İran Gezi Notları

20.02.2023 / Seyahat

25 Ocak - 4 Şubat 2023

İran Gezi Notları

Yazının bir kısmı anılarımızı, bir kısmı ise deneyimlediğimiz yolculuk detaylarını içermektedir. Anı kısmını atlayıp başlıklar halinde işinize yarayacak yolculuk detayları kısmına geçebilirsiniz.

Yolculuğumuzu yaklaşık bir yıl öncesinden planlamaya başlamıştık. Ucuz bilet alabileceğimiz dönemleri takip ediyorduk. 2 Mayıs Pazartesi günü (2022 yılı Ramazan Bayramı birinci günü) ucuz bilet bulduğumuzu düşünerek 8 kişilik bilet aldık ve biletlerimize kişi başı 150 lira karşılığında değişim/iptal sigortası yaptırdık. Bilet açıklamasında Tiran şeklinde bir ibare vardı ve İran’ın Isfahan Eyaleti’ne bağlı bir Tiran şehri olduğu için biletleri onaylarken tereddüt etmedik. Biletleri bir arkadaşıma gösterdiğimde Tiran şehrinin Arnavutluk’un başkenti olduğunu söyledi ama kulak asmadım. Sonuçta online bilet uygulamasında İran şeklinde aratma yaptığımızda karşımıza çıkan seçeneklerden birini seçmiştik ve seçtiğimiz isimde İran ülkesinde bir şehir bulunuyordu. Ne yanlış gitmiş olabilirdi ki?

Aradan beş altı ay gibi bir süre geçtiğinde kardeşimin eşi iş değişikliği sebebiyle biletini askıya almak istedi. Çünkü yeni patronu söz konusu tarihlerde izin veremeyeceğini söylüyordu. Biletini askıya alırken fark ettik ki biz yanlışlıkla Arnavutluk’ta bulunan Tiran şehrine bilet almışız. Çünkü artık Pegasus havayollarına ait sitede İran şehrine ait uçuşları aratınca Tiran çıkmıyordu. (Pegasus havayolları Tiran ibaresinin içindeki iran harflerini de dikkate alıyormuş ve bu hatayı daha sonra düzeltmiş, burası biraz uzun hikâye)

Sonuç olarak biletlerimizi biraz daha fark ödeyerek Tebriz havaalanı olarak değiştirmek zorunda kaldık. Bu sırada ablam ve eşi İran’a gitmekten vazgeçti, çünkü İran’da ahlak polisi ile halk arasında yaşanan talihsiz olaylar baş göstermişti. Kuzenim askere başvurmak istediğini belirttiği için, kardeşimin eşi de yeni işi sebebiyle gruptan ayrılmak durumunda kalacağı için geriye 4 kişi kaldık.

Aylar öncesinden planlanan gezi başlamadan bitmek üzereydi ve bilet tarihine yaklaşık bir ay kala Tebriz uçuşunun iptal edildiğine dair bir mesaj aldık Pegasus havayollarından. Hemen biletlerimizi Tahran havaalanına inecek şekilde değiştirdik.

Beklenen güne yaklaştığımızda kardeşimin eşi izin işini, kuzenim ise askerlik işini halletmişti ki yeni bir problemle karşılaştık. Ocak ayında pasaport ücretleri zamlanacağı için Aralık ayında bir yoğunluk oluşmuş ve kuzenimin pasaport başvurusu üzerinden bir ay geçmesine rağmen eline ulaşmamıştı. Zor bela pasaport işini de çözdük ve tam rahatladık derken 6 aydan az süresi bulunan pasaportlar ile İran’a girmenin mümkün olmadığını öğrendik. Bu kez dayımın pasaportunu uzatmak zorundaydık ama bunun yalnızca hususi pasaportlar için mümkün olduğunu ve şansımızı denemekten başka seçeneğimiz kalmadığını kabul etmeye mecbur kaldık.

Her şey bir şekilde yolunda gitti ve 6 kişi olarak İran maceramıza başlayabildik.

Şimdi bazı başlıklar altında detayları paylaşmaya başlayabilirim.

Ülkeler arası yolculuk

  • Gittiğimiz tarih itibariyle İran aşı kartı ya da PCR istemiyor.
  • Kalacağınız otellerin dökümünü istemiyor. (zaten İran’da tanıdığınız yoksa ya da turla gitmiyorsanız ülkeye gitmeden önce kişisel olarak online rezervasyon yapmanız çok kolay değil)
  • Otellerde kalmak için evlilik cüzdanına ihtiyacınız yok. (internetteki bu tarz bilgileri dikkate almayınız)
  • 6 aydan az süresi kalan pasaportla İran’a giriş yapabiliyorsunuz.
  • İran pasaportlarınıza giriş damgası ve çıkış damgası vurmuyor. (başka bir ülkeye gittiğinizde sorun yaşamayın diye olduğunu düşündük)
  • Kabin valiziniz ve çantanız dışında İran’dan aldığınız eşyaları paket ya da poşet içinde uçağa ücretsiz ve sorunsuz bir şekilde sokabiliyorsunuz (biz her ihtimale karşı online olarak satın almak ucuz olduğu için İran dönüşü için 20 kg’lık bir kişilik valiz hakkını 350 liraya satın almıştık ama bunun dışında çay, sigara ve robot süpürge gibi şeyleri elimizde uçağa sorunsuzca sokabildik)

İran’da ulaşım

  • İran vatandaşlarının kullandığı ulaşım araçlarının başında taksi geliyor. Çünkü ülkede benzin (3 tümen-yaklaşık 1,3 lira) ve gaz (0,65 tümen-yaklaşık 28 kuruş) fiyatları çok düşük. Taksiye binerek şehir içi ya da şehirler arası seyahat etmeniz mümkün.
  • Bunun dışında Tahran, Isfahan ve Şiraz gibi eyaletlerinde metro ağı yaygın denebilir. (turist olduğumuz için çoğu kez metroda bizden para almadılar ve ücretsiz bir şekilde metroyu kullanmamıza izin verdiler, 6 kişi için toplamda ödediğimiz en yüksek ücret 18 tümendi, yani yaklaşık 7-8 lira)
  • Eyaletler arası tren ve uçak seferleri de bulunuyor. Tüm ulaşım araçlarının oldukça ucuz olduğunu söyleyebilirim.
  • Bender Abbas’tan Qeshm adasına (turist olduğumuz için kişi başı 100 lira ödedik ve sanırım en pahalı ulaşım aracı buydu bizim için) ve diğer adalara geçmek için küçük deniz otobüsü tarzında (yaklaşık 100 kişilik) vapurlar bulunuyor. Hiç konforlu değiller. Yaklaşık bir saatlik yolculuk boyunca yolcuların bir kısmının kustuğuna şahit olacaksınız ve eğer midesi kolay bulanan biriyseniz yolculuğun başında görevlilerden kusmuk poşeti istemeyi unutmayınız.

İran’da hostel ve apart oteller

  •  

 

(devamı gelecek)