2014 Yezidi Soykırımı

02.08.2023 / Tarih / Genel

Yezidi Soykırımı, IŞİD’in Irak'taki Yezîdîlere yönelik 3 Ağustos 2014 tarihinde gerçekleştirmiş olduğu katliamlar silsilesidir.

2014 Yezidi Soykırımı

Birleşmiş Milletler tarafından soykırım olarak kabul edilen katliamı, İngiltere 1 Ağustos 2023 yılında “soykırım” olarak kabul ettiğini duyurdu.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ndeki Yezîdî kadınlar ve küçük yaştaki kızlar IŞİD mensupları tarafından cinsel köleliğe zorlandı, erkekler sürgün edildi ve binlercesi topluca infaz edildi.

Birçoğu Sincar'de olmak üzere yaklaşık 5 bin kişinin öldürüldüğü 10 bine yakın kişinin ise esir düştüğü ifade edilmektedir. Soykırım 2014 yılında Peşmerge'nin IŞİD saldırıları sonucunda geri çekilmesinden sonra başlamıştır.

IŞİD'in Yezîdîlere yönelik katliamı uluslararası toplumda geniş yer buldu ve tepki olarak ABD IŞİD’e yönelik hava saldırılarına başladı. Ek olarak ABD, İngiltere ve Avustralya, Sincar Dağları'na kaçmış olan Yezidilere uçaklarla acil yardımlar yaptı.

IŞİD'in Yezidi nüfusuna yönelik eylemleri yaklaşık 500.000 mülteciye ve binlerce kişinin ölümüne veya kaçırılmasına sebep oldu. Soykırımın etkileri özellikle Almanya'daki diğer Yezîdî topluluklarını da etkiledi.

Kürdistan Bölgesel Hükümeti 2019 yılında 3 Ağustos gününü "Ezidi Soykırım Günü" ilan etti.