Tüzel Kişilerin Hak Ehliyeti
Kişi ve mal toplulukları tüzel kişilik kazanmakla birlikte hak ehliyetine de sahip olurlar.
Alan adı yani domain, kurumsal web kimliğiniz olan web sitenizin internet ortamında kullanıcılar tarafından bilinen adıdır.
Eğer bir domain adresi almadıysanız ve size ait sabit bir ip adresiniz yoksa kimse sizi internette bulamaz. Bir firma ya da kişisel bloğunuz olsun, ip adresi ile yayınlamak istemezsiniz. Mutlaka bir domain adresi alıp firmanızı bir isim ile pazarlamak istersiniz.
Peki ya bir alan adı almak istediğiniz zaman hangi detaylara dikkat etmelisiniz? Gelin şimdi alan adı alırken dikkat edilmesi gereken bilgileri inceleyelim.
Firma adınız ya da kişisel bloğunuz için bir alan adı almak istediğiniz zaman her ülkeden ziyaretçinizin olacağını düşünmelisiniz. Bu bağlamda herkese hitap edecek ve Google kurallarına uygun alan adı seçmelisiniz.
Bu konuda aşağıdaki maddelere dikkat etmenizi öneririm:
Alan adınıza karar verdikten sonra uzantınızı seçmelisiniz. Dün ülkelere hizmet vereceğiniz için uzantınızın da “.com” ya da “.com.tr” şeklinde olmasına dikkat etmenizde fayda var. Eğer “.com.tr” şeklinde uzantı alacaksanız şirketinize ait bazı belgeler talep edilebilir.
Diğer alan adlarına gelince, onları almanızda fayda var. “alanadi.com” alan adını aldığınız zaman ve her ülkeden müşterinizin olduğunu düşünürsek rakipleriniz “alanadi.net” gibi sizin isminizin kopyasını alabilir. Bu şekilde de müşterilerinizi çalabilirler. Bu gibi sorunlarla karşılaşmamak için tüm uzantıları alıp ana uzantınıza yönlendirme yapmanızı tavsiye ederim.
Alacağınız alan adınızın ya da firma isminizin özgün olmasına dikkat etmelisiniz. Piyasa çok bilinen bir markanın adına çok benzer bir isimle piyasaya çıktığınız zaman sizin firmanız “dolandırıcı” olarak gözükebilir.
Tüm bunları tamamladıktan sonra alan adı alma işlemi için güvenilir kaynaklara yöneliniz. Eğer güvenmediğiniz bir yerden alan adı alırsanız, ileride yaşanacak olumsuzluklar sizin şirket kalitenizi etkileyebilir.