Yunus Nadi Edebiyat Ödülleri

11.05.2020 / Kültür / Sanat / Genel

Yunus Nadi Ödülleri, gazeteci Yunus Nadi Abalıoğlu'nun adını yaşatmak için 1946'dan itibaren verilmeye başlanan kültür-sanat ödüllerdir.

Yunus Nadi Edebiyat Ödülleri

Yunus Nadi Abalıoğlu 1879 yılında Fethiye’de dünyaya gelir. Galatasaray Lisesi’ni bitirdikten sonra,  II.Abdülhamit Dönemi’nde hukuk fakültesinde okurken gazetecilik mesleğine Malumat Gazetesi’nde adım atar. Daha sonra İkdam, Tasvir-i Efkar gazetelerinde çalışır, Rumeli Gazetesi’nde başyazarlık yapar. 1911 yılında milletvekili seçilerek (Aydın) meclise girer, 1918 yılında Yenigün Gazetesi’ni kurar fakat Yunus Nadi’nin İngiliz karşıtlığı sebebi ile 1920 senesinde Yenigün Gazetesi kapatılır.

O yıl Ankara’ya döner ve burada 7 Mayıs 1924 yılında Cumhuriyet Gazetesi’ni kurar, 1945 yılına kadar Cumhuriyet Gazetesi’nde başyazarlığı devam eder. 1945 senesinde Cenevre’de vefat eder ve her sene Yunus Nadi’nin anısını yaşatmak için 1946 yılından itibaren Cumhuriyet Gazetesi tarafından edebiyat alanında ödüller verilmeye başlanır.

Ülkemizde sanat adına verilen ilk ödül Yunus Nadi Edebiyat Ödülleridir. 1999 senesinde 2 başlıkta verilen ödül, 2006 senesinde şiir, karikatür, kısa film, fotoğraf, sosyal bilimler dallarında verilmeye başlanır.

Her sene Cumhuriyet Gazetesi tarafından ilan edilen yarışmanın katılım koşulları; öykü, roman ve şiir dalında yayınlanmış ya da yayına hazırlanmış bir kitap veya kitap dosyası ile Sosyal Bilimler Araştırması yayımlanmış bilimsel araştırmalarla, karikatür dalında her türlü teknik serbesttir. En çok beş karikatürle, fotoğraf dalında siyah beyaz fotoğraflarla ve başka bir yarışmada ödül almama şartı ile katılım sağlanabilir. Genel şartları amatör-profesyonel herkese açıktır ve Cumhuriyet Gazetesi mensupları hiçbir dalda ödül yarışmasına katılamazlar.

Yarışmanın düzenlendiği ilk senelerde ödül alan eserler şunlardır;

  • Karikatür dalında Orhan DOĞU (Bay Sanatsever)
  • Roman dalında Fakir BAYKURT (Yılanların Öcü)
  • Sosyal Bilimler Alanında Turan TAN (Sosyal Refah Devleti)
  • Öykü dalında Öner ÜNALAN (Karıncayı İncitmeyen Adam)
  • Senaryo Dalında Ali Ulvi HÜNKAR (Karşılıksız Aşkların Mitolojisi)