Seyahat Rehberi: Singapur
Asya’nın incisi Singapur, zengin kültürü, eşsiz mutfağı ve doğayla iç içe şehir yapısıyla en çok ziyaret edilen ülkelerinden biridir.
Hayatımızda büyük değişimler başlatacak olan metaversele ilgili en çok rağbet gören konu, sanal evrende şimdiden yerimizi almak üzerine.
The Sandbox ve Decentraland gibi kısa sürede popüler olan meta evrenlerden daha orta düzey ve minimal çaplı yatırımcılara hitap eden OVR, Next Earth ve Super World gibi evrenlere kadar birçok yazılım, dünya üzerindeki alan hesap edilerek eşit kare, dikdörtgen ve altıgenlere böldüğü parselleri satışa çıkarıyor.
Tüm metaverse evrenlerinden arsa/parsel satın almanız mümkün fakat özellikle Sandbox ve Decentraland’da alanlar oldukça pahalı. Decentraland evreninde en düşük bedelli item 5.700 doların üstünde. Sandbox’da daha uyguna ürünler mevcut fakat bunlar alanları kapsamıyor.
Bir dünya haritası üzerinden belirli alanları satan platformlardan Super World, henüz arsa kurulumu yapıp içinde gezme imkanı bulunmadığı ve her bir parselin fiyatı 0,1 ETH (276 dolar) olduğu için çok fazla rağbet görmüyor. Yine de azımsanmayacak derecede yatırım aldığı da bir gerçek.
Yine henüz evreni hazırlanmamış olan sistemlerden Next Earth ve OVR’nin ise uygun fiyat belirlediği arsaları, özellikle Türkiye’deki kullanıcılardan yoğun rağbet görüyor. Bu noktada OVR’den daha öne çıkan Next Earth’te, ülkemizin öne çıkan konumlarında birçok yer alınmış durumda ve şimdiden ikinci ve üçüncü el satışları döndürülüyor. Trabzon Hüseyin Avni Aker stadyumuna Fenerbahçe bayrağının çizilmesi ile gündeme gelen Next Earth’te, örnek vermek gerekirse stadyumun çimlerini kapsayan 54 parsellik alan 9,9 dolara satılıyor. Pek tabi bu mevcut durumda konumun popülaritesine göre değişiklik gösteriyor.
Tüm dünya haritasının eşit altıgen parçalara bölündüğü OVR’de, boş bir arsanın minimum fiyatı 13 dolar civarında. Bu rakam daha iki hafta öncesinde 10 dolar civarındaydı ve gittikçe daralan alanlarda özellikle isim yapmış bölgelerin bulunduğu parsellerde fiyatlar 70 dolar civarına kadar çıkabiliyor.
Boş olan parsellerden istediğiniz kadarını tek seferde ekleyip minimum ücretini ödeyerek işlemi başlatıyorsunuz fakat ancak 24 saat sonra başka bir teklif gelmediği takdirde seçtiğiniz alanlar sizin oluyor ve alanın tapusu NFT olarak panelinize tanımlanıyor. Dilerseniz yatırım dilerseniz de hatıra olarak kullanmak size kalmış.
Aslında bütün sistemlerde satın alma rutinleri çok benzer ve kolay fakat örnek oluşturabilmek adına OVR üzerinden aşamalar şu şekilde ilerliyor:
ovr.ai web sitesi üzerinden “Marketplace” menüsünden “Discover” düğmesine tıkladığınızda karşınıza bir dünya haritası çıkıyor. Bu dünya haritasını yakınlaştırarak spesifik alanınızı seçebiliyorsunuz. Aynı zamanda harita üzerinde şimdiye dek alınmış parsel sayısı görünüyor.
Spesifik alanınıza geldiğinizde buradaki bazı parsellerin üzerinde “sold: satılmış” yazısı göreceksiniz. Buralar sizden önce birilerinin keşfettiği alanlar. “For sale” yazılanlar ise satın alındıktan sonra tekrar satışa çıkarılanlar. Kritik bir nokta olarak gördüklerinizi satın alarak oraya sahip olabilirsiniz. Boş bir parsele geldiğinizde ise, burası için henüz teklif gelmediğine dair uyarı göreceksiniz. Hemen “make buy offer”a basıp teklife açarak, standart bir ücret üzerinden bu parsele sahip olabilirsiniz. Minimum teklif yaklaşık 10 dolar yani şu tarihlerde 135 TL civarında.
Bir arsaya/parsele sahip olabilmek için OVR coininiz olması gerekiyor. Web sitesi üzerinden EFT yoluyla OVR alabilir ya da mevcuttaki bir kripto borsanız üzerinden diğer para birimleriniz üzerinden OVR takası yapabilirsiniz.
Zaten hali hazırda ham ücretini katlayan yüksek kaliteli ve rağbet gören metaverse arsaları mevcut. Bu tarz bir arsa alabildiyseniz, çok fazla bir şey yapmanıza gerek yok. Arkanıza yaslanıp olacakları seyredin.
Ama diyelim ki şu an vasat ve vasat altı kategorisine giren sistemlerden arsa aldınız ve henüz metaverse evreni kurulmadığı için de gelecekte olacakları merak ediyorsunuz. İlk olarak şunu söylemeliyim ki, bu riskli bir adım ve beklentilerinize ulaşamayabilirsiniz; en azından kısa vadede.
Nasıl ki, günümüzde sıkça kullandığımız sosyal platformlar arasında da bir kullanıcının ortalama 6 saatini ayırdığı popüleri ve ortalama 1 saatle yetinenleri varsa ve bu popülarite, o ortamın kullanıcılarına yaptığı yatırımlarla daha tatmin edici şeyler sunabiliyorsa; işte metaverse evrenleri de tam olarak böyle olacak diyebiliriz.
Yine benzer bir örnek üzerinden gidecek olursak, her coğrafyanın ve kültürün ilgisini çeken nüanslar ve buna bağlı olarak kullanım sıklığı artan mecralar olduğu gibi, metaverse evrenleri için de böyle bir kültürel kullanım ayrımı olacağını söylememiz mümkün.
Peki bunlar ne demek? Bugün yatırım ya da eğlence amaçlı aldığınız bir arsanın sizi tatmin etmesi için, sizin kültürel değerlerinizi yansıtması ve o kültüre sahip toplulukların yoğunlukta olduğu kişileri kapsaması gerekmekte. Aynı dili konuşmadığınız insanların bulunduğu bir yerde kendi dilinizce kampanya oluşturmak ya da o coğrafyada kullanılmayan (işlevsiz) bir appin marka elçiliğini yapmak size fayda sağlamayacaktır.
Diyelim ki, kendimizden örnek verecek olursak, Türk topluluğunun yaygın olduğu ve ürünlerinizi tercih eden bir tüketici kitlesinin bulunduğu bir metaverse evreninde arsa sahibisiniz. Burada neler yapabilirsiniz. Karşımıza iki durum çıkıyor. Metaverse evreni kurulmadan önce ve kurulduktan sonra. Metaverse evreni kurulmadığı ve yalnızca parsel olarak bulunduğu haliyle:
1) Yatırımınızı anlık olarak satışa koyabilir ve satın aldığınız fiyatın biraz üstüne satış gerçekleştirerek kâr elde edebilirsiniz.
2) Yatırımınızın ileride değerlenmesini umut ederek sabırla bekleyebilir ve kripto para piyasasında olduğu gibi akla hayale gelmeyecek bir değer kazanabilirsiniz.
Metaverse evreni kurulduktan sonra ise:
1) Arsanıza kişisel profilinizi ekleyerek sosyal medya ve web adreslerinize yönlendirme yapabilir ve tanıtım gerçekleştirebilirsiniz.
2) Arsanıza kurumsal profilinizi ekleyerek sosyal medya ve web adreslerinize yönlendirme yapabilir ve tanıtım gerçekleştirebilirsiniz.
3) Arsanıza kuracağınız ilgi çekici bir yapı ve içerikle, çeşitli kullanıcılarla sosyalleşme ortamı yaratabilirsiniz.
4) Arsanızda bir oyun alanı oluşturabilirsiniz.
5) Yoğun bir trafik alan arsanız üzerinde oluşturacağınız reklam alanlarını kiralayabilirsiniz.
6) Konser, sergi gibi etkinlikler ve çeşitli konularda yarışmalar yapabilirsiniz.
7) Oluşturduğunuz yapılar içerisinde resmi toplantılar düzenleyebilirsiniz.
8) Oluşturduğunuz ortam ya da yapılar içerisinde aile ve arkadaş buluşmaları düzenleyebilirsiniz.
Belki de daha aklımıza gelmeyen onlarca şey. Fırsatları görmek ve değerlendirmek ya da yeni fırsatlar oluşturmak sizlerin ellerinde.
Özellikle gençlerimizin daha aşina olabileceği bu gelecekte onlarla birlikte olmak istiyorsak, şimdiden onlar için alanlar açmamızın faydası var diye düşünüyorum.