Dış Mekân Bitkilerinin Gruplandırılması

09.03.2021 / Çevre / Genel

Dış mekân bitkilerinde boyutları, dokusu, çiçeklenme durumu ve çiçeklerin renklenmesi dikkate alınarak gruplandırma yapılabilir.

Dış Mekân Bitkilerinin Gruplandırılması

Ölçü yönünden gruplandırma da; bitkiler, yaşamları boyunca alabilecekleri en son taç büyüklüğüne göre değerlendirilmelidir. Böyle bir sınıflandırma sonucunda bitkileri üç şekilde ayırt edebiliriz.

  • Otsu bitkiler
  • Çalılar
  • Ağaçlar

dış mekan bitkileri

Bunun yanında bitkilerin formlarına bakarak da bir sınıflandırma yapılabilir. Bitkileri salkım formlu, sütün formlu, piramit formlu, yuvarlak formlu gibi gruplandırmak da mümkündür. Ancak bitkileri genel olarak kolay anlayabilmemiz için iki grupta incelemeliyiz.

  1. Tek ve iki yıllık bitkiler
  2. Çok yıllık bitkiler
    1. Odunsu bitkiler (Ağaç - Ağaççık – Çalı)
      1. İbreli bitkiler
      2. Yapraklı bitkiler
        1. Yaprağını dökenler
        2. Yaprağını dökmeyenler
    2. Otsu bitkiler

dış mekan bitkileri

Tek yıllık bitkiler: Vejetatif ve generatif gelişimlerini bir yıl içinde tamamlar. Tohum oluşturduktan sonra yaşamı sona erer. Sonraki yıl tekrar tohumla üreyebilir. Örneğin, petunya.

İki yıllık bitkiler: Bitki yaprak ve sürgün gelişimini ilk yıl tamamlar. İkinci yıl ise tohum ve meyve gelişimi gösterir. İkinci yılın sonunda yaşamlarını yitirir ve daha sonra yine tohumla üretilebilir. Örneğin, hüsnüyusuf

Çok yıllık bitkiler: Uzun ömürlüdür. Gelişimleri sırasında üst kısımları kurusa bile, bir sonraki yıl kök ya da toprak altı organları yardımıyla yeni sürgün oluşturabilir. Ağaçlar, çalılar ve bazı otsu bitkiler bu grupta yer alır. Mekân oluşturmada ana etkiyi çok yıllık bitkiler sağlar.

Gerek ağaçlarda olsun gerekse çalılarda eğer bitki kışın yaprağını döküyorsa yaprağını döken bitkiler olarak tanımlanır. Bir bitki hem yaz hem de kış yaprağını dökmüyorsa böyle bitkilere de her dem yeşil bitkiler ya da yaprağını dökmeyen bitkiler denir. Açık tohumlu bitkiler genel olarak iğne yapraklıdır ve kışın yaprağını dökmez. Bunun yanında geniş yapraklı çok yıllık bitkilerin çoğu kışın yaprağını dökmektedir. Ağaç, ağaççık ve çalılar yapraklarını dökme durumuna göre gruplandırılır.

dış mekan bitkileri

Kışın yaprağını dökenler: Akçaağaç, çınar

Her dem yeşil kalanlar: Dar yapraklılar; Çam, sedir

Geniş yapraklılar: Palmiye, hurma, manolya

Yarı her dem yeşil kalanlar: İklim şartlarına göre bitki yaprağını döker veya dökmez