleri, doğal malzemelerin işlemden geçirilmesiyle elde edilmiş yapma kemikler kullanılabilirsiniz. Kalıcı dişler çıktıktan sonra mutlaka diş bakımına daha fazla önem gösterilmelidir. Normalde tartar oluşumu 1,5 yaşında başlar ancak diş fırçalamaya yavruyken alıştırılmalıdır. Köpekler için özel olarak üretilmiş diş fırça ve macunları kullanılmalıdır.

Sosyalleşme:

Köpekler sosyal canlılardır. Her zaman yeni dostluklar kurmaya heveslidirler. Köpeğinizin 2-4 aylık dönemi ana sosyalleşme dönemidir ve köpeğin psikolojisinde çok büyük önem taşır. Bu kritik dönemde karşılaştıkları ya da kötü tecrübe ettikleri her şey onlar için erişkin yaşamlarında korkuyla tepki verdikleri davranışlara dönüşebilir. Bu nedenle köpekler, her türlü insanla (kadın, erkek, çocuk, bebek), diğer evcil hayvanlarla (kedi, köpek, kuş), her çeşit taşıtla (otobüs, motor, bisiklet) bu aylarda tanıştırılmalıdır ve çağrışımlarının daima pozitif olmasına dikkat edilmelidir.

Beslenme:

Yavru köpeklerin gelişim ve büyüme döneminde ekstra besin ve kaloriye ihtiyaç duydukları saptanmıştır. Köpeğinizin maması, bu dönemde ihtiyaç duyacakları proteinleri oluşturan aminoasitleri, kalsiyum ve fosfor gibi gerekli olan besin maddelerini doğru ve dengeli miktarda içermelidir.

Köpeğinizin yemesi gereken mama, köpeğinizin yaşına, ırkına ve kilosuna göre belirlenir. Beslenme ile ilgili mutlaka hekimlerimizden destek almalısınız.

Aşılar:

Yavru köpeğinizin rutin olarak mutlaka veteriner hekim kontrolünden geçmelidir. Hekimlerimiz, yavru köpeğinizin yaşına, ırkına ve yaşam alanına uygun bir aşı programı belirleyecektir. Yavru köpeğinizin aşı programı, 45 günlük olduğunda başlamalıdır.

İlk aşıları bittikten sonra üç ayda bir iç paraziter uygulamaları ve senede bir defa kuduz, karma ve boğmaca aşılarının tekrarları uygulanmalıdır.

Köpeğinizin yavru aşı programı bittikten sonra düzenli yürüyüşlere çıkacağından dış parazit mücadelesi de önem kazanmaktadır. Bunun için düzenli kene ve pire damlaları uygulanmalıdır.