Müşteri İlişkileri Yönetimi’nin Kapsamı
Müşteri odaklı stratejiler geliştiren, müşteri verilerini toplayıp analiz ederek işletme süreçlerini optimize eden geniş bir kapsam sunar.
Kuzey Amerika ile Avrupa kıtasına aynı anda dokunabileceğiniz bir bölge olduğunu biliyor muydunuz? Üstelik bu yer İzlanda’da bulunuyor.
Günümüzde kıtalar, geçmişte Pangea adı verilen tek parça halindeydi. Pangea zamanla ayrılmaya başladı ve kıtalar bugünkü şeklini aldı. Ancak süreç sona ermedi ve kıtalar hala birbirinden ayrılmaya devam ediyor.
Dünyanın bazı yerlerinde bu ayrılmanın izlerine rastlamak mümkün. Örneğin Türkiye her yıl 1-2 santimetre kadar Yunanistan’a yaklaşıyor. Öngörülere göre 50 milyon yıl sonra topraklarımız Yunanistan ile birleşmiş olacak.
İzlanda’da, başkent Reykjavik yakınlarında gezdiğimiz SİLFRA bölgesi, Kuzey Amerika ve Avrasya kıtaları arasındaki ayrılmanın çıplak gözle görülebildiği en iyi nokta olarak biliniyor.
Thingvellir Milli Parkı’ndaki Thingvallavatn Gölü’nün içinde yer alan ve Silfra Çatlağı olarak da bilinen bu bölge Atlantik’in ortasından geçen ve İzlanda’da karaya çıkan fayın uzantısı.
Karadan da görülen çatlağın en iyi kısmı sualtında. Silfra çatlağı bir insanın yüzebileceği genişlikte. En dar yeri 50 cm kadar.
Unesco Dünya Mirası listesine de girmiş olan Silfra Çatlağı’nın hem Kuzey Amerika hem de Avrasya kıtasında yer aldığı belirtiliyor.
İki kıtanın plâkaları yüzeyde bir araya gelirken, bu büyük yeryüzü kırığının meydana getirdiği oluşum, halen hareketine devam ediyor ve iki kıta her yıl birbirinden 2 cm uzaklaşmaya devam ediyor.
Silfra dünyanın en berrak ve en saf suyuna sahip. Dalgıçlar kırığın sualtı görüntülerini büyüleyici olarak nitelendiriyorlar.
Suyun altında, milyonlarca yıllık yeryüzü oluşumu ve volkanik kalıntıların vadileri, farklı yapılarda yer kabuğu katmanları ve sıcak su kaynaklarını görmek mümkün.
Atlantiğin altında geçerek İzlanda’ya ulaşan fay hattı hala aktif ve durmadan deprem üretiyor. Bu yüzden özellikle İzlanda’da volkan ve gayzer patlamaları sıkça görülüyor. Depremler ortalama 10 yılda bir meydana geliyor.
Silfra’daki suyun berraklığının sebebi ise, buradaki bir buzuldan sızan suların, volkanik lav taşları arasından 30 ila 100 yıl arasında damla damla süzülerek çatlağın içini doldurmasından kaynaklanıyor.
Kristal berraklığındaki suda görüş mesafesi 100 metreyi buluyor. Suyun sıcaklığı yıl boyu 2-4 derece arasında değişiyor.
Akdeniz’de en iyi görüşün 30-40 metre olduğu düşünülünce suyun ne kadar berrak olduğu daha iyi anlaşılabilir.
Beş farklı bölümden oluşan Silfra’nın yalnızca “büyük çatlak” olarak bilinen, 120 metre uzunluğunda ve 45 metre derinliğindeki bölümünde tüplü ya da tüpsüz dalışa izin veriliyor. Burası dünyada iki kıtasal plakaya dokunulabilecek tek nokta.