Dişler Neden Çürür?

26.06.2022 / Sağlık / Genel

Diş çürükleri bakteriler sebebiyle oluşan hastalıklardır.

Dişler Neden Çürür?

Diş çürüğü esasen iç yada dış etkenler vasıtasıyla diş yapısının tahrip edilmesi halidir. Bu hem diş minesini ( dişin dış kaplaması ) hem de dişin dentin tabakasını ciddi anlamda etkileyebilir . Diş çürüğü, ekmekler, tahıllar, süt, soda, meyveler, kekler veya şeker gibi karbonhidratlar (şekerler ve nişastalar) içeren yiyecekler dişlerde bırakıldığında ortaya çıkar.

Genellikle 10 yaşın altındaki çocuklarda, gençlerde ve olgun yetişkinlerde(60 yaş ve üstü) kısa sürede diş çürüğü oluşması yaygın bir durumdur. Çürük, daima dişin yüzeyinden başlar ve ilerleyerek dentin tabakasına erişir. Dentin, mineden daha fazla organik madde içerir. Bu nedenle çürük bu tabakada daha çabuk yayılarak dentini bir burgu gibi deler; fakat, çürüğün ilerleme hızı, kişiden kişiye ve dişten dişe çok değişir.

Diş çürüklerinin ve diş eti hastalıklarının önlenmesi için düzenli ağız bakımı ve hassasiyet gerekir. Bakteri plakları düzenli diş fırçalama ile sürekli temizlenmediği takdirde dişlerde asidik ortam oluşturarak diş minesinin aşınmasına ve dentin tabakasının zarar görmesine neden olur.

10 yaş altı grup, gün yatmadan hemen önce süt veya diğer içecekleri tüketesi, sakız veya şekerli atıştırmalıklar yemesi ve kendi dişlerini etkili bir şekilde fırçalayamaması veya diş ipi kullanamaması nedeniyle risk altındadır.

İki diş arasında kalan gizli çürükten kaçınmak, dişlerin diğer yüzeylerindeki çürükleri önlemekten daha fazla çaba gerektirir. Dişlerin ara yüzeylerini veya hekimlerin kullandığı tabirle interproksimal bölgeleri temizlemek için her gün diş ipi veya başka bir arayüz temizleyicisi kullanmalısınız.

Dişler Neden Çürür?

1. Çok Sık Kahve Tüketimi:

Gün içerisinde çok defa kahve ve çay içme ile beraber atıştırma alışkanlığı, ağız içerisinde asit salgılayan bakterileri harekete geçirerek, bu bakterilerin diş yüzeyinde yaşamasına ve dişleri çürütmesine sebep olur. Çay ve kahve içmek isteniyor ise, mümkün olabildiğince şekersiz tüketilmeli veya bu içecekleri tercih etmektense, onun yerine süt ve süt ürünleri tercih edilmelidir. Bu içeceklerin yanında aperatif olarak alınacak yiyeceklerden de, uzak durulmalıdır.

2. Sigara Kullanımı:

Sigara içmek ağız kuruluğu, ağız kokusu, diş sararması ve ağız kanserine gibi birçok hastalığın meydana gelmesine zemin hazırlayabilir

3. Diş İpi Kullanmama:

Dişlerin sadece fırçalanması, ağız ve diş sağlığı açısından yeterli olmaz. Diş fırçasının ulaşamadığı diş araları, diş ipi yardımı ile temizlenebilir.

4. Diş Fırçalamama:

Ağız sağlığının en önemli bakımı elbette ki dişlerin günde 2 defa fırçalanmasıdır. Dişler her yaşta, günde en az 2 defa dairesel hareketler ile fırçalanmalıdır. Diş fırçası 3 ayda bir yenilenmeli, dişlerin fırçalanması esnasında da diş fırçası su ile ıslatılmamalıdır

5. Yemek Dışında Tüketilen Tatlı:

Tatlıların yemek öğünleri içerisinde tüketilmesi diş sağlığı açısından büyük önem taşır.

6. Su İhtiyacını Karşılamama:

Yemek yedikten sonra diş için yapılacak en yararlı hareket, yemeğin ardından su veya süt içmektir. Yemek sonrası içilen bir bardak su, yemek parçalarını ağızdan alarak uzaklaştırır ve ağızda bulunan asidik ortamı nötr seviyeye indirir. Aynı zamanda süt içilmesi ile beraber, dişte kalsiyum oluşumuda artırır.

7. Çiğnenemeyen Tatlılar:

Sakız, yapışkanlı tatlılar ve kuruyemişten olabildiğince uzak durulmak gerekir. bunların tüketilmesi halinde ise, dişlerden arındırma işlemi titizlik ve özenle yapılmalıdır.

8. Meyve Ve Sebzelerden Uzak Durma:

Meyve ve sebzelerin içeriğinde bulunan vitaminler, dişetleri açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Aynı zamanda elma gibi sert meyve ve sebzelerin ısırılarak yenmesi de, ön dişlerde mekanik temizliğin gerçekleşmesini sağlar.

9. Şekerli Sakız Çiğneme:

Sakız çiğnemek gibi bir alışkanlığınız varsa şekersiz sakızları çiğnemeye özen gösterseniz iyi olur. Şekersiz sakız, tükürük akışını daha fazla hızlandırarak, ağız içerisinin temizlenmesine ve ağız içinde bulunan asidin dengelenmesine destek olur

Diğer Sebepler:

Dişlerin çürümesi hem süt dişlerinde hem de kalıcı olan dişlerde görülebilir. Dişlerin diğer çürüme sebepleri ise;

Büyüme ve gelişme dönemlerinde kalsiyum, fosfor ve flüor açısından yetersiz besinlerin alınması ve şeker içeriği fazla olan besinlerin çok aşırı tüketilmesi,

  • Yumuşak besinler ile beslenilmesi
  • Çok sık hamile kalmak
  • Bebeklik çağı içerisinde yüksek ateşli hastalık geçirmek
  • Yanlış ve hatalı ilaç kullanılması da, sonucunda diş çürümesine sebebiyet veren etkenler arasında yerini alır. Bununla beraber, ağız açık kalacak durumda uyumak da, dişler içi zararlı olabilir.

Diş Çürüklerinin Belirtileri Nelerdir?

Diş çürükleri, konumuna göre değişmekle birlikte genellikle başlangıç evresinde çok fazla belirtiye ve rahatsızlığa yol açmaz. Minenin aşınması ve dentinin hasar görmeye başlaması ile birlikte bazı besinlerin tüketilmesi esnasında çürüğün bulunduğu yerde ağrı ve hassasiyet hissedilebilir. Ağız bakımının yetersiz olması ile birlikte dişteki kavite büyümeye devam eder ve besinlerin çiğnenmesi, dişlerin sıkılması gibi durumlarda ağrıya neden olur. Erken evrede tespit edilen diş çürüklerinde, çürük tabakası temizlenerek dolgu malzemesi ile doldurulabilir. Bu tedavi çürüğün ilerlemesini durdurduğu gibi dişte oluşan boşluğun da kapatılmasını sağlar. Fakat ilerlemiş diş çürükleri diş kaybına kadar gidebilen sorunlara neden olabilmektedir. Yaygın görülen diş çürüğü belirtileri arasında şunlar yer alır:

  • Nedensiz şekilde ortaya çıkan diş ağrısı
  • Dişlerde hassasiyet
  • Şekerli besinlerin, soğuk veya sıcak içeceklerin tüketimi sırasında ağrı veya hassasiyet oluşumu
  • Dişlerde gözle görülebilir renk değişimi, lekelenme ve çukur oluşumu
  • Çiğneme, ısırma gibi baskı oluşturan hareketler sırasında ağrı hissetme
  • Ağızda kötü koku