2020 Vahşi Yaşam Fotoğrafçısı Ödülleri

17.02.2021 / Kültür / Sanat / Çevre

Kimi zaman türleri tanımlayan kimi zaman iklim değişikliğinin etkilerini yakalayan ve kendilerini doğaya kaptıran yaban hayatı fotoğrafçıları, her yıl inanılmaz fotoğraflarıyla ödüllendiriliyor.

2020 Vahşi Yaşam Fotoğrafçısı Ödülleri

Onlarca yıldır dünyanın dört bir yanından doğa fotoğrafçılarını çeken prestijli bir yarışma olarak karşımıza çıkan ve Londra Doğa Tarihi Müzesi tarafından gerçekleştirilen Yılın Vahşi Yaşam Fotoğrafçısı Ödülleri, bu sene de inanılmaz görüntülere sahne oldu. 56.sı düzenlenen ve Aralık 2020'de açıklanan sonuçlara göre, geçtiğimiz sene dünyada yankı uyandıran Avustralya yangınları sırasında çekilen çarpıcı fotoğrafıyla Robert Irwin birinciliğe layık görüldü.

Robert Irwin Bushfire Australia was voted the Peoples Choice Award Winner

2020 ödülleri için sunulan yaklaşık 50.000 görüntüden birçoğu hem jüri hem de halktan övgü aldı. Irwin'in imajı ise Halkın Seçimi Ödülü'ne aday gösterilen 25 fotoğraf arasından popüler oylamayla seçildi.

Her ne kadar görsel çok beğeniliyor olsa da genç fotoğrafçının anavatanı olan Avustralya için karanlık bir anda çekildiği gerçeğini değiştirmiyor elbette. 2019-2020 yazında, kırsal alanda başlayan ve eşi görülmemiş bir şekilde şiddetlenen orman yangınları, biyolojik çeşitliliğe ciddi bir şekilde zarar verdi, hayvanları yaraladı ve birçok yaşam alanını tahrip etti. Bu yangınların en can alıcı noktasında drone ile hassas bir uçuş gerçekleştiren Irwin, Queensland’de babasının adını taşıyan ve yangın esnasında binlerce hayvanın kurtarıldığı Steve Irwin Vahşi Yaşam Koruma Alanı üzerinde çarpıcı bir görsel yakaladı.

Doğa Tarihi Müzesi Müdürü Dr. Doug Gurr yaptığı açıklamada, “Robert'ın imajı hem heyecan verici hem de sembolik.” diyerek şunları ifade etti:

Bu fotoğraf, iklim değişikliğinin, habitat kaybının ve kirliliğin zararlı etkilerinin neden olduğu şaşırtıcı bir biyolojik çeşitlilik kaybının sadece bir örneğini gösteriyor. Ancak harekete geçmemiz için hiçbir zaman geç değil.

Irwin'in fotoğrafı, vahşi yaşamı tehdit eden unsurları belgeleyen tek popüler görüntü değil elbette. Ami Vitale'nin “Son Elveda” başlıklı Yüksek Övgüye Değer fotoğrafı, türü içerisinde tek kalan erkek kuzey beyaz gergedanının son anlarını sunuyor. Bununla birlikte, bu yılki Yılın Vahşi Yaşam Fotoğrafçısı Halkın Seçimi Ödülleri’ne gelen imajlar bize bir konuda umut da veriyor ve dünyamızın korunmayı ne kadar hak ettiğini gösteriyor.

2020 vahşi yaşam fotoğrafları ödülleri tüm fotoğrafçılar