2012 Sultangazi Saldırısı

06.12.2021 / Tarih / Genel

2012 Sultangazi saldırısı, 11 Eylül 2012'de, DHKP-C üyesi tarafından 75. Yıl Polis Merkezine düzenlenen intihar saldırısıdır.

2012 Sultangazi Saldırısı

Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (DHKP-C) mensubu İbrahim Çuhadar, polis merkezine girmeye çalışırken görevli ekiplerce içeri alınmadı. Çıkan arbede de kapının önünde üzerindeki patlayıcıyı ateşleyen Çuhadar, bir polis memurunu şehit etti. Aynı saldırıda 7 kişi de yaralandı.

2012 sultangazi saldırısı

20 Temmuz 2021 tarihinde Sultangazi’nin Gazi Mahallesi girişinde kontrol yapan polis memurlarının dur ihtarına uymayan bir taksiden polislere ateş açıldı. Polisler de karşılık verdi. Taksi şoförünü elindeki bıçakla rehin alan terörist, bölgeden uzaklaşmak istese de taksi 100 metre ileride kaldırıma çarparak durabildi.

Taksi içerisinde bulunan teröristlerden erkek olan olay yerinde gözaltına alınırken kaçan yaralı kadın terörist ise Gaziosmanpaşa’da yakalandı. Yapılan araştırmalar sonucunda bu kişilerin, DHKP-C mensubu Hasan Selim Gönen ile Sultan Işıklı olduğu tespit edildi. Gönen, kaldırıldığı hastanede 21 Temmuz günü öldü.

Bu ölümün ardından 75. Yıl Polis Merkezine bombalı saldırı düzenlendi. Olayı üstlenen DHKP-C tarafından yapılan açıklamayla da örgüt üyesi Hasan Selim Gönen'in, polislerle girdiği çatışma sonucu ölmesi ve bu polislerin 75. Yıl Polis Merkezine bağlı olması, saldırının gerekçesi olarak gösterildi.

Saldırı Anı

10 Eylül 2021 tarihinde saat 11:00 civarında Sultangazi 75. Yıl Polis Merkezine gelen İbrahim Çuhadar, karakolun giriş merdivenlerini çıktıktan sonra içeriye el bombası attı. Fakat el bombası patlamadı. İçeriye doğru yönelen teröristi kapıda görevli memur Bülent Özkan engelledi. Tam o esnada İbrahim Çuhadar, üzerinde bulundurduğu patlayıcıyı ateşledi.

Saldırı sonrasında Bülent Özkan, ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılmak istense de yolda şehit oldu. 4’ü polis 3’ü sivil olmak üzere 7 kişi de bu saldırıda yaralandı. Yaralılar saldırının hemen ardından çevrede bulunan “Bağcılar Devlet Hastanesi”, “Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi” ve “Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi”nde tedavi altına alındı.

2012 sultangazi saldırısı

Saldırgan’ın Kimliği

Yapılan incelemelerin sonucunda İbrahim Çuhadar’ın 1973 yılında Çorum’un Alaca ilçesinde doğduğu ve DHKP-C üyesi olduğu ortaya çıktı. DHKP-C üyesi olduğu gerekçesiyle daha önce 8 ay Sincan F tipi Cezaevi'nde yatan Çuhadar, saldırıdan 5 gün sonra 16 Eylül 2021 tarihinde Gazi Mezarlığı’na defnedildi. İbrahim Çuhadar, vücuduna basınç etkili ve parça tesirli plastik patlayıcı sarmış ve saldırıyı bu şekilde düzenlemişti.

Saldırının ardından DHKP-C üyeleri, kendilerine yakın bir web sitesinde açıklama yayınladı. Gazi karakolunun rastgele seçilmediğini vurguladıkları açıklamada Çuhadar’ın saldırıda kullandığı patlayıcıları vücuduna sararken ki fotoğrafı da yayımlandı.