15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

16.11.2023 / Tarih / Genel

Ülkemizde her yıl 15 Temmuz’da kutlanan Demokrasi ve Millî Birlik Günü, hain darbe girişimine karşı elde edilen zaferi simgelemektedir.

15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

15 Temmuz 2016’da Türkiye Cumhuriyeti’nin millî birlik ve bütünlüğüne kastetme niyetiyle gerçekleştirilen hain darbe girişiminde, 240'ı aşkın sivil, polis ve askerimiz şehit olmuştu.

Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde Yurtta Sulh Konseyi adıyla örgütlenen bir grup asker, 15 Temmuz 2016 tarihinde 65. Türkiye Hükûmeti ve Türkiye cumhurbaşkanına karşı darbe girişiminde bulundu.

Bu girişimin başında Fettullah Gülen yer alıyordu. FETÖ terör örgütü tarafından 16 Temmuz sabahı organize edilen darbe girişimi, Türk halkı tarafından engellendi.

Türk halkı, tankların önünde durarak darbeye karşı olduklarını gösterirken asker ve polis de her yerde darbecileri tutuklamaya çalışıyordu.

15 temmuz demokrasi ve milli birlik günü

Darbe girişimi sırasında Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü personelinin gerçekleştirdiği operasyonlar da darbenin kısa sürede sona ermesini sağladı.

Bu zaferin ardından anma gününün adı ilk önce “Demokrasi ve Direnme Hakkı Günü” olarak kabul edilmiş, daha sonra “Demokrasi ve Millî Birlik Günü” olarak değiştirilmiştir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 27. Muhtarlar Toplantısı'nda: "15 Temmuz artık 'Demokrasi ve Özgürlükleri Anma Günü' olarak dün Millî Güvenlik Kurulu toplantımızda hükûmete tavsiye edilmiştir ve her 15 Temmuz artık şehitlerimizi, gazilerimizi anma günü olarak tatil edilecektir." ifadesini kullanmıştı.

Ardından Başbakan Binali Yıldırım ise 11 Ekim 2016'da yasa teklifi hazırlanarak milletvekillerinin imzasına sunulduğunu açıkladı. 29 Ekim 2016 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan 6752 sayılı yasa ile 15 Temmuz günü "Demokrasi ve Millî Birlik Günü" adı altında resmî tatil ilan edildi.

İlk Demokrasi ve Millî Birlik Günü, 15 Temmuz 2017 tarihinde kutlandı.