Tüzel Kişilerin Hak Ehliyeti
Kişi ve mal toplulukları tüzel kişilik kazanmakla birlikte hak ehliyetine de sahip olurlar.
Bahar döneminde her yerin yeşile bürünmesi birçok insana huzur verir. Fakat alerjisi olanlar için polenler rahatsız edici olabilir.
Bahar mevsimi herkes için neşe ve mutluluk kaynağı olmuyor. Baharla birlikte etrafta uçuşmaya başlayan polenlerin, tozların, akar böceklerin, küf mantarlarının ve bunlara ek olarak tüy değiştiren hayvanların dökülen tüylerinin alerjik reaksiyonlara neden olmasından dolayı bahar alerjisi olanlar bahar döneminin bir an önce geçmesini isterler.
Polenlerin ve tozların bahar mevsiminde havaya karışmasıyla ortaya çıkan bahar alerjisi, birçok insanı rahatsız edebiliyor. Bu durumdan korunmak içinse birkaç bitkisel çayı denemekte fayda var.
Papatya Çayı
Antibiyotik etkisi bulunan papatya, alerjik reaksiyonların tedavisinde kullanılabilir. Papatyanın canlandırıcı etkisi özellikle vücut direncinin azaldığı bahar döneminde oldukça etkilidir, alerji belirtilerini azaltır, boğaz ağrılarını giderir.
Çok eski zamanlardan beri bir şifa kaynağı olarak kullanılan papatya çayının en önemli faydalarını şöyle saymak mümkün:
Papatya Çayı Nasıl Demlenir?
Lavanta Çayı
Lavanta, bahar alerjisinin burun akıntısı ve genizdeki kaşıntı belirtilerinde etkili bir bitkidir. Baharda akarların ve uçuşan tozların neden olduğu hapşırmanın yatıştırılmasında lavanta ile hazırlanan çay uygulanabilir.
Lavanta çayı, aç karnına ya da akşam yemeklerinden en az 2 saat sonra içilmelidir. Lavanta çayının faydalı etkilerinden yaralanmak için, tatlandırılmadan içilmesi önerilmektedir. Başlıca faydaları şöyledir:
Lavanta Çayı Nasıl Demlenir?
Isırgan Otu Çayı
Bahar alerjisinin tedavisinde en sık kullanılan bitkisel çaylardan biri de ısırgan otu çayıdır. Ancak öncelikle belirtmek gerekir ki kan şekeri seviyesi düşük olanlar doktor görüşü almadan bu çayı tüketmemeliler.
Isırgan otu bitkisinin kökü, tohumları, gövde ve yapraklarından elde edilen ısırgan otu çayı, şifalı etkileriyle birçok rahatsızlığın tedavisine destek olmaktadır. Isırgan otu çayının başlıca faydaları şu şekildedir:
Isırgan Otu Çayı Nasıl Demlenir?
Isırgan otu çayı pek çok farklı yöntemle hazırlanabilir. Bunlar arasındaki en kolay tarif 1 bardak kaynamış su içerisine, 1 çay kaşığı kurutulmuş ısırgan otu atmak ve bitkiyi 10 dakika süresince demlenmeye bırakmaktır.
Isırgan otunun demlenme işlemi, bitkinin ihtiva ettiği sağlığa faydalı bileşenlerin suya geçmesini sağlarken, ciltte tahrişe neden olan kimyasalları da etkisiz hale getirir. Dolayısıyla ısırgan otunun en az 10 dakika boyunca demlenmesi oldukça önemlidir. İyi demlenmeden içilen ısırgan otu çayı, mide ağrısı ve boğazda kaşıntıya neden olabilmektedir.
Keçiboynuzu Çayı
Keçiboynuzu ile hazırlanan bu kür, bahar alerjisi yaşayan kişileri rahatlatarak burunda ve genizde görülen kaşıntıları giderir. Keçiboynuzu aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirerek, antialerjik ve antibakteriyel yapısıyla alerjik belirtilerin ortadan kalkmasında etkilidir.
Keçiboynuzu fosfor, kalsiyum ve E vitamini açısından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. A, B, B2, B3 ve D vitaminlerini barındıran keçiboynuzu; aynı zamanda çinko, demir, magnezyum gibi minerallere ve yüksek şeker miktarına sahiptir. Vücut için doğal bir güç ve besin kaynağı olan keçiboynuzu, çay olarak yaygın bir şekilde tüketilir.
Keçiboynuzu çayının başlıca faydaları şu şekildedir:
Keçiboynuzu Çayı Nasıl Demlenir?
Keçiboynuzu çayı iki farklı şekilde hazırlanır.
Demleme şeklinde yapılan ilk tarifte, 4 – 5 adet yıkanmış keçiboynuzu 1 litre kaynamış suya atılarak 45 dakika bekletilir. Eğer keçiboynuzları suya parçalanarak atılırsa, 20 dakika beklenmesi yeterlidir.
Keçiboynuzu çayının diğer bir hazırlama yöntemi ise haşlama yöntemidir. Kaynamakta olan yarım litre suya 5 adet keçiboynuzu atılarak, kısık ateşte 10 dakika kaynatılır. Sonrasında süzülerek sıcak ya da soğuk olarak içilir.