Almanya'nın Sokak Yemekleri

25.01.2023 / Yiyecek / İçecek / Kültür / Sanat

Almanya ile ilgili birçok harika şeyden biri de sokak yemeklerinin çeşitliliği ve lezzetidir! İşte Almanya'nın sokak lezzetleri..

Almanya'nın Sokak Yemekleri

Yemek yemekten daha güzel bir şeyin varlığı mümkünse o da sokak yemeği yemektir diyebilirim. Hatta bazı festivallere gitmeden aynı, çıkacak gruplara baktığım gibi, alanda bulunacak yemek yerleri, yemek kamyonlarına bakmışlığım vardır.

Bu mutfağın en önemli ürünleri patates ve et gibi görünse de “Alman mutfağı sadece patatesten ibaret” ön yargısı da yanlış. Çünkü önemli bir tarım ülkesi olan Almanya, özellikle 600’ü bulan ekmek çeşidi ve gelişmiş pastacılık teknikleriyle üretilen pastane ürünleriyle ön plana çıkıyor. Bizler için çay neyse Almanlar için de kahve o. Bu yüzden kahvenin yanında tüketilebilecek çeşit çeşit tatlı hamur işini Almanya’nın her köşesinde bulmak mümkün.

Berlin, Münih, Frankfurt gibi 7/24 yaşayan şehirlerinden tutun en küçük kasabasına kadar Almanlar dışarıda yemek yemeğe bayılan bir millet. Sokakların her daim cıvıl cıvıl olduğu bu ülkede hem yerliler hem de turistler arasında popüler olan sokak yemeklerini sizler için derledik.

Kalbime giden en hızlı yol ise, tabiki de tahmin edeceğiniz gibi hem Almanya sokaklarından hem de Almanya mutfağından geçiyor. İşte Almanya’nın en en güzel sokak lezzetleri…

Almanya'nın Sokak Yemekleri?

1-Bratwurst:

İlla Frankfurter sosis tanınır biliyorum ama yani bilenler bilmeyenlere anlatmıştır ki bu dana ya da domuzdan yapılan beyaz sosis mükemmel bir sokak lezzetti. Böyle hava hafif soğuktur. Bir elinizde bu, diğerinde bir bardak bira… Dünya ne kadar kötü bir yer olabilir ki? Her şehrin en kalabalık merkezlerinde, meydanlarında yiyebileceğiniz bu mükemmel sosislileri büfelerden alıp ayak üstü yiyebilmeniz mümkün. Brötchen adı verilen yuvarlak ekmeklerin arasına bol hardal konularak sunulan Bratwurst benim favori sokak lezzetlerimden birisi. Fümelenmiş halini de tadabileceğiniz bu sosisi 2-3 euroya yemek mümkün.

2-Kartoffelsalat:

Kendisi ana yemeğe eşlik edilen bir yemek olarak ün salmış olsa da, o da bir sosisli kadar ünlü olmalı aslında. Bol mayonez, hardal ve de az yeşillikten oluşan bu patates salatası, bratwuest büfelerinde yan yemek olarak satılan az yiyeceklerden biri. Restoranlarda da etlerin yanında veriyorlarmış sanırım ama ben kendisini başlı başına baya beğenerek yiyorum. Ay mayonez mi? diyeceksiniz belki ama bazı günler bazı kurallardan arınmak gerek diye düşünüyorum. Hem yanında bira da içeceksiniz daha boşverin abi

3-Currywurst:

Yine mi sosis? diyeceksiniz ama evet yine sosis. Bu adamların sokak lezzetinin temelini bu sosisleri oluşturuyor zaten. Sadece frankfurterden oluşmuyor bu adamların sosislileri. Ben siz de öğrenin bilin istiyorum. Currywurst de en popüler sokak yemeklerinden… Pişirildikten sonra sosisler körili bir ketçap ile bulanıyor. Sonra tekrar üzerilerine köri serpiliyor. Ve de genelde kağıt tabaklarda müşterilere sunuluyor. Bu da bratwurst gibi 2-3 euro arasında bir ücret ile sokak lezzeti severlerle buluşuyor. Alan da mutlu satan da! Yanında da biraz patates kızartması yediniz mi, siz tamamsınız…

4-Bratkartoffeln:

Biraz sosis, biraz patates, biraz sosis, biraz daha patates! Almanya’da yiyeceğiniz çoğu pub yemeğine bu patates yemeği eşlik edecektir. Haşlanan patatesler, soğan ve bacon ile tavada iyice kızartıldıktan sonra, biranızın yanında sipariş verdiğiniz yemekle beraber önce masanıza, sonrasında ise midenize geliyor… Bu lezzetli patateslerden yemeden dönmeyin derim!

5-Fischbrötchen:

Şaşıracaksınız ama bu lezzetimiz sosis içermiyor! Kendileri Kuzey Almanya’nın eeen çok sevilen balık sandiviçlerinden. Bizim güzel İstanbul’umuzun balık ekmeklerini özletmekten başka bir özellikleri yok bana ama naparsınız buradaysanız bunla yetineceksiniz! Panelenmiş kızartılmış balıktan yapılan bu sandiviçlerin seveni bol… Ama yalan yok, ben onlardan değilim.

6-Pretzel:

İçi seni dışı beni yakar! Yani bir Türk olarak elbette Türk simidi derim ama, bu da burada en sevdiklerimden. İçi simit dışı baya bildiğiniz bizim çubuk krakerleri gibi… Kahvaltıda hemen elinize alıp atıştırmak için ideal. Açlığa birebir! Bunlardan sandiviç falan da yapıyorlar. Ciddi anlamda her yerderler. Bira içerken bile ortaya geldiği oluyor. Karşılaşmadan dönmenize ihtimal vermiyorum. İhtimal dahilinde bile değil!

7-Bretzel:

İçi simit dışı çubuk kraker kıvamında olan milli Alman pastane ürünü. Pastanelerde (Bäckerei) satıldığına şahit olacağınız bu dev hamur işleri, simidin yerini tutmasa da hem çok doyurucu hem de yolda kahvaltı yapmak için ideal. Pastanelerde bretzelden yapılmış çeşit çeşit sandviçlere de rastlamanız mümkün.

8-Schwarzwälder Kirschtorte:

Almanya'nın Kara Orman Bölgesinin adıyla anılan bu muhteşem pasta pamuk yumuşaklığında kakaolu kekin arasına kat kat bölgenin özel vişne şurubu, vişne ya da kiraz ve krema sürülmesi ile yapılıyor.

9-Schwarzbrot:

Türkçesi ile kara ekmek, Almanya'nın dünyaya armağanı meşhur ekmekleri. İçi ıslak 24 saatte uzun uzun pişen bu ekmek hafif karamelize bir tada sahip. Genellikle arpa unundan yapılan bu ekmeğe bol ay çekirdeği ekleniyor. Otelinizde sabah kahvaltısında görüyorsanız denemeden geçmeyin.

10-Schnitzel:

Almanya'da bir kez yedikten sonra bu schnitzelse bizim daha önce yediklerimiz ne diye düşünmeniz işten bile değil. Türkiye'de genellikle tavuktan yapılan schnitzelin dana etinden yapılmış halini yemeden Almanya'dan dönmeyin. İncecik dövülmüş dana eti, kıtır kıtır panelenerek hafif bir yağda kızartılıyor ve ortaya mükemmel bir sonuç çıkıyor.

11-Quarkballchen:

Bu tatlı da bizim İzmir lokmasını andırsa da içerisinde biraz önce bahsettiğimiz Almanların meşhur quark kremasından yapılıyor. Bu özel kremalı hamurun kızgın yağda kızartılmasının ardından şekere bulanmasıyla hazırlanan küçük lezzet topları, yine yanında değişik tatlı soslarla tüketiliyor. Tarçın, zencefil, zerdeçal ve diğer baharatlarla hazırlanan ve balla servis edilen versiyonları ise Almanların ilk tercihi.

12-Zimtschnecken:

Amerikalıların cinnamon roll adını verdikleri tarçınlı çörek, Almanya’nın en sevilen pastane ürünlerinden. Lebkuchen gibi baharatlı ürünlere düşkün olan Almanlar, bu çöreği kahve molalarında severek tüketiyor. Evlerde geleneksel büyükanne tarifleriyle pişirilen bu lezzet, Almanya sokaklarında bulabileceğiniz ucuz ve leziz bir alternatif.

13-Lebkuchen:

Dükkânlarda, sokak pazarlarında, küçük şirin pastanelerin kapılarında asılı olarak görebileceğiniz bu ürünü sakın düz bir tabela sanmayın! Karşınızda Almanların en meşhur ürünlerinden biri olan lebkuchen. En basit tabiri ile şeker ya da çikolata kaplanmış baharatlı bisküvi olarak adlandırabileceğimiz bu ürün, ülkede kutlanan tüm özel gün ve etkinliklerde farklı mesajlar içeren versiyonuyla karşınıza çıkabilir. Uzun süre dayanması nedeniyle aynı zamanda güzel bir hediyelik olan lebkuchen’i, Almanlar birisinden özür dilemekten tutun aşkını ilan etmeye, bayram tebriğinden mezuniyet kutlamasına kadar her önemli günde birbirlerine gönderebiliyorlar.

14-Berliner/Pfannkuchen:

Polonya’da paczki, Balkanlar’da krofne, Türkiye’de ise ponçik adıyla bilinen bu şahane lezzete Almanya’nın Berlin haricindeki şehirlerinde ise Berliner deniyor. İçerisinde marmelat ya da çikolata bulunan hamur toplarının kızartılması ve üzerine şeker serpilmesi ile ortaya çıkan bu güzel tatlı, Almanların kahve molalarında vazgeçemediği ürünler arasında. Hem serin Almanya havasında sıcacık bir bardak kahve ve yanında lezzetli mi lezzetli bir Berliner’e kim hayır diyebilir.

15-Döner Kebap:

Evet, gelelim kültürümüzün Almanya’da en popüler olan üyesine! Bizim bildiğimiz döner, Almanya’da döner kebap adıyla revaçta. Aslına bakarsanız buradakinden de farklı sunuluyor. İçerisine eklenen sebzeler ve özel soslarla servis edilen döner kebap, Almanya’da o kadar seviliyor ki dünyaca ünlü bir moda markası, sokak stilini yansıtan koleksiyonunu Berlin’deki meşhur bir dönerciden ilham alarak tasarlamış! Tasarımlarda ismi ve resmi bulunan vatandaşımızı görünce göğsümüz kabarmadı değil.