Ikarus Efsanesi

04.01.2021 / Deneme / Tarih

Hırsla arzulayan kaybetmeye mahkum, şükrederek arzulayan da kazanmaya yazgılıdır.

Ikarus Efsanesi

Önüne geçilemeyen hırslarımız ve her zaman iyi bitmeyen hüsranlı sonlar... Daha fazlası olmazsa mutluluğu yakalayamayacakmışız gibi bir güdüyle hareket etme… Her efsanenin verdiği bir mesaj vardır. Yunan Mitolojisi’ndeki Ikarus’un hikayesi gibi. Balmumu kanatları ile özgürlüğe uçarken daha güzele ulaşma çabası ve kötü biten hikayesi…

Ikarus’un babası Daedolos çok zeki, yetenekli bir mimardır. Çevresindeki insanların yeteneğini kıskanması ve kralı kışkırtmaları sonucu kovulur ve Girit’e gönderilir. Girit Kralı Minos, Daedolos’un adaya geldiğini duyar ve huzuruna çağırır.

girit kralı minosun yarı boğa yarı insan oğlu minator için daedolosa yaptırdığı labirentin hikayesi

Kral’ın yarı boğa yarı insan şeklinde olan ve insanları yiyerek dehşet saçan bir çocuğu vardır. Adı Minator’dur.  Kral, Daedolos’tan oğlunu tutsak edebileceği bir yer yapmasını ister. Minator çok güçlü bir yaratıktır. Savaşarak zapt edilmesi çok zordur. Deadolos üstün yeteneği ile labirent olarak tasarlanmış bir kale yapar. Ancak Minator’u yakalamak kolay değildir. Labirente yedi kadın ve yedi erkek atılır. Bir süre yaratığa insan kurban edilir. Bu durum halkı rahatsız eder ve savaşmak için gönüllü olanlar Minator’un karşısına çıkmaya başlarlar ama onu öldürmeyi bir türlü başaramazlar.

Daha sonra labirente gelen Atinalı savaşçı Theseus, Daedolos’tan tüm bilgileri öğrenip Minator’u bulup öldürür. Sonrasında kahraman olarak görülür ve kralın kızı, Theseus’a aşık olur. Fakat kral oğlunu öldürdüğü için kızını Theseus’a vermez. Bunun üzerine Theseus, kralın kızını alarak Girit’ten kaçar.

Yaşanan bu hadiseye fazlasıyla sinirlenen kral, Deadolos’un labirentle ilgili bilgileri Theseus’a verdiğini düşünür ve oğlu Ikarus’la labirente kapatır. Deadolos kendisinin hazırladığı bu labirent yapıdan çıkmayı başaramaz. Sonrasında ise uçarak kaçmaya karar verirler. Kuşların kanatlarından düşen tüyleri biriktirir, balmumu ile yapıştırır ve kanatları kollarına bağlarlar. 

Deadolos uçmadan önce oğlu Ikarus’u uyarır. Kanatlar balmumu ile oluştuğundan çok yüksek ya da çok alçaktan uçmaması gerektiğini söyler. Alçaktan uçması sonucunda balmumu kanatlar deniz suyunun nemi ile ağırlaşabilir, yüksekten uçması sonucunda ise güneş ışığı kanatları eritebilir. Bu uyarılardan sonra Ikarus babası ile uçmaya başlar.

daedolos ve oğlu ikarusun balmumu kanat ile labirentten kaçarken ikarusun düşüşü

Fakat Ikarus, babasının tüm uyarılarına rağmen önce hevesle denizi koklamak için alçalır, sonra da güneşi hissetmek için yükselir. Sıcaklığa dayanamayan balmumu kanatlar erir ve Ikarus denize düşer. Bu denizin adı da Ege olur.

Ikarus efsanesi, hırslı insanlar için bir sembol olmuştur. Hedeflerimiz bizi tutarlı davranmaktan uzaklaştırıp fazla risk almaya itebilir. Bu sebeple de ulaşabildiğimiz kadar başarı ile yetinip, elimizdekileri yanlış bir yol çizip büyük riskler alarak tamamen kaybetmemek mantıklı olacaktır.

ikarusun düşüşü bugün insanlık için bir hırs sembolü olmuştur