Su İçmenin Faydaları

07.06.2022 / Sağlık / Genel

İnsan bedeninde suyun faydalarını oldukça çoktur. Hem fiziki hem de psikolojik olarak su içmek insanı hem rahatlatır hem de zinde tutar.

Su İçmenin Faydaları

Su içmenin gerekliği gibi suyu doğru vakitlerde doğru miktarda içmek önemlidir. Bununla birlikte suyun kalitesi de faydası noktasında önemlidir. İnsan vücudunun ağırlıkça 2/3’ü sudur. Suyun eksikliğinde insan ve diğer canlıların yaşamı tehlikeye girmektedir.

Vücudumuzun ortalama %60’ı sudan oluşmaktadır. Bebeklerde bu daha fazla oranda ama yetişkinlerde ve yaşlılık döneminde git gide azalmaktadır. Günlük kilogram başına yaklaşık otuz mililitre su tüketilmesi gerekmektedir. Çünkü her kişinin aynı miktarda su tüketmesi çok da sağlıklı değildir.

Kilo artışlarında kişilerin tüketmesi gereken su miktarı da artmaktadır. Su içmenin gerekliği gibi suyu doğru vakitlerde doğru miktarda içmek önemlidir. Bununla birlikte suyun kalitesi de faydası noktasında önemlidir. Suyun eksikliğinde insan ve diğer canlıların yaşamı tehlikeye girmektedir. Bu nedenle su sadece insanlar için değil, hayvanlar ve bitkiler için hayattır.

su içmenin faydaları

Suyun Faydaları Nelerdir?

  • Su İçmek Enerjiyi Çoğaltır Ve Yorgunluk Yaşamanızı Engeller: Beynimizin çoğu su olduğu için, su içmek daha çok düşünmemize, daha iyi konsantre olmamıza ve reflekslerimizi daha iyi kontrol etmemize yarar. Ayrıca enerjimizi de büyük ölçüde çoğaltır.
  • Su İçmek Zayıflatır: Suyun yağ yaktığına dair söylentilerin hepsi doğrudur. Özellikle yemek yerken su içmek sindirimi hızlandırdığı için, yediklerinizi daha çabuk yakmanızı sağlar. Tüm bunları sıfır kalori ile yapabiliyor olması ise bir mucizedir!
  • Dünyanın En Ucuz Yaşlanma Geciktiricisi: Su, yaşlanmanın en büyük düşmanı ve cildinizin en sevdiği şeydir. Su içerek kırışıklıklarla çok daha geç karşılaşabilir, gençliğinizi uzun süre koruyabilirsiniz.
  • Su İçmek, Kramp Ve İncinmeleri Engeller: Doğru su tüketimi, eklem ve kasların daha elastik, daha sağlıklı olmasını sağlar. Bu da yersiz kramp, ağrı ve incinmeleri ortadan kaldırır.
  • Baş Ağrılarının Düşmanı: Düzenli ve yeterli su içiyorsanız, başınızı ağrıtan hiçbir şey yok demektir. Baş ağrısının tek nedeni neredeyse tek başına dehidrasyondur.
  • Böbrek Taşlarını Uzak Tutmaya Yardımcı Olur: Böbrek taşları, böbreklerinizin içinde oluşan sert mineral ve tuz birikintileridir. Dehidrasyon böbrek taşı gelişme riskinizi artırır. Daha fazla su içmek, böbreklerden daha fazla sıvının geçmesine ve aksi durumda kristalleşmeye ve birikintiler oluşturabilecek mineral birikimine neden olur.
  • Kabızlığı Giderir: Su sindirim sistemimizin düzgün çalışmasını destekleyen ana bileşenlerden biridir. Düzenli bağırsak hareketlerini sürdürmede ve dışkıdan geçmekte zorlanmayı önlemede yardımcı olur. Karbonatlı suyun kabızlığı önlemede en olumlu etkilere sahip olduğu gösterilmiştir.
  • Osteoporozu Önler: Yapılan bir araştırmaya göre, yeterli miktarda su içen bireyler de osteoporoz ve kalça kırığı riskleri azalmaktadır.
  • Kötü Nefesle Mücadele Eder: Ağız kokusu, dilinizin, dişlerin ve diş etlerinin yivlerine yerleşen bakterilerden kaynaklanır. Bu bakteri birikimi, uçucu kükürt bileşikleri adı verilen kötü kokulu şeylere neden olur. İçme suyu, bu bakterilerin yıkanmasına yardımcı olur ve ağzınızda kötü kokulu bileşiklerin birikmesini önler. Bu yüzden bol su için ve nefesini taze tutun.

suyun bazı özellikleri

Suyun Bazı Özellikleri

  • Yumuşacık: Dünyada sudan daha yumuşak, teslimiyetçi olup da sert ve güçlü her şeyi böylesine aşındırabilecek hiçbir madde bulunmuyor. Hiçbir şey suyun önünde duramaz!
  • Katı, Sıvı, Gaz: Dünyada maddenin üç halinde birden, aynı anda bulunan tek madde sudur. Var olan en güçlü çözücü olan su, aynı zamanda yüzey gerilimi en fazla olan maddedir.
  • Hayat Değil, Gezegen Bile Olmazdı: Su olmazsa hayat olmaz sözünü hepimiz ezberledik ama eğer suyun sahip olduğu özellikler olmasaydı, üzerinde hayat yaşanacak bir gezegen bile olmazdı.
  • Dünyadaki Tatlı Su Miktarı: Dünyadaki suyun yalnızca %3’ü tatlısu ve %30’u yerin altında bulunuyor. Dünyadaki su yoğunluğu düşünülünce bu oranlara inanmak güç görünüyor. Suya daha çok değer vermek için güzel bir bilgi.

Ayrıca Bakınız