Güneş Işığının Zararları

27.06.2022 / Sağlık / Genel

Yazın gelişiyle kışın kar beyaz olan insanlar yazın kapkara dolaşmaya başladı bile. Güneş ışığının zararlarını sizler için derledim.

Güneş Işığının Zararları

Bronzlaşmak belki bir kozmetik değişiklik gibi algılanmakta ancak kararmak o kadar da masum değil.

Yaşadığımız dünyayı ısıtan, hayatın ve canlılığın var olmasını sağlayan kıymetlimiz, yıldızımız olan Güneş… Genelde her alanda ağırlıklı olarak onun faydalarından bahsetmekteyiz. Ancak Güneş’in zararları da oldukça fazla. Ve bu zararlara uzun süre maruz kaldığımızda ciddi sağlık problemleri de yaşayabiliyoruz. Peki, Güneşin cildimize zararları neler? Bunları merak edenler için Güneş ışınlarının cilde olumsuz etkilerinden ve bu etkilerden korunmak için yapılması gerekenlerden bahsedeceğiz.

Güneş Işığının Zararları:

1-) Güneş Işınları Cildimizi Yaşlandırıyor:

Güneşin cildimize zararları içerisinde ilk sırada yaşlandırıcı etkisi bulunmakta. Hepimiz tatillerde güneşlenmeyi ve bu sayede bronz bir tene kavuşmayı severiz. Ancak uzun süre uv ışınlara ( güneşten gelen zararlı ışınlar, ultraviyole ışınlar ) maruz kalmak, cildimizi yaşlandırıyor. Özellikle çevresel kirlilikten dolayı incelen ozon tabakası nedeniyle güneşin zararlı ışınları artık cildimize daha yoğun geliyor. İşte bu yüzden cildimizi uzun süre bu zararlı ışınları maruz bırakmamalı ve tatillerde mutlaka yüksek faktörlü güneş kremleri kullanmalıyız.

2-) Güneş Işınları Cilt Kanserine Yakalanma İhtimalini Artırıyor:

Güneş ışınlarının zararlı etkilerinden biri de ciltte meydana getirdiği hasarlar. Fazla uv ışınına maruz kalmak hem cildimiz hem de vücudumuz için büyük tehlike. Çünkü zararlı ışınlar cilt kanserine neden olabileceği gibi bu hastalığa yakalanma riskini de önemli ölçüde artırabiliyor. O yüzden hem tatilde hem de gündelik hayatta yaz aylarında mutlaka yoğun güneş ışığına maruz kalmamalı ve dışarıya çıkmadan önce cildimize koruyucu özelliği yüksek güneş kremlerinden sürmeliyiz.

3-) Güneş Işınları Ciltte Kırışıklık Oluşturuyor:

Güneş ışınlarının yaşlandırıcı etkilerinden bahsettik. Bu etkiler arasında bir de kırışıklıklara sebep olması var ki bu durum çoğu kadının korkulu rüyası. Güneş ışığında gözlerimizi sürekli kısmak durumunda kalıyoruz. Bu da haliyle uzun süre bu refleksi gösterdiğimiz için göz çevresindeki ve yüzümüzdeki kırışıkların artmasına neden oluyor. Eğer uzun yıllar genç bir görünüme sahip olmak istiyorsak o zaman kendimizi güneşin zararlı etkileri ve bu etkilerin getirdiği faktörlerden korumalıyız.

4-)Güneş Işınları Cildin Nem Dengesini Bozuyor:

Bilindiği üzere ciltteki nem dengesinin bozulması, pek çok cilt sorununu da beraberinde getiriyor. Nem dengesinin bozulmasındaki en etkili faktör de güneş ışınları. Eğer sivilce, akne, cilt kuruluğu ya da ciltte soyulma gibi durumlarla karşı karşıya kalmak istemiyorsak o zaman kendimizi güneşten korumak durumundayız.

5-) Güneş Işınları Cilt Kuruluğuna Neden Oluyor:

Güneşin cildimize zararları içerisinde bir de cilt kuruluğu yer almakta. Zararlı güneş ışınları cildimizin nem dengesini bozduğu için cilt kuruluğu kendisini göstermeye başlıyor ve bu da cildin mat, sağlıksız bir görünüme bürünmesine neden oluyor. Estetik açıdan hiç de hoş durmayan bu görüntüye sahip olmak istemiyorsak o zaman gerekli önlemleri almamız gerektiğini de biliyoruzdur.

Güneşin Zararlı Işınları Nelerdir:

1-) UV-A: 320-400 nm dalga boyuna sahip bu ışınlar, UV ışınlar arasında en zararsız olanıdır. UV-A, uzun vadede kırışıklık gibi cilt problemlerine neden olabilir.

2-) UV-B: 290-320 nm dalga boyundaki bu ışınlar, güneş yanığına yol açar. Güneşten gelen UV-B ışınlarının yaklaşık %95’i atmosferdeki ozon tabakası tarafından absorbe edilir.

3-) UV-C: 100-290 nm dalga boyundaki bu ışınları oldukça zararlıdır ve bu ışınlarının tamamı atmosfer tarafından tutulur. UV-C ışınları mikroorganizmaların genetik materyalini yok edebilen bir özelliğe sahiptir. Bu nedenle de su, hava veya besinlerin dezenfeksiyonunda kullanılabilir.

Güneşin Zararlı Işınlarından Nasıl Korunabiliriz:

1-) Yüksek Riskli Saatlerden Kaçının:

Güneş ışınlarının en dik geldiği zaman dilimi olan Öğlen 12 ile 16 arasında doğrudan güneş ışığınıza maruz kaldığınız zamanı sınırlandırın. Bu saatler arasında güneşlenmekten kaçının.

2-) Güneş Kreminizi Doğru Şekilde Uygulayın:

Güneş kreminizi yeterli miktarda alarak, temiz ve kuru cilde uygulayın. Güneşe çıkmadan en az 30 dakika önce koruyucu kreminizi kullanın ve etki etmesi için zaman tanıyın. Gerektiği sürece 2 saatte bir güneş kreminizi tazeleyin

3-) Her Yerinizi Koruyun:

Güneşten korunma ihtiyacı sadece yüzünüz için değil, elleriniz ayaklarınız, dudaklarınız, kulaklarınız için de geçerlidir. Bu bölgeleri de ihmal etmeyin.

4-) Eğer Çok Hassas Bir Cildiniz Varsa:

Çok hassas bir cildiniz varsa güneş kreminizin UVB ve UVA ya karşı koruma sağladığından emin olun. Bu konuda eczacınızdan ya da doktorunuzdan bilgi alın. 

5-) Doğru Kıyafetler Seçin:

Daha etkin korunma için UV korumalı, t-şört, şapka ve gözlük kullanabilirsiniz. Bir çok kıyafet güneş ışınlarını geçirir ve cildiniz giyinikken bile yeterli koruma altında değildir.

6-) Ya Küçükler:

Bebek ve çocukların ciltleri yetişkinlere göre çok daha kırılgan ve narindir. Onları yüksek koruma sağlayan özel pediatrik güneş ürünleri ile koruyabilirsiniz. Çocuklar ve anneler için kimyasal filtreler yerine fiziksel güneş filtreleri içeren güneş ürünleri tercih edilir

7-) Tüm Yıl Korunun:

Güneş her gün doğar. Tüm yıl güneşten korunmanın uygun yollarını seçin. Özellikle dış ortamdayken uygun ürünlerle tüm yıl güneşten korunmanız gerekir

8-) Bulutlu Günlerde De Korunmalısınız:

Hava bulutlu ve soğuk bile olsa UVA ışımasının ancak %10‘u bulutlara takılır. Yani çoğu halen cildinize erişir.

9-) Ve Güneşten Sonra After Sun:

Güneş sonrası cildinizin neme ve yatıştırılmaya ihtiyaç duyduğu dönem başlar. Uygun bir after sun ürünü ile cildinizi rahatlatın.

10-) Cildinizi Sık Sık Kontrol Edin:

Cildinizi uygun şekilde güneşten korumakla beraber sık sık kontrol etmeniz büyük önem taşır. Hem kendi cildinizi hem ailenizi hem de arkadaşlarınızı güneşe bağlı olumsuzluklar açısından sık sık kontrol edin.

Ayrıca Bakınız: