Larva Nedir?

31.12.2019 / Çevre / Eğitim

Larva, gelişim devreleri gösteren hayvanların yumurtadan çıkan ve kendisini üreten ergin bireylere benzemeyen ilk şeklidir.

Larva Nedir?

Larva, özellikle aşağı omurgalıların ve böceklerin embriyonik gelişimi sırasında görülen yapısıdır. Döllenmiş yumurtanın oluşmasından koryon zarının çatlamasına kadar geçen gelişim evresidir.

Larvalar üreme yeteneğine sahip değildir. Ergin bireye benzeyebilir ya da hiç benzemeyebilirler. Öyle ki bazı lârvalar uzun bir süre bilim adamlarınca başka hayvanlarmış gibi algılanmıştır.

larva nedir

Kurbağa larvalarına iribaş denir. İribaşlar suda yaşar, tıpkı bir balık gibi kuyrukları ve solungaçları vardır. Zamanla başkalaşım geçirerek, karaya uyum gösterirler. Kuyrukları kaybolur, solungaçlar yerine akciğerler gelişir ve karada hareket etmeye yarayan organları oluşur.

Kelebeğin larvası, kendisine hiç benzemeyen tırtılıdır. Larvalar erginlerinden farklı hareketlere sahiptirler.

kelebek larvası

Kelebek larvası pupa (koza) döneminden sonra kanatlanarak erginleşir. Değişimi tiroit bezleri kontrol eder. Tiroit bezinin salgısı, vücudun gelişerek değişimini düzenler. O şekilde kontrol eder ki, hayvan ne küçük kalır ne de çok büyür. Tiroit bezi alınmış bir kurbağa larvası büyümeye devam eder. Fakat hiçbir zaman bir kurbağa biçimi almayıp büyük bir iribaş olarak kalır.

Kızböceği, yumurtalarını bir su birikintisi yanına bırakır. Larva, yumurtadan çıkar çıkmaz suya atlayarak besin aramaya başlar. Bu, hiçbir zaman kızböceğine benzemez. Gelişme sonucu, deri değiştirerek kanatlı hale geçerek uçmaya başlar.