
Antarktika'ya Gitmek Yasak mı?
Antarktika'ya seyahat kuralları, turistik geziler, araştırma izinleri ve çevresel koruma hakkında merak edilen tüm detaylar burada!
Hızlı tren çalışmaları için restorasyon çalışmalarının başlatıldığı Haydarpaşa Tren Garı’nın altından binlerce yıllık tarih çıktı.
Çeşitli kitaplarda ve belgesellerde de geçer, İstanbul’un yedi kat medeniyet olduğu. Her kültürü çeken cazibesiyle, binlerce yıllık tarihinde onlarca devleti ve milleti misafir eden İstanbul, her adımında bir tarih saklar. İşte bu nedenledir ki, ne zaman bir kazı çalışması olsa, geçmişin izleriyle karşılaşırız hemen.
Bu karşılaşmalardan en sonuncusu da, Haydarpaşa’da çalışması süren hızlı tren projesi sırasında gerçekleşti. Yapılan kazı çalışmaları esnasında bulunan bir iskelet, olayların seyrini değiştirdi ve görev bölgesinin yetkisi Ulaştırma Bakanlığı’ndan, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredildi. İvedilikle olay yerine gelen uzman kadroyla hummalı bir çalışma başlatan Bakanlık, eski adıyla Khalkedon olan Kadıköy’ün, 2000 yıllık bir limanına ulaştı.
Neredeyse 100 metreyi bulan, kesme taşlardan oluşan, pürüzsüz bir yol bulan uzmanlar, bu yolun limanın ana arteri olabileceği açıklamasında bulundu.
Kazı esnasında pek çok su kanalı ile de karşılaşan yetkilileri en çok şaşırtan şeylerden biri ise, hala akar durumda olan ve Bizans Dönemi’ne ait olduğu düşünülen çeşme oldu. Kesin tespitlerin ardından “Bizans Dönemi’nden kalan akar durumdaki tek çeşme” unvanını alacak çeşmenin suyunun oldukça temiz ve içilebilir olduğu ve bunun müthiş bir mimari plan dahilinde yapılabileceği vurgulandı.
Ayrıca liman boyunca rastlanan pek çok mezar kalıntısı olduğu tespit edildi. Çalışmaların başlamasına sebep olan iskeletin ise üzerine bir koku kolyesi bulundu ve kendisinin 1000 yıllık olduğu düşünülüyor.
Yaklaşık 23 uzman ve 400 işçinin çalıştığı bu arkeoloji kazı çalışmasının sonunda bakalım daha nelerle karşılaşacağız.