Siber Zorbalığın Gelecekteki Trendleri Nelerdir?
Siber zorbalık, dijital çağın karmaşık ve sürekli değişen bir sorunudur.
SQL ile “Create Table” metodunu kullanarak tablo oluşturabilir ve içerisinde oluşturacağınız her bir alanı tek tek özelleştirebilirsiniz.
CREATE TABLE ifadesi ile SQL tablo oluşturmak için aşağıdaki kod bloğunu bilmeniz gerekiyor. En temel kod bloğu şu şekildedir:
CREATE TABLE table_name(
sutun1 verituru,
sutun2 verituru,
sutun3 verituru,
.....
sutunN verituru,
PRIMARY KEY( bir yada daha fazla sutunadı )
);
CREATE TABLE, ifadesi ile veritabanımızda bir adet tablo oluşturabiliriz. CREATE TABLE ifadesinden sonra tablomuza benzersiz bir ad belirtmemiz gerekiyor. Ardından açacağınız parantez içerisinde tabloda kullanacağınız alan adlarını yani sütunları oluşturacağız.
Örnek kod bloğu:
CREATE TABLE kisiler(
id INT PRIMARY KEY IDENTITY(1,1),
ad NVARCHAR(50) NOT NULL,
soyad NVARCHAR(50) NOT NULL,
hakkinda NTEXT NOT NULL,
eposta VARCHAR(100) NULL
);
Bu örnekte kullandığım “NOT NULL” ifadesi o alanın boş geçilemeyeceğini belirtiyor. “PRIMARY KEY” ise birincil anahtar olup benzersiz alanları içerisine eklemektedir. Bu şekilde tanımladığınız bir alana aynı veri ikinci kez kaydedilmez. “IDENTITY(1,1)” ifadesi ise otomatik artan rakam bloğunu temsil etmektedir. Örneğimizde “id” alanı 1’den başlayacak ve yeni kayıt eklendiğinde 1’er 1’er artacaktır.
“NVARCHAR(50)” ifadesi boşluklar dahil olmak üzere 50 karakterlik bir alan metinsel alan açtık. Bu alanın genişliğini parantez içerisindeki rakamı değiştirerek arttırabilir ya da azaltabilirsiniz. Tıpkı “e-posta” alanımız da yaptığımız gibi. Eğer bir metinsel alana limit koymak istemiyorsanız “NTEXT” ifadesini kullanmanız gerekmektedir.
Ben SQL veritabanımı oluştururken “NVARCHAR” ifadesini kullanıyorum. Bunun yerine “VARCHAR” ifadesi de kullanılabilir. Her ikisi de 4000 kelime ya da 2 GB veri tutmaktadır.