Sürdürülebilir Tüketim Nedir?
Sürdürülebilir tüketim, doğal kaynakları verimli kullanmak ve çevresel etkileri azaltmak için önemli bir yaklaşım.
Bugün kanıksadığımız ve üzerinde fazla kafa yorma gereği duymadığımız yazı, insanoğlunun icat ettiği belki de en etkili iletişim aracıdır.
Karşılıklı kabul edilen kurallar ve anlamlandırılmış sembollerle oluşturulan bir dizi harfi ifade eden yazının meydana gelmesi insanlığın gelişimine büyük katkılar sunmuştur. Yazı olmasaydı, insanlık bugün belki pek çok konuda aydınlanamayacaktı. Tarihte yaşananlara dair bilgi, kulaktan aktarıldığı kadarıyla, sağlıksız biçimde devrolup gidecekti. Yazının gücü, iletişimin gerçekleşmesi için gereken zaman ve mekân sınırlamasını ortadan kaldırmasından gelmektedir. Yazının belli başlı avantajları şunlardır:
Bir film ya da reklam çekimi için de ilk önce yazılı bir çalışma gerekmektedir. Senaryo yazarlığı ve reklam yazarlığı gibi mesleklerin varlığı farklı iletişim mecralarının kullanımında bile yazının vazgeçilmez olduğunun göstergesidir.
Ancak yazmanın da bazı sınırlılıkları söz konusudur. Yazılı bir iletişim sözlü iletişim kadar doğal olmayacaktır. Ayrıca yazı, sözlü iletişimin anlamı belirleyen ve gücünü artıran tonlama, mimik, göz teması gibi olanaklarından yoksundur. Görüntülü iletişimin çaba harcamaksızın mesajın kolayca algılanmasını sağlayan avantajlarından yoksundur. Her şeye rağmen yazının yukarıda bazılarını saydığımız avantajları onu bugünkü bilgisayar çağında bile gündelik hayatta, eğitim ve öğretimde, reklam ve pazarlama alanında vazgeçilmez yapmaktadır. Yazı hâlâ billboardlarda, broşürlerde, yazılı basında egemenliğini sürdürmektedir. Reklamlarda, yazının etkileyici örneklerini her zaman görmek mümkündür. Bir televizyon programında ya da haberde alt yazı olarak yazı görüntü kadar önem taşımaktadır. Bilgisayar hayatımızın her alanına girmiş olsa da, en azından elektronik bir ortamda bile yazıyla mesajlaşmaktayız. Belki kâğıt ve kalem kullanımı eskisi kadar değil ama yazı hâlen vazgeçilmez bir iletişim aracı olarak varlığını sürdürmektedir.
Yazmada Amaç
Etkileme Amaçlı Yazma
Birinci bölümde mesajın tanımlamasında vurguladığımız gibi mesaj taşıyıcısı olarak birey ya da toplumda belli bir fikir, kanaat, tutum ve davranış değişikliği yaratmak amacıyla yapılandırılmış yazı “etkileme amaçlı yazı”dır.
Etkileme amaçlı yazı yazmak için pek çok ikna tekniğinden yararlanılabilir. Menfaat ve fayda vaat etme, korkutma, zevk ve estetik duygularını harekete geçirme, tekrar etme, kanıtlar sunma, mizahtan yararlanma etkileme niyetine yönelik kullanılabilecek yöntemlerden bazılarıdır. Güven bir mesajın etki gücünü artıran en önemli unsurlardan birisidir.
Yazının söz veya görüntüyle kıyaslandığında daha güvenilir bir mesaj aktarma aracı olduğuna yönelik bulgular içeren araştırmalar mevcuttur. Bu noktadan bakıldığında yazı bir güvenirlik unsurudur. Özellikle güvenirlik sağlamaya en çok ihtiyaç duyulan ürün ve hizmet satmak için kullanılan reklamlarda yazıya önemli ölçüde yer verilmektedir.